16/08/2023 16/08/2023 Σε μια ατμόσφαιρα ηθικής έξαρσης και με την συντριπτική πλειοψηφία του λαού του 4ου Διαμερίσματος των Αθηνών – Κολωνός, αλλά και πλήθους άλλων Αθηναίων, που συνέρρευσαν από το κέντρο της Αθήνας και παρακείμενα Διαμερίσματα, εορτάσθηκε πανηγυρικά εχθές Τρίτη 15-8-23, η κοίμηση της Θεοτόκου Παναγίας. Της κεχαριτωμένης Μαρίας, που συνιστά την μητέρα του τραγικού στην ιστορία,...
16 Αυγούστου, 2023 - 10:11
Τελευταία ενημέρωση: 16/08/2023 - 10:10

Ηθικός αίνος, για την κεχαριτωμένη Μαρία, στην Παναγία Κολοκυνθούς – Κολωνός!

Διαδώστε:
Ηθικός αίνος, για την κεχαριτωμένη Μαρία, στην Παναγία Κολοκυνθούς – Κολωνός!

Σε μια ατμόσφαιρα ηθικής έξαρσης και με την συντριπτική πλειοψηφία του λαού του 4ου Διαμερίσματος των Αθηνών – Κολωνός, αλλά και πλήθους άλλων Αθηναίων, που συνέρρευσαν από το κέντρο της Αθήνας και παρακείμενα Διαμερίσματα, εορτάσθηκε πανηγυρικά εχθές Τρίτη 15-8-23, η κοίμηση της Θεοτόκου Παναγίας. Της κεχαριτωμένης Μαρίας, που συνιστά την μητέρα του τραγικού στην ιστορία, γένους των Ελλήνων και επισκοπεί με την παρουσία της στην αχανή λεωφόρο του χρόνου, την τιμαλφή πολιτισμική μήτρα του ελληνισμού.

  • Γράφει ο Πάνος Ν. Αβραμόπουλος

Βρέθηκε πολλές φορές ο ελληνισμός στα σταυροδρόμια της ιστορίας και στην δίνη της επιβουλής αμέτρητων εχθρών, αλλά ήταν η πάντοτε παρούσα η γλυκοματούσα Παναγιά, που σαν στοργική μητέρα άπλωνε τις προστατευτικές της φτερούγες και διέσωζε το γένος. «Εκ παντίων με κινδύνων ελευθέροσον»! Εκεί στο τέρμα της Λένορμαν λοιπόν, στην λαμπροστόλιστη Παναγία της Κολοκυνθούς, που λαμπυρίζοντας στο γλυκύ λιόγερμα, κατηύγαζε το πνευματικό θάμπος του σταυραετού του βυζαντίου, αλλά και την ηθική μεγαλουργία της Ορθοδοξίας, με την καταιγιστική παρουσία του, ο ευσεβής λαός των Αθηνών, διατράνωσε την ακατάλυτη στο χρόνο, σχέση ελληνισμού και ορθοδοξίας. Με την διάστικτη κατάνυξή του, αλλά και την ηθική του έξαρση, για την προστάτιδα του γένους κεχαριτωμένη Μαρία.

Κατασυγκινημένος και ένδακρυς για την κοίμηση της Πλατυτέρας των Ουρανών, που μεταλαμπαδεύει διαχρονικά στα πέρατα της οικουμένης, την πνευματική ταυτότητα και το ήθος των Ελλήνων. Αλλά και ο περικαλλής ναός της Κολοκυνθούς, με έκδηλη την φροντίδα και την αγάπη σε κάθε του σημείο, του ευλαβούς Πατρός- προϊσταμένου του ναού Πατέρα κ.κ. Φιλαρέτου Χριστιά, είχε στην κυριολεξία τα γιορτινά του και λαμποκοπούσε από ομορφιά και παστρικότητα, για να τιμήσει την κοίμηση της κορυφαίας της Ορθοδοξίας μας, παναχράντου Παναγίας. Της κεχαριτωμένης Μαρίας, που είναι ο εμπνευστής και δημιουργός της κτίσης όλης. Η «και των προ αυτής αιτία και των μετ αυτής προστάτης και των αιωνίων πρόξενος»!

Του πανηγυρικού εσπερινού, χοροστάτησε ο ευλαβής Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Ρωγών κ.κ. Φιλόθεος – που για χρόνια διατέλεσε ως Αρχιμανδρίτης, ιερατικός Προϊστάμενος του ναού και είχε καταστήσει με το πολυδύναμο πνευματικό και κοινωνικό του σήμα, την ενορία της Παναγίας Κολοκυνθούς, μια κυψέλη πολιτισμού και φιλανθρωπίας, για να προΐσταται επάξια σήμερα στο ναό, ο ευσεβής πατέρας Φιλάρετος Χριστιάς – συνεπικουρούμενος από τον Πατέρα Φιλάρετο, αλλά και πολλούς άλλους ιερείς από τις εκκλησίες του Κολωνού και αλλού, που προσήλθαν ευλαβικά, να τιμήσουν την Παναγία.

Ενώ η συγκλονιστική παρουσία του κόσμου, που στην κυριολεξία βούλιαξε τον ναό, δημιούργησε μια ανεκλάλητη ατμόσφαιρα ηθικής κατάνυξης και έξαρσης, με τους πιστούς να δέονται ταπεινά στην Παναγία, να τους προστρέξει να υπερκεράσουν τις δυσκολίες και τις αντιξοότητες της άστατης ηθικά εποχής μας και να έχουν μια προοδευμένη πορεία στην ζωή. Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσαν οι δεήσεις πλήθους μητέρων, αλλά και νεαρών μαθητών και νέων παιδιών, που προσεύχοντο στην Παναγία, για να έλθει αρωγός στην ζωή τους και να λαμπρύνει ηθικά τα βήματά τους.

Με το πέρας του εσπερινού τον λόγο έλαβε ο σεπτός Επίσκοπος Ρωγών κ.κ. Φιλόθεος και αφού διαβίβασε το ευγενές μήνυμα ευλάβειας και αγάπης προς την Θεοτόκο Παναγία μας, του σεπτού Αρχιεπισκόπου μας Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου, μίλησε συγκινώντας μας με την υψηλή θεολογική του παιδεία, για το μείζονα ρόλο που διαδραματίζει η Παναγία στη ζωή μας, ως κορυφαίο σύμβολο αγάπης, πίστης, ελπίδας και ηθικής απαντο-χής. Προτρέποντας μας, να θέσουμε την Παναγία ως κεντρική κατευθυντήρια δύναμη και ηθικό σηματωρό στη ζωή μας.

Ακολούθως θερμές ευχαριστίες απηύθυνε ο πατέρας Φιλάρετος, στον φιλόχριστο λαό του Κολωνού, που με την καταιγιστική παρουσία του, καταδει-κνύει έμπρακτα την αδιαίρετη σχέση του, με το άχραντο πολιτισμικό μας ήθος της Ορθοδοξίας, στο σεπτό Επίσκοπο Ρωγών κ.κ. Φιλόθεο, που λαμπρύνει ηθικά με την παρουσία του πάντα τον ιστορικό ναό της Κολοκυνθούς – πάλαι ποτέ ιερατικό του σπίτι, τους ευγενείς εθελοντές του ναού, που καθάρισαν και κόσμησαν την εκκλησία στην πανηγυρική της ημέρα, τις κυρίες του φιλοπτώχου ταμείου, για την συμβολή τους στην αρτιότητα του εορτασμού, το ενοριακό συμβούλιο, για τις ανύσταγες υπηρεσίες του και την στήριξή του, στην επίμοχθη προσπάθεια της ενορίας και όλους τους άλλους συντελεστές που από το μετερίζι του ο καθένας, συνέβαλαν στον άψογο εορτασμό της παναχράντου Παναγίας.

Και του χρόνου και η κεχαριτωμένη Μαρία, να προστατεύει τις ευλαβείς οικογένειές σας, από κάθε κίνδυνο και να σας χαρίζει υγεία και κάθε ηθική επιτυχία στην ενάρετη ζωή σας. Χρόνια Πολλά και πανευφρόσυνα!

Παραθέτουμε το Απολυτίκιο της Παναχράντου Παναγίας :

Εν τη Γεννήσει την παρθενίαν εφύλαξας, εν τη Κοιμήσει τον κόσμον ου κατέλιπες Θεοτόκε· μετέστης προς την ζωήν, μήτηρ υπάρχουσα της ζωής, και ταις πρεσβείαις ταις σαις λυτρουμένη, εκ θανάτου τας ψυχάς ημών.

 

       

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων