11/12/2022 11/12/2022 Κάθε άνθρωπος που έρχεται στον κόσμο, μηδενός εξαιρουμένου, είναι μοναδικός και ανεπανάληπτος, πεπλουτισμένος και καταστολισμένος με τα θεία χαρίσματα κατά την δωρεάν τού Θεού· άλλος ένα, άλλος δύο και άλλος πέντε αναλόγως, με βάση την κρίση του Θεού που τα γνωρίζει όλα για την κάθε ύπαρξη ξεχωριστά. Ο Μητροπολίτης Λεμεσού κ. Αθανάσιος έχει την δική...
11 Δεκεμβρίου, 2022 - 13:05
Τελευταία ενημέρωση: 11/12/2022 - 13:25

O Επίσκοπος Λήδρας Επιφάνιος γράφει για τον Λεμεσού Αθανάσιο

Διαδώστε:
O Επίσκοπος Λήδρας Επιφάνιος γράφει για τον Λεμεσού Αθανάσιο

Κάθε άνθρωπος που έρχεται στον κόσμο, μηδενός εξαιρουμένου, είναι μοναδικός και ανεπανάληπτος, πεπλουτισμένος και καταστολισμένος με τα θεία χαρίσματα κατά την δωρεάν τού Θεού· άλλος ένα, άλλος δύο και άλλος πέντε αναλόγως, με βάση την κρίση του Θεού που τα γνωρίζει όλα για την κάθε ύπαρξη ξεχωριστά.

Ο Μητροπολίτης Λεμεσού κ. Αθανάσιος έχει την δική του ανεπανάληπτη μοναδικότητα και του έχουν εμπιστευθεί παρά Θεού πέντε τάλαντα, κατά την ευαγγελική περικοπή: η ταπείνωση, η αγάπη, η διάκριση, ο λόγος και η πράξη.

  • Γράφει ο Επίσκοπος Λήδρας Επιφάνιος, Καθηγούμενος Ιεράς Μονής Μαχαιρά

Η πράξη του πατρός Αθανασίου είναι όλη του η πνευματική ζωή· οι νυχθήμερες προσευχές και οι πολύωρες ακολουθίες, τα αμέτρητα κομποσχοίνια και οι πολλές μετάνοιες, οι νηστείες μετ’ αυστηρότητας, οι ειλικρινείς εξομολογήσεις, οι παννύχιες αγρυπνίες, τα διάφορα διακονήματα με τον κόπο τους και οι χειρωνακτικές εργασίες. Ο λόγος του κατατίθεται στον κόσμο τόσο σε προσωπικό επίπεδο μέσω των εξομολογήσεων όσο και στο ευρύ κοινό μέσω των ομιλιών, είτε με την σωματική παρουσία είτε τηλεοπτικά. Αυτός είναι βγαλμένος μέσα από την προσωπική του εμπειρία και από τα προσωπικά βιώματα που είχε με την εκ του σύνεγγυς συναναστροφή του με τους σύγχρονους Αγίους Γέροντες. Γι’ αυτό παρηγορεί, εμπνέει και ενισχύει την πληγωμένη και ταλαιπωρημένη καρδιά του σύγχρονου ανθρώπου. Με μια λέξη, αναπαύει την καρδιά του ανθρώπου, διότι ο λόγος του προέρχεται από μία καρδιά που έπαθε τα θεία εμπειρικά.

Η διάκρισή του είναι προέκταση της οξυδέρκειάς του που απέκτησε μέσα από την σοφία των Γερόντων του κοινοβίου και της ερήμου, από την μελέτη των έργων των Αγίων Πατέρων της Εκκλησίας και από την Σοφία του Θεού Πατρός.

Η αγάπη του εκφράζεται προς πάντας με πολλή θυσία· με το να ακούσει με πολλή προσοχή τον στεναγμό της καρδιάς σου, να σε ενθαρρύνει με πολλή υπομονή στον πνευματικό αγώνα σου, να σε προσαγάγει με πολλή χαρά στον Νυμφίο της ψυχής σου τον Κύριο ημών Ιησού Χριστό, να σε επισκεφθεί στην φυλακή του πόνου σου και στο κρεβάτι της ασθένειάς σου, να σε ελεήσει από το υστέρημά του είτε είσαι γνωστός είτε άγνωστος, οικείος ή ξένος, να μεριμνήσει για το ένδυμά σου, την τροφή και το ποτό σου, για την κάθε μια ανάγκη σου, όποιας ηλικίας και αν είσαι, όποιας κοινωνικής τάξης και αν είσαι.

Αγαπά διότι έχει ένοικο σε όλη του την ύπαρξη την  Αγάπη, τον Θεό και Κύριον της Δόξης. Γι’ αυτό και έχει ταπείνωση. Η ταπείνωση είναι η βάση όλης της πνευματικής προόδου. Χωρίς ταπείνωση όλα είναι επισφαλή για την σωτηρία και τον αγιασμό, ενώ με την ταπείνωση όλα έχουν νόημα και περιεχόμενο και σκοπό, την εξομοίωση με τον Θεό της Δόξης, την ενοίκηση Αυτού στην ύπαρξη του ανθρώπου και την αιώνια διαμονή μαζί Του. Ο ταπεινός έχει ισορροπία, αρμονία ψυχής τε και σώματος, καρδίας και νοός, λόγου και πράξεως, δόγματος και ήθους. Ο ταπεινός καταδέχεται να συναναστραφεί με τον καθένα, και με τον μικρό και με τον μεγάλο, χωρίς καμμία δυσκολία. Τιμά τον μικρό και επαινεί τον μεγάλο, παράλληλα δέχεται με χαρά και πολλή υπομονή την ατιμία και την συκοφαντία συγχωρώντας τους πάντας. Ο ταπεινός εργάζεται για την σωτηρία και τον αγιασμό του πλησίον, του κάθε ενός ανθρώπου. Μεριμνά για την πνευματική τακτοποίηση, μεριμνά και για την επίγεια τακτοποίηση του πλησίον. Ζει και κινείται και υπάρχει για να αρέσει στον Θεό και να σωθεί ο πλησίον. Αυτός είναι ο άνθρωπος του Θεού. Αυτός είναι ο Μητροπολίτης Λεμεσού Αθανάσιος. Την ευχή του να έχουμε. Αμήν.

Πηγή: pemptousia.gr

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων