29/05/2023 29/05/2023 Γράφει ο Πάνος Ν. Αβραμόπουλος «Το μέν την Πόλιν σοι δούναι, ούτ’ εμόν εστίν, ούτ’ άλλου των κατοικούντων εν ταυτή. Κοινή γαρ γνώμη πάντες αυτοπροαιρέτως αποθανούμεν και ού φεισόμεθα της ζωής ημών» Άφατη ηθική χαρά και κατάνυξη εχθές Κυριακή 28 Μαΐου 2023, στην πάνσεπτη εκκλησία της Αγίας Μαρκέλλας Βοτανικού, για την εορτή των Αγίων θεοφόρων...
29 Μαΐου, 2023 - 11:28
Τελευταία ενημέρωση: 29/05/2023 - 11:29

Κατανυκτική προσευχή για τους Αγίους Θεοφόρους Πατέρες και το μνημόσυνο του Κωνσταντίνου Παλαιολόγου ΙΑ΄, στην Αγία Μαρκέλλα Βοτανικού

Διαδώστε:
Κατανυκτική προσευχή για τους Αγίους Θεοφόρους  Πατέρες και το μνημόσυνο του Κωνσταντίνου Παλαιολόγου ΙΑ΄, στην Αγία Μαρκέλλα Βοτανικού

Γράφει ο Πάνος Ν. Αβραμόπουλος

«Το μέν την Πόλιν σοι δούναι, ούτ’ εμόν εστίν, ούτ’ άλλου των κατοικούντων εν ταυτή. Κοινή γαρ γνώμη πάντες αυτοπροαιρέτως αποθανούμεν και ού φεισόμεθα της ζωής ημών»

Άφατη ηθική χαρά και κατάνυξη εχθές Κυριακή 28 Μαΐου 2023, στην πάνσεπτη εκκλησία της Αγίας Μαρκέλλας Βοτανικού, για την εορτή των Αγίων θεοφόρων Πατέρων, αλλά και το ιερό μνημόσυνο, για τον τελευταίο αυτοκράτορα του Βυζαντίου Κωνσταντίνο Παλαιολόγο ΙΑ΄ – Δραγάση, που έπεσε στις επάλξεις με πάθος και με αυταπάρνηση, για τα ιερά και τα όσια της πατρίδος και της Ορθοδοξίας, αρνούμενος να παραδώσει στον Μωάμεθ Β΄, την βασιλίδα των πόλεων Κωνσταντινούπολη. Την ευλογημένη από το Θεό και την Παναγία Κωνσταντινούπολη, πού για μία χιλιετία και πλέον, επισκοπούσε στην ανθρωπότητα το πνευματικό θάμπος και το ηθικό κλέος του βυζαντινού πολιτισμού, αλλά και όλα τα άλλα λαμπρά επιτεύγματα, στο δίκαιο, τη διοίκηση και στην οικονομία, της βυζαντινής αυτοκρατορίας, η οποία αποτέλεσε τη μακροβιότερη αυτοκρατορία όλων των αιώνων και όλων των εποχών !

Στην αγαπημένη μας περιοχή του Βοτανικού, που μυροβολάει πάντα την λεβεντιά, την αξιοπρέπεια και την ηθική φιλοξενία της ζέστης λαϊκής καρδιάς και που είναι συνυφασμένη με ωραίες κοινωνικές και πολιτισμικές μνήμες της μεταπολεμικής και όχι μόνο Ελλάδος. Προέβαλε περήφανη λοιπόν η περικαλλής εκκλησία της Αγίας Μαρκέλλας – που πάντοτε μας καλοδέχεται με ευπροσήνεια και αγάπη, έχοντας την ανύσταγη φροντίδα του ευλαβούς Αρχιμανδρίτη της κ.κ. Ανδρόνικου Αλεξάκη – στην οδό Σπύρου Πάτση και μας ανέτεινε ηθικά με την ευλογημένη εκκλησιαστική λειτουργία των Αγίων θεοφόρων Πατέρων, Αγίου Ευτυχίου Επισκόπου Μελιτηνής, Αγίας Ελικωνίδος Μάρτυρος και Αγίου Ανδρέα διά Χριστόν σαλού – όπου και διαβάστηκε περικοπή του Ευαγγελίου κατά Ιωάννη – αλλά και το ιερό μνημόσυνο, για τον τελευταίο αυτοκράτορα του Βυζαντίου το θρυλικό μαρμαρωμένο Βασιλιά, Κωνσταντίνου Παλαιολόγου ΙΑ,΄ που έπεσε ηρωικά μαχόμενος στις επάλξεις της πόλης, για τα ιερά και τα όσια της πατρίδας και της Ορθοδοξίας. Υπομνήζοντας μας, τις φοβερές εκείνες μνήμες και όλα τα αλησμόνητα γεγονότα, που έλαβαν χώρα λίγο πριν τη πτώση της βασιλίδος των πόλεων, προεξάρχουσας της λειτουργίας του ακάθιστου Ύμνου, στην εκκλησία της Αγίας Σοφίας, όπου όλοι η προεστώτες της πόλης, κλήρος, άρχοντες στρατιωτική διοίκηση, αλλά και ο περήφανος και αδούλωτος λαός της – ο οποίος διαχρονικά μας στέλνει το μήνυμα της αντίστασης και της θυσίας, απέναντι σε κάθε μορφής τυραννία, αποφάσισαν ομοθυμαδόν, να μην παραδώσουν την πόλη στον Μωάμεθ τον Β΄ και να πέσουν ηρωικά στα τείχη της.

Της θείας λειτουργίας χοροστάτησε ο σεπτός πατέρας Αρχιμανδρίτης κ.κ. Ανδρόνικος Αλεξάκης, προξενώντας μας συγκίνηση και ηθικήν έξαρση, αφενός για τη σημαντική αυτή μέρα της Ορθοδοξίας, αφετέ-ρου για το ιερό μνημόσυνο του αξέχαστου στη συνείδηση κάθε ζωντανής ελληνικής καρδιάς, τελευταίου αυτοκράτορα της βασίλισ-σας Κωνσταντινούπολης, Κωνσταντίνου Παλαιολόγου ΙΑ΄. Ενός μνημόσυνου ζωτικού για την ιστορική μνήμη κάθε Έλληνα, αφού ο πρωτόθρονος, οικουμενικός ποιητής μας Γιώργος Σεφέρης, έλεγε εμφατικά, κατά την μακρά και επιτυχημένη θητεία του ως Πρέσβης στο διπλωματικό σώμα ότι : «Έθνη στερούμενα ιστορικής μνήμης, είναι καταδικασμένο στον αφανισμό, από την ιστορία» !

Και μάς αναρρίπισε ευφρόσυνα ο ευσεβής Πατέρας Ανδρόνικος, τα ιστορικά λόγια του θρυλικού Κωνσταντίνου Παλαιολόγου, απαντώντας στην ιταμή πρόκληση του Μωάμεθ του Β΄ να παραδώσει την πόλη. Ήτοι:«Το μέν την Πόλιν σοι δούναι, ούτ’ εμόν εστίν, ούτ’ άλλου των κατοικούντων εν ταυτή. Κοινή γαρ γνώμη πάντες αυτοπροαιρέτως αποθανούμεν και ού φεισόμεθα της ζωής ημών». Και σε ελεύθερη απόδοση : «Το να σου παραδώσω την Πόλη ούτε δικό μου δικαίωμα είναι ούτε κανενός άλλου από τους κατοίκους της· γιατί όλοι με μια ψυχή προτιμούμε να πεθάνουμε με τη θέλησή μας και δε λυπόμαστε για τη ζωή μας».

Λόγια που σαν πύρινη ρομφαία τρυπάνε κάθε ζωντανή ελληνική καρδιά και μας υπομνίζουν διαχρονικά, το ηθικό χρέος που έχουμε, να αγωνιζόμαστε και να προασπίζουμε με πίστη, θυσία και αυταπάρνηση, τις αξίες και τα ιδανικά, της πατρίδος, της Ορθοδοξίας και της δημοκρατίας, τα οποία αποτελούν τα κεντρικά συστατικά στοιχεία της τιμαλφούς πολιτισμικής ταυτότητας των Ελλήνων. Και με αυτές τις σκέψεις και τα συναισθήματα, από-χωριστήκαμε την αγαπημένη μας Αγία Μαρκέλλα, πού έχει ξεχωριστή πάντοτε θέση στη σκέψη και την καρδιά μας, αφού η κορυφαία αυτή μεγαλομάρτυρας της Χριστιανοσύνης μας, θυσιά-στηκε για τις ιδέες και τις αξίες της Ορθοδοξίας, μη φειδόμενη και την ίδια της τη ζωή, δοθέντος ότι αποκεφαλίστηκε από τον ιταμό πατέρα της, για να προασπίσει την τιμή, την αξιοπρέπεια της και την Ορθόδοξη πίστη της.

Χρόνια πολλά και ευλογημένα σε όλους ! Και η αθλοφόρος πνευματικά Αγία Μαρκέλλα και οι Άγιοι Θεοφόροι Πατέρες, να σκέπουν και να κατευοδώνουν τη ζωή σας.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων