11/04/2022 11/04/2022 Γράφει ο Πάνος Ν. Αβραμόπουλος Με την συμμετοχή του λαού του 7-ου Διαμερίσματος των Αθηνών, αλλά και από άλλες περιοχές της πόλης, εορτάστηκε με άφατη κατάνυξη η Ε΄Κυριακή των Νηστειών και η μνήμη της οσίας Μαρίας της Αιγυπτίας. Μείζονος ορθόδοξου οροσήμου στην χριστιανική μας ζωή. Πλήθος κόσμου έτσι κατέκλυσε την ιστορική εκκλησία των Αθηνών, για...
11 Απριλίου, 2022 - 11:21
Τελευταία ενημέρωση: 11/04/2022 - 11:23

Με άφατη συγκίνηση η εορτή της Ε΄ Κυριακής των Νηστειών και της Οσίας Μαρίας της Αιγυπτίας, στον Άγιο Θωμά Γουδίου!

Διαδώστε:
Με άφατη συγκίνηση η εορτή της Ε΄ Κυριακής των Νηστειών και της Οσίας Μαρίας της Αιγυπτίας, στον Άγιο Θωμά Γουδίου!

Γράφει ο Πάνος Ν. Αβραμόπουλος

Με την συμμετοχή του λαού του 7-ου Διαμερίσματος των Αθηνών, αλλά και από άλλες περιοχές της πόλης, εορτάστηκε με άφατη κατάνυξη η Ε΄Κυριακή των Νηστειών και η μνήμη της οσίας Μαρίας της Αιγυπτίας. Μείζονος ορθόδοξου οροσήμου στην χριστιανική μας ζωή.

Πλήθος κόσμου έτσι κατέκλυσε την ιστορική εκκλησία των Αθηνών, για να αρδεύσει ηθικές δυνάμεις από τον εορτασμό της Ε ΄Κυριακής των Νηστειών, αλλά και να τιμήσει συνάμα, την εξέχουσα αυτή φυσιογνωμία της ορθοδοξίας μας, την Αγία Μαρία την Αιγυπτία, που μέσα από 47 συναπτά έτη μετανοίας και σκληρής ερημικής μόνωσης, απέταξε την έκκλητη ζωή του πληρωμένου έρωτα που είχε ακολουθήσει και με ανείπωτη προσήλωση, ενστερνίστηκε τον ενάρετο δρόμο του Χριστού.

Κατά την Ορθόδοξη παράδοση, η Αγία Μαρία η Αιγυπτία, υπήρξε γυναίκα ελευθεριών ηθών, που απεμπόλησε τον έκκλητο τρόπο ζωής της και μεταστράφηκε στον ορθόδοξο ενάρετο βίο. Η Μαρία είδε το φως της ζωής στην Αίγυπτο στα χρόνια του Ιουστινιανού και ήδη από τα 12 χρόνια της, εγκαταβιούσε στην Αλεξάνδρεια, ακολουθώντας έκκλητη ζωή, σύμφωνα με τον βιογράφο της, τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων Σωφρονιο. Αναζητώντας νέες περιπέτειες στη ζωή της, σε ηλικία 29 ετών κατέφυγε στα Ιεροσόλυμα. Μία ημέρα πλήθος κόσμου συνωστίζονταν στην πόλη, για να εορτάσει την εορτή της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού. Η Μαρία έσπευσε στο πλήθος, προσδοκώντας να αρδεύσει πελατεία από τη μεγάλη κοσμοσυρροή. Πάραυτα σαν από θαύμα, είδε «Το φως το αληθινόν» και αφού προσευχήθηκε βαθιά, σκέφτηκε να εγκαταλείψει τον ολισθηρό τρόπο ζωής που ακολου-θούσε. Προσέφυγε στην έρημο, όπου και για 47 χρόνια, ζούσε ασκητικά και μετανοώ-ντας. Όλη αυτή τη μακρά περίοδο ζούσε γυμνή και με ελάχιστη τροφή και τρέφονταν με τη χάρη του Θεού. Ο Αββάς Ζωσιμάς που υπήρξε ο μόνος άνθρωπος που την αντίκρισε στην έρημο, την περιέγραψε ως μία σκιά, που έφερνε προς το ανθρώπινο σώμα. Κατά τον βιογράφο της, η Μαρία απεβίωσε τη Μεγάλη Πέμπτη 1η Απριλίου, χωρίς να παρατίθεται συγκεκριμένα το έτος του θανάτου της. Η εκκλησία μας τιμά τη σεπτή μνήμη της, την 1η Απριλίου και την Πέμπτη Κυριακή των Νηστειών, ενώ η Ρωμαιοκαθολική εκκλησία, την τιμά στις 3 Απριλίου.

Της θείας λειτουργίας χοροστάτησε ο σεπτός Μητροπολίτης Λαοδικείας κ.κ. Θεοδώρητος, που πρόσφατα είχε την υπερτάτη ηθική τιμή, να αναλάβει την εκπροσώπηση του Οικουμενικού Πατριαρχείου στην Αθήνα, συνεπικουρούμενος από τον ευλαβή προϊστάμενο του Αγίου Θωμά Γουδίου Αρχιμανδρίτη κ-ο Αλέξιο Μπουρλή όπως και τους άλλους ευσε-βείς ιερείς του ναού.

Με το πέρας της θείας λειτουργίας ο ευλαβής Μητροπολίτης Λαοδικείας κ.κ. Θεοδώρητος, αφού ευχαρίστησε τον Πατέρα Αλέξιο, για την ηθική του φιλοξενία, στην ιστορική εκκλησία του Αγίου Θωμά, που συνιστά τιμητικά και μια από τις πρώτες ενορίες της Ελλάδος, ευχήθηκε στον φιλόχριστο λαό του 7-ου Διαμερίσματος Χρόνια Πολλά, ευλογημένη πορεία προς το μείζον γεγονός της πνευματικής ανάβασης του Αγίου Πάσχα, αλλά και να αρδεύσουν από τα ηθικά και πνευματικά μηνύματα της Αγίας Μαρίας της Αιγυπτίας, που με βαθιά και άκαμπτη πίστη στο Χριστό, εγκατέλειψε το εσφαλμένο και ανήθικο πρότυπο ζωή που ακολουθούσε και μέσα από την επώδυνη συγχώρηση, αποκαθάρθηκε ηθικά, για να ζήσει έκτοτε με έναν τρόπο ζωής, αληθινό, ενάρετο και πραγματικά ευτυχισμένο, που προσφέρει η εμπειρία της ορθόδοξης αρετής. Τέλος ο σεπτός μας Ιεράρχης ευχήθηκε, η ανθρωπότητα, αν εξέλθει από την παρακοή του πολέμου, που οδηγεί στην Ουκρανία, στην δολοφονία τόσο αθώων και να βρεί τον ορθό τρόπο επικοινωνίας που είναι ο διάλογος. Σημειώνοντας ακόμα, την αδυναμία του σύγχρονου και δήθεν πολιτισμένου ανθρώπου, να αποφεύγει ως τρόπο διευθέτησης των διαφορών του, τον επαχθή και πρωτόγονο πόλεμο και να προσφεύγει στον αρμόζοντα πολιτισμένο τρόπο του διαλόγου.

Χρόνια Πολλά και του χρόνου με υγεία ! Και το εμπνευστικό παράδειγμα της Αγίας Μαρίας της Αιγυπτίας, να σκέπει και να φωτοδοτεί το δρόμο μας. Παραθέτουμε το Απολυτίκιο της Αγίας Μαρίας της Αιγυπτίας.

Απολυτίκιον

Φωτισθείσα ενθέως Σταυρού τη χάριτι, της μετανοίας εδείχθης φωτοφανής λαμπηδών, των παθών τον σκοτασμόν λιπούσα πάνσεμνε· όθεν ως άγγελος Θεού, Ζωσιμά τω ιερώ, ωράθης εν τη ερήμω, Μαρία Οσία Μήτερ· μεθ’ ού δυσώπει υπέρ πάντων ημών.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων