23/04/2022 23/04/2022 Γράφει ο Πάνος Ν. Αβραμόπουλος  Σε κλίμα άφατης συγκίνησης και με την συγκλονιστική παρουσία του λαού των Αθηνών του 3-ου Διαμερίσματος (Βοτανικός, Θησείο, Πετράλωνα), αλλά και άλλων Αθηναίων, από τα υπόλοιπα Διαμερίσματα της πόλης, γιορτάστηκε εχθές Μεγάλη Παρασκευή 22-4-22 με ανείπωτη κατάνυξη, το γεγονός της θείας Αποκαθηλώσεως του Ιησού, από το σταυρό και του ενταφιασμού...
23 Απριλίου, 2022 - 11:00
Τελευταία ενημέρωση: 23/04/2022 - 10:38

Ηθικός αίνος για την Αποκαθήλωση του Ιησού, στην Αγία Μαρκέλλα Βοτανικού

Διαδώστε:
Ηθικός αίνος για την Αποκαθήλωση του Ιησού, στην Αγία Μαρκέλλα Βοτανικού

Γράφει ο Πάνος Ν. Αβραμόπουλος 

Σε κλίμα άφατης συγκίνησης και με την συγκλονιστική παρουσία του λαού των Αθηνών του 3-ου Διαμερίσματος (Βοτανικός, Θησείο, Πετράλωνα), αλλά και άλλων Αθηναίων, από τα υπόλοιπα Διαμερίσματα της πόλης, γιορτάστηκε εχθές Μεγάλη Παρασκευή 22-4-22 με ανείπωτη κατάνυξη, το γεγονός της θείας Αποκαθηλώσεως του Ιησού, από το σταυρό και του ενταφιασμού του στον Επιτάφιο. Με παραστατική ενάργεια και τηρώντας στο έπακρο την ορθόδοξη παράδοση, ο ευλαβής Αρχιμανδρίτης της Αγίας Μαρκέλλας Βοτανικού κ.κ. Ανδρόνικος Αλεξάκης, μας προξένησε ρίγη συγκινήσεως, για το σταυρικό μαρτύριο και τον ενταφιασμό του θεανθρώπου, αναπαριστώντας όλα αυτά τα φοβερά γεγονότα του σταυρικού μαρτυρίου, που άλλαξαν τον ρούν της ανθρώπινης ιστορίας. Έλαβε χώρα έτσι με απόλυτη ορθόδοξη τάξη, η αποκαθήλωση του σώματος του Ιησού, η ανάμνηση του μυρώματος και της περιτύλιξης του αγίου σώματός του στην ιερά σινδώνη και η απόθεσή του, στο σεπτό κουβούκλιο του επιταφίου. Προηγήθηκε η εκλιτάνευση του ιερού σταυρού με τον σταυρωθέντα χριστό, στους δρόμους του Βοτανικού, περιμετρικά της εκκλησίας και με την καταιγιστική παρουσία του κόσμου – και την συνοδεία της Φιλαρμονικής του Δήμου Αθηναίων, που τόσο όμορφα παιάνιζε τις πένθιμες μελωδίες «Μαραμέννα Φύλλα», «Dolores» και «Σοπέν» – ο οποίος ένδακρυς και ηθικά συγκλονισμένος, παρακολουθούσε την ανάμνηση των θείων παθών, ενώ εψάλλησαν από τους εξαιρετικούς ψάλτες του ναού, τους κ.κ. Γιώργο Σκυριανό και κ-ο Θεοδόση, με τον ευλαβή Πατέρα Ανδρόνικο οι «Μεγάλες Ώρες» της Μεγάλης Παρασκευής.

Κατά την Ορθόδοξη παράδοση λοιπόν την ιερή μέρα της Μεγάλης Παρασκευής, μέρα απόλυτου πένθους για όλη τη χριστιανοσύνη, αλλά και απόλυτης αργίας και νηστείας, επιτελούμε τα σωτήρια και φρικτά πάθη του κυρίου και Σωτήρος Ιησού Χριστού. «Τους εμπτυσμούς, τα ραπίσματα, τα κολαφίσματα, την πορφυράν χλαίναν, τον κάλαμον, τις ύβρεις, τους γέλωτας, τον σπόγγον, το όξος, τους ήλους, την λόγχην και προπάντων τον Σταυρόν και τον Θάνατον»ζ, τα οποία για χάρη μας εκουσίως καταδέχτηκε να υποστεί ο Κύριος. Ακόμα φέρουμε στην μνήμη μας, τη σωτήρια πάνω στον σταυρό ομολογία του ευγνώμονα ληστή, που σταυρώθηκε μαζί με τον Κύριο. «Μνήσθητί μου, Κύριε, ὅταν ἔρθῃς ἐν τῇ ασιλείᾳ Σου», ομολόγησε βαθιά μετανιωμένος, την ώρα που όλοι Τον περιγελούσαν ή Τον αρνούνταν και ο Κύριος τον βεβαίωσε ότι θα ήταν σε λίγο μαζί Του πρώτος στον Παράδεισο! Ο Ιησούς, αφού συγχώρεσε και τους σταυρωτές του, φρόντισε και για την Παναγία Μητέρα Του, αναθέτοντάς την στον αγαπημένο Του μαθητή, Ιωάννη, ολοκλήρωσε πια το έργο Του πάνω στη Γη: «Τετέλεσται», είπε και ο Αθάνατος καταδέχτηκε τον θάνατο, για να μας χαρίσει και το πολυτιμότερο δώρο: την ανάστασή μας και την αιώνια ζωή.

Εναπόκειται έτσι σε εμάς να ενωτιστούμε το θείο δράμα και αναβαπτισμένοι ηθικά από την σταυρική θυσία του Χριστού, να οδηγηθούμε στην αρετή και την πνευματική ακεραίωση, θέτοντας ως σηματωρό στην ζωή μας, την αγάπη, την συγχώρηση, την προσφορά, την αλληλεγγύη και την φιλότητα. Περαίνοντας θα θέλαμε να εκφράσουμε την ηθική μας ευγνωμοσύνη προς τον ευλαβή Πατέρα της Αγίας Μαρκέλλας Βοτανικού, κ.κ. Ανδρόνικο Αλεξάκη, που με τόσην αγάπη, ανθρώπινη φιλότητα και προπαντός ορθόδοξη τάξη, μας υπέμνησε όλα τα φρικτά πάθη του Χριστού, που μέλλεται να αποτελέσουν τον τιμαλφή οδηγό στην ζωή μας, για την ηθική μας αναγέννηση.

Χρόνια Πολλά και Καλή Ανάσταση, για εσάς και τις ευλαβείς οικογένειές σας.

Παραθέτουμε το Απολυτίκιο της Μεγάλης Παρασκευής :

Ὅτε οἱ ἔνδοξοι Μαθηταί, ἐν τῷ νιπτῆρι τοῦ Δείπνου ἐφωτίζοντο, τότε Ἰούδας ὁ δυσσεβής, φιλαργυρίαν νοσήσας ἐσκοτίζετο, καὶ ἀνόμοις κριταῖς, σὲ τὸν δίκαιον Κριτὴν παραδίδωσι. Βλέπε χρημάτων ἐραστά, τὸν διὰ ταῦτα ἀγχόνῃ χρησάμενον, φεῦγε ἀκόρεστον ψυχὴν τὴν Διδασκάλῳ τοιαῦτα τολμήσασαν. Ὁ περὶ πάντας ἀγαθός, Κύριε δόξα σοι.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων