22/03/2024 22/03/2024 Σωτήριος Θεολόγου, Μεταπτυχιακός Φοιτητής Θεολογίας Α.Π.Θ. Πρώτη Κυριακή από την έναρξη της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής και είναι αφιερωμένη σ’ ένα μεγάλο ιστορικό γεγονός της εκκλησίας μας. Δεν είναι άλλο από την Αναστήλωση των εικόνων, το 843. Έναν αιώνα ταλάνισε τη βυζαντινή αυτοκρατορία η διαμάχη για τις εικόνες. Εικονομάχοι αυτοκράτορες ήθελαν την καταστροφή των εικόνων,...
22 Μαρτίου, 2024 - 10:14
Τελευταία ενημέρωση: 22/03/2024 - 10:18

Κυριακή Α’ Νηστειών: Πίστη στο Θεό και όχι πίστη στο εγώ

Διαδώστε:
Κυριακή Α’ Νηστειών: Πίστη στο Θεό και όχι πίστη στο εγώ
  • Σωτήριος Θεολόγου, Μεταπτυχιακός Φοιτητής Θεολογίας Α.Π.Θ.

Πρώτη Κυριακή από την έναρξη της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής και είναι αφιερωμένη σ’ ένα μεγάλο ιστορικό γεγονός της εκκλησίας μας. Δεν είναι άλλο από την Αναστήλωση των εικόνων, το 843. Έναν αιώνα ταλάνισε τη βυζαντινή αυτοκρατορία η διαμάχη για τις εικόνες. Εικονομάχοι αυτοκράτορες ήθελαν την καταστροφή των εικόνων, με την αρχή να γίνεται από την εικόνα του Χριστού στη Χαλκή Πύλη.

Θυμόμαστε όλους αυτούς τους αυτοκράτορες, πατριάρχες, αρχιερείς, ιερείς που έδωσαν τη ζωή τους για το σώμα της Εκκλησίας. Σώμα της Εκκλησίας είμαστε όλοι μας, όχι μόνο οι αρχιερείς και οι ιερείς, αλλά όλοι μας.

Στο Συνοδικό της Ορθοδοξίας, ακούμε: «αὕτη ἡ πίστις τῶν πατέρων, αὕτη ἡ πίστις τῶν ὀρθοδόξων, αὕτη ἡ πίστις τὴν οἰκουμένην ἐστήριξεν».

Αυτή την πίστη πατέρες την κήρυξαν, άνθρωποι την έζησαν και άγιοι πέθαναν για αυτήν.

Και εμείς, σε αυτή την πίστη πιστεύουμε. Πιστεύουμε στο Χριστό και στην Ανάστασή Του.

Δεν είναι μία ιδεολογία η πίστη. Δεν είναι μία φιλοσοφία.

Είναι τρόπος ζωής. Ή πιστεύεις ή δεν πιστεύεις.

Εμείς σήμερα θέλουμε κάτι από το Χριστό. Δεν θέλουμε το Χριστό. Θέλουμε κάτι που μας προσφέρει ο Χριστός.

Γι’ αυτό καταντήσαμε την χριστιανική πίστη θρησκεία. Γι’ αυτό πλέον δεν πιστεύουμε, αλλά θρησκεύουμε.

Διαλέγουμε τι μας αρέσει και τι μας βολεύει και ό,τι δεν μας αρέσει και δεν μας βολεύει το διώχνουμε.

Ο Χριστός θέλει να έχουμε αρχή και τέλος Εκείνον και όχι τον εαυτό μας. Όμως, πολλές φορές, νομίζουμε ότι μπορούμε να κάνουμε πολλά. Ίσως και τα πάντα. Και στη θέση του Χριστού, βάλαμε τον εαυτό μας. Βάλαμε τον άρρωστο εαυτό μας.

Ας θυμηθούμε, τι έπαθε ο Πέτρος επάνω στα κύματα. Όσο είχε στραμμένο το πρόσωπο προς το Χριστό, περπατούσε πάνω στα κύματα. Όταν δείλιασε, λόγω των κυμάτων, καταποντίστηκε.

Εμείς σήμερα είμαστε καταποντισμένοι στο βυθό της απελπισίας. Πολλοί συνάνθρωποί μας δεν βρίσκουν ελπίδα για το αύριο.

Γιατί; Γιατί εμπιστεύτηκαν, απόλυτα, τον εαυτό τους. Αυτό το «εγώ» έγινε η καταστροφή μας.

Γι’ αυτό, λοιπόν, Α’ Κυριακή των Νηστειών, η Εκκλησία προβάλλει την πίστη στο Θεό. Την αληθινή πίστη όλων των ορθοδόξων χριστιανών.

Ας βάλουμε αρχή, να πιστεύουμε λίγο πιο πολύ στο πρόσωπο του Χριστού. Να βάλουμε αρχή να αφήνουμε χώρο να μιλήσει ο Θεός στη ζωή μας. Να αφήνουμε να γίνεται το θέλημα του Θεού στη ζωή μας.

Τώρα που είναι αρχή! Τώρα που αρχίζει η Μεγάλη Σαρακοστή!

Καλό αγώνα!

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων