17/09/2020 17/09/2020 Της Ζήνας Λυσάνδρου – Παναγίδη, Δημάρχου Λευκονοίκου Είμαι πολύ συγκινημένη και χαρούμενη , γιατί προσπάθειες σχεδόν τριών χρόνων για να τοποθετήσουμε την προτομή του ήρωά μας Αναστάσιου Ζαρβού έξω από το Δημαρχείο μας, είχαν αίσιο τέλος. Πώς να ξεχάσω εκείνο το βράδυ του Σαββάτου, προς το τέλος του 2017, όταν γύρω στις 11 μ.μ., με...
17 Σεπτεμβρίου, 2020 - 11:07

Μνημείο Ηρώων και Προτομή ήρωα Αναστάση Ζαρβού

Διαδώστε:
Μνημείο Ηρώων και Προτομή ήρωα Αναστάση Ζαρβού

Της Ζήνας Λυσάνδρου – Παναγίδη, Δημάρχου Λευκονοίκου

Είμαι πολύ συγκινημένη και χαρούμενη , γιατί προσπάθειες σχεδόν τριών χρόνων για να τοποθετήσουμε την προτομή του ήρωά μας Αναστάσιου Ζαρβού έξω από το Δημαρχείο μας, είχαν αίσιο τέλος.

Πώς να ξεχάσω εκείνο το βράδυ του Σαββάτου, προς το τέλος του 2017, όταν γύρω στις 11 μ.μ., με πήρε τηλέφωνο ο ξάδελφός μου Μιχαλάκης Τακκούσιης και με πληροφόρησε ότι βρέθηκε σε γκαλερί στις ελεύθερες περιοχές η προτομή του ήρωα Αναστάσιου Ζαρβού!

Είχα την αίσθηση ότι βρέθηκε ένας εγκλωβισμένος αδελφός μας, ένας αγνοούμενος αδελφός μας. Ήταν μια ιστορική στιγμή, κι ένιωσα περήφανη που ως Δήμαρχος του Λευκονοίκου βίωνα αυτή τη στιγμή! Η προτομή του βρισκόταν στο σπίτι της αδελφής του Μαρούλας στο Λευκόνοικο, που μετά από πολλές περιπέτειες, έφτασε κοντά μας “ταλαιπωρημένη”.

Αμέσως, τηλεφώνησα στον ειδικό της Αστυνομίας, ο οποίος τυγχάνει να είναι συγγενής του συζύγου μου, για να τον ενημερώσω. Ταυτόχρονα, ενημέρωσα και την αδελφή του ήρωα, κ. Μαρούλα Ζαρβού Μιχαήλ, η οποία συγκλονίστηκε. Νόμιζε ότι ζούσε ένα όνειρο. Ήταν μια νύχτα που θα μείνει ανεξίτηλα χαραγμένη στη μνήμη μου.

Τις επόμενες μέρες συνεργαστήκαμε με την Αστυνομία. Κι ύστερα ο αγώνας να καθαριστεί η προτομή. Επισκεφτήκαμε με την αδελφή του και τον ανιψιό του Μιχάλη το εργαστήριο του γλύπτη, κ. Γεώργιου Κυριάκου, στην παλιά Λευκωσία, κι εκεί είδαμε την προτομή! Πάλι φορτιστήκαμε συναισθηματικά!

Τότε, μαζί με το Δημοτικό Συμβούλιο καλέσαμε την Επιτροπή Μνημείων για να συνεργαστούμε. Οι απόψεις τους και οι εισηγήσεις τους ήταν εξαιρετικές, γι’ αυτό τους/τις ευχαριστούμε όλους και όλες.

Στη συνέχεια, άρχισα τις προσπάθειες με το Κτηματολόγιο και την Πολεοδομία. Ήταν μια προσωπική μου οφειλή στον ήρωα, που έπεσε πρώτος στις μάχες του Λωρόβουνου, στην Τηλλυρία το 1964. Το ένιωθα σαν χρέος μου! Γι΄αυτό δεν φείσθηκα χρόνου!

Δεν ήταν εύκολη υπόθεση, γιατί δεν ήταν ένα οικόπεδο κανονικό, κάποιου ιδιώτη, αλλά η γη πάνω στην οποία κτίστηκε το Δημαρχείο μας είναι κρατική και εκμισθώθηκε στον Δήμο μας. Να είναι καλά ο Διευθυντής του Κτηματολογίου, κ. Ανδρέας Σωκράτους, που είναι γαμπρός του Λευκονοίκου, σύζυγος της φίλης Λένιας Καντωνή, ο οποίος, με πολλή προθυμία, με κατατόπισε και με σύστησε σε υπαλλήλους του Επαρχιακού Κτηματολογίου, κι έτσι βρήκα μια άκρη. Πού να το φανταζόμουν, ως φιλόλογος, ότι θα μάθαινα και δουλειές του Κτηματολογίου και της Πολεοδομίας.

Πέρασα πολλά ζεστά καλοκαιρινά μεσημέρια και κρύα χειμωνιάτικα, επίσης, σε πολλά γραφεία, έκανα πολλές φίλες και φίλους, στους οποίους/στις οποίες είμαι ευγνώμων για τη βοήθεια, τη συνεργασία, την προσπάθειά τους να μας βοηθήσουν. Θα γράψω κάποια στιγμή τα ονόματά τους.

Κι ύστερα ήρθε η σειρά του κ. Θεοδόση Τσιόλα να μας βοηθήσει με το Υπουργικό Συμβούλιο του οποίου είναι Γραμματέας. Έπρεπε, ταυτόχρονα, να γίνει εκμίσθωση για άλλα είκοσι χρόνια της χαλίτικης γης μας. Χρειαζόταν έγκριση από το Υπουργικό Συμβούλιο. Επίσης, αποφασίσαμε να φέρουμε μπροστά από το Δημαρχείο, μαζί με την προτομή, το ήδη υπάρχον Μνημείο των Ηρώων, στα δυτικά του Δήμου μας, το οποίο έγινε επί Δημαρχίας του μ. Μιχάλη Πήλικου, και εκεί να μείνει χώρος στάθμευσης για ΑΜΕΑ, όπως ήταν ο αρχικός σχεδιασμός. Αποφασίσαμε ως Δημοτικό Συμβούλιο να ετοιμάσουμε νέο Μνημείο Ηρώων. Έτσι, κάναμε ταυτόχρονα τρεις εργασίες.

Επιπλέον, μας βοήθησε και ο αδελφός Δήμος Αγλαντζιάς, ο οποίος έδωσε και την τελική άδεια σήμερα, και τον ευχαριστούμε.

Κάποια στιγμή, στο μέσο της διαδρομής, με βοήθησε πάρα πολύ και ο ανιψιός του ήρωα, ο κ. Μιχάλης Μιχαήλ, με πολλές προσπάθειες και πολλά τηλέφωνα στα κυβερνητικά γραφεία. Τον ευχαριστώ πολύ για την αγαστή συνεργασία. Ο Μιχάλης ένιωθε ότι τα αδέλφια του ήρωα αγχώνοντα, καθώς μεγαλώνουν, και αγωνιούσε να τελειώσει αυτή η διαδικασία πιο γρήγορα, κι εγώ τον καταλάβαινα, γιατί το ίδιο ένιωθα. Όλα αυτά πήραν πάνω από δυο χρόνια προσπαθειών.

Μόλις τελείωσαν, έμενε το τελευταίο μέρος της διαδικασίας, στο οποίο εμπλέξαμε και τον κ. Πιερή Γυψιώτη, που ως μηχανικός του έργου βοήθησε στον δικό του τομέα. Μάλιστα, και γι’ αυτό τον ευχαριστούμε, υποσχέθηκε να αναλάβει την τοποθέτηση της προτομής στον χώρο μπροστά από το Δημαρχείο. Τέλος, ζητήσαμε προσφορές και το έργο ανέλαβε η εταιρεία του Πιερή Γυψιώτη, η οποία από αύριο, με τη βοήθεια του Θεού, αρχίζει εργασίες έξω από το Δημαρχείο.

Ας ευχηθούμε να πάνε όλα κατ’ ευχήν και το Μνημείο των Ηρώων μαζί με την προτομή του ήρωά μας, που βρέθηκε με αυτόν τον θαυμαστό τρόπο, να κοσμούν την είσοδο του προσωρινού Οικήματος του Δημαρχείου μας στη λεωφόρο Κυρηνείας 91 στο Πλατύ Αγλαντζιάς!

Ας είναι αιωνία η μνήμη των ηρώων μας!

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων