27/01/2022 27/01/2022 Γράφει ο Θεοφάνης Μαλκίδης * Ιστορικά και κυρίως σε δύσκολες στιγμές του Ελληνικού έθνους υπήρξαν άνθρωποι που έβαλαν τον εαυτό τους, το υστέρημα και το πλεόνασμά τους για το κοινό όφελος. Οι σπουδαίες αυτές προσωπικότητες οι οποίες ονομάστηκαν από την ελληνική ιστορία και καθιερώθηκαν στην συνείδηση του ελληνικού λαού ως ευεργέτες, ήταν οι Έλληνες που...
27 Ιανουαρίου, 2022 - 15:16
Τελευταία ενημέρωση: 27/01/2022 - 14:38

Μνήμη Μιχάλη Σέρβου – σπουδαίου Έλληνα της Αμερικής

Διαδώστε:
Μνήμη Μιχάλη Σέρβου – σπουδαίου Έλληνα της Αμερικής

Γράφει ο Θεοφάνης Μαλκίδης *

Ιστορικά και κυρίως σε δύσκολες στιγμές του Ελληνικού έθνους υπήρξαν άνθρωποι που έβαλαν τον εαυτό τους, το υστέρημα και το πλεόνασμά τους για το κοινό όφελος. Οι σπουδαίες αυτές προσωπικότητες οι οποίες ονομάστηκαν από την ελληνική ιστορία και καθιερώθηκαν στην συνείδηση του ελληνικού λαού ως ευεργέτες, ήταν οι Έλληνες που ένιωσαν ότι αυτοί μπορούν να αλλάξουν την πορεία του σκλαβωμένου, υπόδουλου έθνους και να αποτελέσουν, σύμβολα και πρότυπα για όλους.

Έτσι η ελληνική ψυχή ανά τους αιώνες μεγαλούργησε επιδεικνύοντας υποκείμενα μεγαλοψυχίας, γενναιοδωρίας, υπερβάσεως του «εγώ», αλτρουισμού και αυτοθυσίας. Αυτές οι αξίες και τα ιδανικά του Έλληνα νοηματοδότησαν και προσδιόρισαν την ύπαρξή του και αποτέλεσαν την ταυτότητά του και συνεχίζουν να αποτελούν αναπόσπαστο τμήμα της εθνικής του κληρονομιάς και παρακαταθήκης.

Ένας από τους σπουδαίους αυτούς Έλληνες που αποτέλεσαν τη συνέχεια της αναρίθμητης και μη πεπερασμένης ομάδας των ευεργετών του Ελληνισμού ήταν ο Μιχάλης Σέρβος. Γόνος της Ηπείρου και ειδικότερα του Βόρειου τμήματός της που γέννησε και γεννά σπουδαίους ανθρώπους για να συμβάλλουν και να συνεισφέρουν στα κοινά και στον φωτισμό του Γένους, όπως έλεγε ο Πατροκοσμάς, ήταν ο Μιχάλης Σέρβος, ο οποίος ακολουθώντας τη διαδρομή της ξενιτιάς μεγαλούργησε στις ΗΠΑ, χωρίς όμως να ξεχάσει και να λησμονήσει την ιδιαίτερη πατρίδα του και τον Ελληνισμό.

Παρότι γνώριζα αρκετά για τον Μιχάλη Σέρβο, για τη δράση και για την προσφορά του, συναντηθήκαμε για πρώτη φορά στην πρώτη Παγκόσμια Συνδιάσκεψη Ηπειρωτών του Εξωτερικού, η οποία οργανώθηκε από την Πανηπειρωτική Ομοσπονδία ΗΠΑ- Καναδά, την Ομοσπονδία Ηπειρωτών Ευρώπης και την Ομοσπονδία Ηπειρωτών στα Ιωάννινα τον Ιούλιο του 2006 , όπου είχα προσκληθεί για να μιλήσω για την Εθνική Ελληνική Μειονότητα της Βορείου Ηπείρου.

Εκεί ήρθε και μου συστήθηκε ένας ταπεινός και σεμνός άνθρωπος, όπως είναι όλοι οι σημαντικοί Έλληνες που έχω συναντήσει, εκεί γνώρισα έναν άνθρωπο παθιασμένο με την Ελλάδα και ταυτόχρονα ανιδιοτελή, έτοιμο να προσφέρει σε κάθε τι και για κάθε τι Ελληνικό, με όραμα και προοπτική για τον Ελληνισμό.

Μιλήσαμε αρκετά τότε, ξεκινώντας μία γνωριμία, η οποία εξελίχθηκε σε ανιδιοτελή σχέση, σε αμοιβαία εκτίμηση και σε ειλικρινή φιλία.

Συνεργαστήκαμε για πολλά και για σημαντικά ζητήματα του Ελληνισμού και αποκορύφωση της σημαντικής αυτής συνεργασίας υπήρξε η έκδοση του βιβλίου μου για τον Ελληνισμό της Βορείου Ηπείρου στην ελληνική, αγγλική και αλβανική γλώσσα, βιβλίο το οποίο δόθηκε σε κυβερνήσεις, διπλωμάτες, πανεπιστήμια, δημοσιογράφους, συλλόγους και οργανώσεις σε όλον τον κόσμο.

Τη χρηματοδότηση της έκδοσης την ανέλαβε εξ ολοκλήρου ο Μιχάλης Σέρβος και στον πρόλογο του βιβλίου ανέφερε ότι «στην Πανηπειρωτική Ομοσπονδία Αμερικής πιστεύουμε ότι το ζήτημα της ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία, πρέπει να αποτελεί κυρίαρχο θέμα στις ελληνοαλβανικές σχέσεις, στις διαπραγματεύσεις της Αλβανίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση, ως ζήτημα εξέλιξης ή όχι της σχέσης των δύο πλευρών και της προόδου με άλλους ευρωπαϊκούς και διεθνείς οργανισμούς ( ΟΗΕ, ΝΑΤΟ,ΟΑΣΕ,).

Συνεπώς ο κυριότερος στόχος θα πρέπει να είναι ο σεβασμός και η πλήρης άσκηση των πολιτικών, πολιτιστικών, εκπαιδευτικών δικαιωμάτων της ελληνικής μειονότητας.

Οι εθνικές μειονότητες και ειδικότερα η ελληνική μειονότητα δεν είναι περιθωριακό στοιχείο των κρατών της Βαλκανικής Χερσονήσου και της Αλβανίας αλλά ένα δημιουργικό της τμήμα.

Υπό τον όρο αυτό είναι αναγκαίος ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων της ελληνικής μειονότητας όπως εγγυώνται οι διεθνείς οργανισμοί , συμβάσεις και συνθήκες, αλλά και η αλβανική νομοθεσία.

Και σ΄ αυτό κλίμα εντάσσεται αυτή η πρωτοβουλία μας με την έκδοση αυτού του βιβλίου, πρωτοβουλία η οποία ελπίζουμε να βρει πολλούς και σημαντικούς συμπαραστάτες».

Στο πρόσωπο του Μιχάλη Σέρβου εμφανίστηκε στον 20 και 21ο αιώνα η προσωπικότητα εκείνων των μεγάλων Ελλήνων ευεργετών των προηγούμενων αιώνων, ευεργέτες οι οποίοι δεν διέθεσαν μεγάλα χρηματικά ποσά για τη δημιουργία κοινωφελών έργων, για την έκδοση βιβλίων για τον υπόδουλο Ελληνισμό, δείχνοντας έμπρακτα την έντονη φιλοπατρία και την ευγνωμοσύνη τους στον Έλληνα , στον συνάνθρωπο, στον συμπατριώτη, στους εθνικούς και κοινωνικούς στόχους.

Αρκετά από τα έργα αυτά δεσπόζουν σήμερα στον Ελληνικό χώρο (και όχι μόνο) αγέρωχα και ευθυτενή, μεταλαμπαδεύοντας τον ψυχικό πλούτο των Ελλήνων ευεργετών, τα ευγενή συναισθήματα για την ανθρώπινη ψυχή και την αμέριστη αγάπη και γενναιοδωρία τους προς τον Ελληνικό πολιτισμό.

Το ίδιο συμβαίνει και θα συμβαίνει και με τον Μιχάλη Σέρβο , έναν υπέροχο άνθρωπο, ένα σπουδαίο Έλληνα, με ανιδιοτέλεια, με προσφορά, με συμπαράσταση στο συνάνθρωπο, διαχρονικό σύμβολο αγώνα και διεκδίκησης για τα δικαιώματα του Ελληνισμού.

Αγαπητέ Μιχάλη, εύχομαι η προσφορά σου να βρει άξιους συνεχιστές αν και είμαι σχεδόν βέβαιος ότι θα συμβεί αυτό, αφού το έργο σου από τη Βόρειο Ήπειρο, μέχρι τα Ιωάννινα, την Αθήνα και τις ΗΠΑ, θα είναι πάντα εκεί για να υπενθυμίζει πόσο σημαντικός Έλληνας υπήρξες.

Αγαπημένε μου Μιχάλη σε ευχαριστούμε για τη θαυμάσια ελληνική ψυχή που αφιέρωσες στην Πατρίδα και για τη γενναιοδωρία σου, σε ευχαριστώ για τη φιλία σου και για όσα προσέφερες στον Ελληνισμό.

Αιωνία σου η Μνήμη !

Ο Θεοφάνης Μαλκίδης είναι διδάκτωρ Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών – συγγραφέας και ασχολείται ερευνητικά με την Πολιτική, την Οικονομία και Κοινωνία στα Βαλκάνια και στον Εύξεινο Πόντο.

Πηγή: anamniseis

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων