04/04/2022 04/04/2022 Γράφει ο Πάνος Ν. Αβραμόπουλος Διάστικτα από ηθική έξαρση, τα πανέμορφα Πετράλωνα εχθές Κυριακή 3 Απριλίου 2022, Δ΄ Κυριακή των Νηστειών και του Αγίου Ιωάννη της Κλίμακος, στον λαμπροστόλιστο ναό τους της Αγίας Αικατερίνης. Πλήθος κόσμου έτσι από το 3-ο Διαμέρισμα συνέρρευσε στην εκκλησία, για να τιμήσει την Δ΄ Κυριακή των Νηστειών, αλλά και τον...
04 Απριλίου, 2022 - 10:57
Τελευταία ενημέρωση: 04/04/2022 - 11:01

Κατανυκτική προσευχή την Δ΄ Κυριακή των Νηστειών, για τον Άγιο Ιωάννη της Κλίμακος, στην Αγία Αικατερίνη Πετραλώνων!

Διαδώστε:
Κατανυκτική προσευχή την Δ΄ Κυριακή των Νηστειών, για τον Άγιο Ιωάννη της Κλίμακος, στην Αγία Αικατερίνη Πετραλώνων!

Γράφει ο Πάνος Ν. Αβραμόπουλος

Διάστικτα από ηθική έξαρση, τα πανέμορφα Πετράλωνα εχθές Κυριακή 3 Απριλίου 2022, Δ΄ Κυριακή των Νηστειών και του Αγίου Ιωάννη της Κλίμακος, στον λαμπροστόλιστο ναό τους της Αγίας Αικατερίνης. Πλήθος κόσμου έτσι από το 3-ο Διαμέρισμα συνέρρευσε στην εκκλησία, για να τιμήσει την Δ΄ Κυριακή των Νηστειών, αλλά και τον Άγιο Ιωάννη της Κλίμακος, την κορυφαία αυτή φυσιογνωμία της ορθοδόξου εκκλησίας μας, που με τον μοναστικό του βίο, την ενάρετη ζωή του και το αξεπέραστο συγγραφικό του έργο, προεξάρχοντος του ομώνυμου βιβλίου του της «Κλίμακος», σημάδεψε ανεξίτηλα το ήθος της χριστιανικής πίστης μας.

Σημειώνουμε πως ο Άγιος Ιωάννης της Κλίμακος είδε το φως της ζωής πιθανόν το 523 μ.Χ. στη Συρία. Γόνος κοινωνικά ευμαρούς οικογένειας, απόλαυσε υψηλής παιδείας που τον κατέστησε ξεχωριστό στους κοινωνικούς κύκλους της περιοχής του. ο Άγιος Ιωάννης εκδή-λωσε ξεχωριστό ενδιαφέρον για την προσευχή, τα θεολογικά συγγράμματα, την πνευματική άσκηση και τη συγγραφή. Προσέφυγε στο όρος Σινά και ανατράφηκε πνευματικά και θεολογικά από τον περίφημο αναχωρητή Μαρτύριο, που του κληροδότησε όλες τις ασκητικές και πνευματικές αρετές του. Με την παρέλευση τετραετίας εκάρη μοναχός και η φήμη του ηθικού και θεολογικού του κύρος, είχε εξαπλωθεί σε όλη την περιοχή της Συρί-ας. Ένεκα αυτό του γεγονότος πολλοί μοναχοί, λαϊκοί και διοικητικοί παράγοντες, προσέ-φευγαν κοντά του για να ζητήσουν τις συμβουλές και την ευλογία του. Ο Άγιος Ιωάννης της Κλίμακος που ονομάστηκε και Σιναΐτης λόγω της μοναστικής του παρουσίας στην Ιερά Μονή του Σινά, είχε παράλληλα από το Θεό, το ιερό χάρισμα της θαυματουργίας. Αφότου εκδήμησε ο ηγούμενος της μονής του Σινά, του προετάθη να γίνει ηγούμενος της μονής και με την επιμονή όλων των μοναχών απεδέχθη την πρόταση. Πάραυτα ο νόστος της ερημικής ζωής, εξώθησε τον Άγιο Ιωάννη της Κλίμακος, να καταφύγει στην έρημο και να δοθεί εξ ολοκλήρου στις θεολογικές του μελέτες. Κατέλειπε δύο σπουδαία συγγράμματα, που συνιστούν μνημεία της θεολογικής γραμματείας. Την «Κλίμακα» και τον «Λόγο προς τον ποιμένα».

Η «Κλίμακα» συνίσταται σε 30 λόγους περί αρετής, όπου και ο κάθε λόγος αναφέρεται σε μία ανθρώπινη αρετή, εκκινώντας από τις πρακτικές της καθημερινότητας και φτάνοντας στις υψηλές πνευματικές αρετές, της ηθικής τελείωσης. Δοθέντος ότι η κοινωνική μας ζωή στοιχειοθετείται, από διαφορετικής κλίμακας και ηθικής εντάσεις πνευματικές καταστά-σεις. Εξ αυτού του λόγου και το σύγγραμμά του Αγίου Ιωάννη, ονομάζεται «Κλίμακα» των αρετών. Στη θεολογική αυτή του σύνθεση ο Άγιος Ιωάννης, αποτυπώνει μεθοδολογικά, τις κριτικές σκέψεις και ιδέες του, για την κοινοβιακή και ιδίως την ερημική ζωή, κατανείμοντάς τες με ανοδικό τρόπο, πού παραπέμπει στη μακρά και επίπονη πορεία, προς την ηθική και πνευματική τελείωση.

Το βιβλίο είναι γραμμένο σε άρτια ελληνική γλώσσα και χαρακτηρίζεται, από την εκφραστική του δύναμη, την ζωντανή και λαγαρή γλώσσα, την παραστατική του ενάργεια, με πολυδύναμες ηθικές παρομοιώσεις του, την ηθική του ευγένεια, αλλά και τη μελωδικότητα του. Συνιστά ένα αριστουργηματικό θεολογικό πόνη-μα, με όλες τις χαρές και τις αρετές, της πνευματικά πολυεπίπεδης και χαρισματικής φυσιογνωμίας, του Αγίου Ιωάννη της Κλίμακος. Με την εισαγωγή μας στη μεγάλη Τεσσα-ρακοστή, το πόνημα του Αγίου Ιωάννου του Σιναΐτη, διαβάζετε σε όλα τα ορθόδοξα μονα-στήρια. Και δοθέντος ότι συνιστά κειμήλιο ορθόδοξης αναλύσεως, παγκόσμιου κύρος, η ορθόδοξη εκκλησία μας, τιμά τη μνήμη του Αγίου Ιωάννη, συστήνοντας την ανάγνωση της «Κλίμακος» του, το Σαρανταήμερο της πνευματικής μας άσκησης, πριν το Άγιο Πάσχα. Ο Άγιος Ιωάννης, απεβίωσε εν ειρήνη, περί το 606 μ.Χ. Η μνήμη του εορτάζεται στις 30 Μαρτίου, αλλά και την Δ΄ Κυριακή των νηστειών της Μεγάλης τεσσαρακοστής, όπως χθες 3 Απριλίου 2022.

Στα πανέμορφα Πετράλωνα έτσι, που κομίζουν πάντα την αύρα και την αστείρευτη ομορφιά της παλιάς αρχοντικής Αθήνας, με τα υψηλής αισθητικής νεοκλασικά τους και υπο την σκιά του ιερού βράχου της Ακροπόλεως, σύσσωμος ο φιλόχριστος λαός του 3-ου Διαμερίσματος της Αθήνας, παρίστατο για να τιμήσει την ηθική μνήμη του Αγίου Ιωάννη της Κλίμακος και την ιερή μέρα της Δ΄ Κυριακής των Νηστειών.

Της θείας λειτουργίας χοροστάτησαν οι ευλαβείς Πατέρες της Αγίας Αικατερίνης Πετραλώ-νων, κ.κ. Πολυχρονόπουλος Ζαφείριος, που είναι και αρχιερατικός προϊστάμενος του ναού και Ροδίτης Σταμάτιος. Με το πέρας της θείας λειτουργίας, ο ευσεβής Πατέρας Ζαφείριος Πολυχρονόπουλος, αναφέρθηκε εκτενώς στην σεπτή μορφή του Αγίου Ιωάννη της Κλίμακος και στην ενάρετη ζωή του, που συνιστά πρότυπο για κάθε ευλαβή χριστιανό, αλλά και στο αξεπέραστης θεολογικής και πνευματικής αξίας σύγγραμμά του, την «Κλίμακα», που καταυγάζει ανά τους αιώνες, την αρετή, την σοφία και την ιερότητα των θεολογικών μας γραμμάτων. Κάλεσε παραλλήλως όλους τους παριστάμενους Χριστιανούς, να αντλήσουν διδάγματα από τους ηθικούς θησαυρούς της θεοβάδιστης ζωής του Αγίου Ιωάννη και να πορευτούν στην ζωή τους, με πίστη και αισιοδοξία, κάτω από την ηθική σκέπη και καθοδήγηση, της ορθόδοξης παρουσίας του.

Και του χρόνου και ο Άγιος Ιωάννης της Κλίμακος, να ευλογεί και να χαριτώνει εσάς και τις ευσεβείς οικογένειές σας. Χρόνια Πολλά και πανευφρόσυνα ! Παραθέτουμε το Απολυτίκιο του Αγίου Ιωάννη της Κλίμακος :

Θεῖον κλίμακα, ὑποστηρίξας, τὴν τῶν λόγων σου, μέθοδον πάσι, Μοναστῶν ὑφηγητὴς ἀναδέδειξαι, ἐκ πρακτικῆς Ἰωάννη καθάρσεως, πρὸς θεωρίας ἀνάγων τὴν ἔλαμψιν. Πάτερ Ὅσιε, Χριστὸν τὸν Θεὸν ἱκέτευε, δωρήσασθαι ἠμὶν τὸ μέγα ἔλεος.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων