20/10/2023 20/10/2023 Σε κλίμα άφατης συγκίνησης και με την πλατιά παρουσία του λαού των Αθηνών του 3ου Διαμερίσματος (Βοτανικός, Θησείο, Πετράλλωνα), γιορτάστηκε εχθές Πέμπτη 19-10-23, στον λαμπρηφόρο ναό του Βοτανικού, η ιερά μνήμη της πανόλβιας Οσίας Ματρώνας. Της ευλαβικής μοναχής της Χίου, που με αυταπάρνηση, εγκράτεια και υπακοή υπηρέτησε το μοναστικό βίο, ανάλωσε όλη την περιουσία της...
20 Οκτωβρίου, 2023 - 12:08
Τελευταία ενημέρωση: 20/10/2023 - 12:14

Κατανυκτικός αίνος για την πανόλβιο Οσία Ματρώνα στον ομώνυμο ναό του Βοτανικού!

Διαδώστε:
Κατανυκτικός αίνος για την πανόλβιο Οσία Ματρώνα στον ομώνυμο ναό του Βοτανικού!

Σε κλίμα άφατης συγκίνησης και με την πλατιά παρουσία του λαού των Αθηνών του 3ου Διαμερίσματος (Βοτανικός, Θησείο, Πετράλλωνα), γιορτάστηκε εχθές Πέμπτη 19-10-23, στον λαμπρηφόρο ναό του Βοτανικού, η ιερά μνήμη της πανόλβιας Οσίας Ματρώνας. Της ευλαβικής μοναχής της Χίου, που με αυταπάρνηση, εγκράτεια και υπακοή υπηρέτησε το μοναστικό βίο, ανάλωσε όλη την περιουσία της για το μοναστήρι της και λάμπρυνε τις μοναστικές αρετές, με την πολύμορφη ασκητική της παρουσία και δράση.

  • Γράφει ο Πάνος Ν. Αβραμόπουλος

Κατά την ιερή παράδοση η Οσία Ματρώνα αρχικά έφερε το όνομα Μαρία και είδε το φως της ζωής στο χωριό Βολισσός της Χίου, από ευλαβείς και οικονομικά εύπορους γονείς το Λέοντα και την Άννα. Η Αγία Ματρώνα παράλληλα είχε άλλες έξι αδερφές μεγαλύτερες από αυτήν, που ήταν περιζήτητες για το ήθος, την πολυμερή τους παιδεία τους και την ευγενή κοινωνική τους ανατροφή, οι οποίες και είχαν καλοπαντρευτεί. Ωστόσο η Αγία Ματρώνα από μικρή ηλικία είχε έφεση στη μελέτη του θείου λόγου και ασχολείτο εκτενώς με φιλανθρωπικές δράσεις.

Προσανατολίστηκε έτσι στη ζωή της σε ένα διαφορετικό κοινωνικό δρόμο και η συναναστροφή της με τις καλόγριες των γυναικείων μοναστηριών της Χίου, της εμπέδωσε μέσα της, την έφεση, την αγάπη και τη λαχτάρα για τη μοναχική ζωή. Ένεκα της αγάπης της όμως για τους γονείς της, επέλεξε στο πρώτο στάδιο της ζωής της να παραμείνει στο πατρικό της σπίτι. Αφότου όμως οι γονείς της εκδήμησαν τη Ζωή, η Οσία Ματρώνα έκανε το άλμα προς τη μοναχική ζωή, δίπλα σε μία ευλαβή χήρα που ακολούθησε τον ασκητικό δρόμο με τις κόρες της. Η εμπειρία αυτή υπήρξε καθοριστική για τον προσανα-τολισμό της Αγίας Ματρώνας, που την εξώθησε να ενταχθεί και να αφιερωθεί στις μοναχι-κές τάξεις.

Χειροτονήθηκε έτσι μοναχή και έλαβε το όνομα Ματρώνα. Το ήθος και η συμπεριφορά της στη μοναστική κοινότητα, υπήρξε έξοχο. Πάντοτε με ευγενή και φιλάνθρωπη πρόθεση, με ταπεινότητα, αδελφοσύνη και εγκαρδιότητα, πρόθυμη να βοηθήσει και να υπηρετήσει αγόγγυστα τις μοναχές και το μοναστήρι. Συνακόλουθα πουλώντας την πατρική της περιουσία αφιέρωσε τα χρήματα της για την οικοδομή ενός ωραιότατο ναού πλησίον του μοναστηριού.

Όμως επήλθε ο θάνατος της χήρας ασκούμενης γυναίκας στην οποία η Οσία Ματρώνα εκπαιδεύτηκε στη μοναστική ζωή και τότε με πρόταση όλων των μοναχών από κοινού, την εξέλεξαν ηγουμένη, παρά τη θέλησή της, ένεκα της ταπεινότητας και ανιδιοτελούς προσφοράς της. Με φρόνηση, αφοσίωση και πειθαρχία στις αρετές της μοναχικής τάξης, η Αγία Ματρώνα οδήγησε το μοναστήρι της στην πρόοδο και ηθική του εφημερία, καθιστώντας την υπακοή, την ευσέβεια και την εγκράτεια της, ως χαρακτηριστικά και πρότυπα στοιχεία του μοναστηριού της. Στα 1462 η Αγία Ματρώνα έχοντας διανύσει μία ενάρετη και φιλάγια ζωή απεβίωσε.

Κατά άλλες μάλιστα πηγές ο χρόνος της εκδημίας της υπολογίζεται 100 χρόνια ενωρίτερα το 1462, δοθέντος ότι πρώτη βιογραφία της δημιουργήθηκε από τον Μητροπολίτη Ρόδου Άγιο Νείλο (1357). Υπομνίζοντας επίσης, ότι επειδή σε πολλά μοναστήρια γυναικεία συνήθιζαν να αποκαλούν την ηγουμένη Κυρά, παγιώθηκε και ως τις μέρες μας να αποκαλούμε την Οσία Ματρώνα, Αγία Κυρά και εξ αυτού του λόγου προέρχονται και τα ονόματα Κυράτσω και Κερασιά που γιορτάζουν της Αγίας Ματρώνας.

Στον περικαλλή ναό του Βοτανικού λοιπόν, έδωσε το δυναμικό παρόν ο αθηναϊκός λαός, για να τιμήσει την έξοχη πανόλβια Οσία της ορθοδοξίας μας Ματρώνα. Έκδηλη παντού η ηθική φροντίδα και η αγάπη των προϊσταμένων του ναού, πατρός Νικολάου Καββαδία και Αρχι-μανδρίτη, πατρός κ.κ. Ανδρόνικου Αλεξάκη, για τον άψογο στολισμό της εκκλησίας, αλλά και την άρτια υποδοχή των προσκυνητών. Λαμπύριζε από την βυζαντινή πορφύρα ο ναός της Σπύρου Πάτση και πρόσφερε μοναδική ηθική ανάταση στους πιστούς, από την άχραντη και κατανυκτική του ατμόσφαιρα. Του πανηγυρικού εσπερινού χοροστάτησε ο σεπτός Επίσκοπος Ανδρούσης κ.κ. Κωνστάντιος, συνεπικουρούμενος, από τους ευλαβείς πατέρες της Αγίας Μαρκέλλας κ.κ. Αρχιμανδρίτη Ανδρόνικο Αλεξάκη και Νικόλαο Καββαδία, και από πολλούς άλλους ιερείς γειτονικών εκκλησιών, που προσήλθαν ευλαβικά, για να τιμήσουν την ιερά μνήμη της Οσίας Ματρώνας.

Με το πέρας της λειτουργίας, επακολούθησε εκλιτάνευση της ιεράς εικόνος της Αγίας, στους παρακείμενους δρόμους του ναού, υπο τους γλυκείς παιάνες της Φιλαρμονικής του Δήμου Αθηναίων, που προσέδωσε ξεχωριστό χρώμα στην πομπή. Σε κλίμα ηθικής έξαρσης οι κάτοικοι των πολυκατοικιών, στους δρόμους της πομπής, για την άχραντη μνήμη της Οσίας Ματρώνας, που έραιναν ένδακρεις την σεπτή εικόνα της, με μύρα και ροδοπέταλα.

Με την επάνοδο στον ναό τον λόγο έλαβε ο σεπτός Επίσκοπος Ανδρούσης κ.κ. Κωνστάντιος, ο οποίος αφού διαβίβασε το μήνυμα αγάπης και ευλάβειας του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου, εξήρε το χριστιανικό ήθος, την σεμνότητα και την εγκράτεια της Οσίας Ματρώνας, στις αξίες και τις αρετές του ασκητικού βίου. Στην αντιφώνησή του ο ευλαβής προϊστάμενος του ναού, Πατέρας Νικόλαος Καββαδίας, ευχαρίστησε τον σεπτό επίσκοπο που τίμησε με την παρουσία του την πανήγυρη, το χριστεπώνυμο πλήθος που με τόση ζέση καρδιάς και ευλάβεια προσήλθε για να τιμήσει την μνήμη της Αγίας, τη Φιλαρμονική του Δήμου Αθηναίων που εμπλούτισαν αισθητικά την ιερά λιτανεία, αλλά και την Ελληνική Αστυνομία, για την άψογη τήρηση των μέτρων τάξης, κατά την εκφορά της εικόνος.

Χρόνια Πολλά και του χρόνου με υγεία. Η πανόλβιος Οσία Ματρώνα, να σας χαρίζει υγεία, ηθική και πνευματική ευεξία και να σκέπει τις ευλαβείς οικογένειές σας.

Παραθέτουμε παρακάτω το απολυτίκιο, στην μνήμη της Οσίας Ματρώνας:

Χριστοῦ τοῖς ἴχνεσιν, ἀκολουθήσασα, κόσμου τερπνότητα, Ὁσία ἔλιπες, καὶ ἐμιμήσω ἐν σαρκί, Ἀγγέλων τὴν πολιτείαν· ὅθεν ταῖς τοῦ Πνεύματος, δωρεαῖς κατεφαίδρυνας, τὴν ἐνεγκαμένην σε, νῆσον Χίον πανεύφημε· διὸ χαρμονικῶς ἐκβοᾷ σοι· χαίροις Ματρῶνα πανολβία.

 

 

      

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων