16/05/2019 16/05/2019 Μην κρίνεις, λοιπόν εξωτερικά, προσπαθώντας να βρεις ψεγάδια στον αδελφό σου, σαν εκείνον τον αλαζόνα Φαρισαίο που δικαίωνε τον εαυτόν του και εξευτέλιζε τον Τελώνη. Τον εαυτό σου να ανακρίνεις διαρκώς, μην τυχόν αμάρτησες με την σκέψη, μήπως η γλώσσα βιάστηκε και έσφαλλε σε κάτι, μήπως τα έργα σου δεν συμφωνούν με το Θείο θέλημα....
16 Μαΐου, 2019 - 10:19

Μέγας Βασίλειος: “Μην κρίνεις, εξωτερικά, προσπαθώντας να βρεις ψεγάδια στον αδελφό σου”

Διαδώστε:
Μέγας Βασίλειος: “Μην κρίνεις, εξωτερικά, προσπαθώντας να βρεις ψεγάδια στον αδελφό σου”

Μην κρίνεις, λοιπόν εξωτερικά, προσπαθώντας να βρεις ψεγάδια στον αδελφό σου, σαν εκείνον τον αλαζόνα Φαρισαίο που δικαίωνε τον εαυτόν του και εξευτέλιζε τον Τελώνη.
Τον εαυτό σου να ανακρίνεις διαρκώς, μην τυχόν αμάρτησες με την σκέψη, μήπως η γλώσσα βιάστηκε και έσφαλλε σε κάτι, μήπως τα έργα σου δεν συμφωνούν με το Θείο θέλημα. Και αν βρεις με την αυτοεξέταση, ότι είναι πολλά τα αμαρτήματά σου – και οπωσδήποτε θα βρεις, γιατί άνθρωπος είσαι και εσύ – λέγε τα λόγια του Τελώνη: «Ο Θεός ιλάσθητί μοι τω αμαρτωλώ» (Λουκ. 18,13).
Να προσέχεις τον εαυτό σου, για να γνωρίσεις την υγεία και την αρρώστια της ψυχής σου. Να εξετάζεις την εργασία κάθε ημέρας, σύγκρινέ την με την προηγούμενη εργασία και βιάσου να βελτιωθείς.
Μην πάψεις να διερευνάς τον εαυτό σου, αν δηλαδή η ζωή σου προχωρεί σύμφωνα με τις εντολές του Θεού. Να προοδεύεις στις αρετές, ώστε να πλησιάζεις τη ζωή των αγγέλων.

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων