05/04/2021 05/04/2021 Αρχιμανδρίτη Αλεξίου Εγκλειστριώτη Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως και η Εκκλησία μας, αδελφοί μου, προβάλλει τον Τίμιο και Ζωοποιό Σταυρό, στην μέση ακριβώς της περιόδου της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής, για να μας δώσει δύναμη, να μας ενθαρρύνει να συνεχίσουμε, ο καθένας μας προσωπικά, τον πνευματικό μας αγώνα, για να αξιωθούμε έτσι να συμμετάσχουμε στο πασχαλινό τραπέζι,...
05 Απριλίου, 2021 - 9:31
Τελευταία ενημέρωση: 05/04/2021 - 8:56

Ο Σταυρός του Χριστού – Δύναμη ελπίδας

Διαδώστε:
Ο Σταυρός του Χριστού – Δύναμη ελπίδας
  • Αρχιμανδρίτη Αλεξίου Εγκλειστριώτη

Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως και η Εκκλησία μας, αδελφοί μου, προβάλλει τον Τίμιο και Ζωοποιό Σταυρό, στην μέση ακριβώς της περιόδου της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής, για να μας δώσει δύναμη, να μας ενθαρρύνει να συνεχίσουμε, ο καθένας μας προσωπικά, τον πνευματικό μας αγώνα, για να αξιωθούμε έτσι να συμμετάσχουμε στο πασχαλινό τραπέζι, να γίνουμε μέτοχοι της χαράς της λαμπροφόρου Αναστάσεως του Κυρίου μας. Προβάλλει τον Σταυρό για να τον προσέξουν οι πιστοί και να χαρεί η ψυχή τους.

Αντικρίζοντας τον Πανάγιο Σταυρό αισθάνεσαι τον καταποντισμό της αμαρτίας, τη συντριβή της πλάνης, την έξαρση της Αγάπης, την λαμπροφόρα νίκη της ψυχής, την κατάργηση της δύναμης των δαιμονικών δυνάμεων, την εν δυνάμει βεβαιότητα της σωτηρίας μας, την μεγαλύτερη θυσία όλων των αιώνων, που συντελέστηκε πάνω στο Σταυρό, σχίζοντας το χειρόγραφο των αμαρτιών μας.

Προβάλλει η Εκκλησία μας την Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως τον Σταυρό και μάλιστα μέσα στα λουλούδια, για να μας δώσει χαρά μέσα στην κούραση της νηστείας και των άλλων πνευματικών μας αγώνων και θλίψεων, για να μας στηρίξει, να μας ξεκουράσει και να μας παρηγορήσει, θυμίζοντας μας τα Άγια Πάθη του Κυρίου μας, Ιησού Χριστού.

Αυτή, λοιπόν, την περίοδο της νηστείας, στο δύσκολο τούτο ταξίδι της προσπάθειας και των πνευματικών μας αγώνων η Εκκλησία μας προβάλλει τον Σταυρό για να μας δώσει άνεση και αναψυχή, για να μας ενθαρρύνει στην υπόλοιπη προσπάθεια μας, για να μας προετοιμάσει να βιώσουμε το σταυρικό πάθος του Κυρίου μας, αλλά και για να δεχθούμε τον ένδοξο θριαμβευτή της πίστεως μας και να τον δοξάσουμε, για τη νίκη Του, με το μέγα θαύμα της Ανάστασης.

Ο Σταυρός αδελφοί μου είναι το ακατάλυτο σύμβολο της αγάπης του Θεού, το σύμβολο της σωτηρίας και το όργανο της καταλλαγής, η δόξα των Αγγέλων, η ελπίδα των αμαρτωλών. Είναι η μόνη δύναμη που ενώνει το ρήγμα Θεού και ανθρώπων.

Γι’ αυτό και αυτή την Κυριακή χαίρονται οι Άγγελοι και πανηγυρίζουν οι άνθρωποι, γιατί ο αιματοβαμμένος Σταυρός του Χριστού, το καύχημα του Απ. Παύλου και της Εκκλησίας μας, υψώνεται σήμερα μπροστά μας.

Χαίρε Σταυρέ του πεσόντος Αδάμ η τελεία λύτρωση. Χαίρε Σταυρέ της Εκκλησίας ο ωραίος Παράδεισος, της αφθαρσίας το ξύλο, όπλο ακαταγώνιστο, της οικουμένης η δόξα και αγαλλίαση, των αδυνάτων η δύναμη, των πιστών το στήριγμα, των οδοιπόρων ο συνοδίτης, των πολεμουμένων η νίκη.

Ο Σταυρός του Κυρίου μας είναι το ξύλο το ευλογημένο, πάνω στο οποίο συντελέστηκε η υπέρτατη θυσία όλων των αιώνων, το ξύλο που μας χάρισε καινούρια ζωή, που μας ελευθέρωσε από τους δεσμώτες του Άδη, το ξύλο πάνω στο οποίο χύθηκε το τίμιο και άγιο αίμα του Σωτήρα μας Χριστού, δωρίζοντας σε μάς την αθανασία.

Πάνω στο Σταυρό θυσιάστηκε ο Χριστός, ο αναμάρτητος, για να ελευθερωθούμε εμείς από το θάνατο και να ζήσουμε έτσι με την δωρεά της ελπίδας.

Γι’ αυτό αδελφοί μου, όσες θλίψεις, δοκιμασίες και συμφορές κι αν έρχονται στη ζωή μας, όσοι πειρασμοί κι αν μας προσβάλλουν, εμείς πρέπει να έχουμε πίστη ακλόνητη στον Ιησού Χριστό και Θεό μας και με όπλο τον Τίμιο Σταυρό και την βοήθεια της Παναγίας μας, αλλά και των Αγίων μας να συνεχίσουμε τον δρόμο που θα μας φέρει στην ανεκλάλητη χαρά της Ανάστασης. Να θυμόμαστε ότι το χειμώνα διαδέχεται πάντοτε η Άνοιξη, την λύπη και τον πόνο διαδέχεται η χαρά, το Σταυρό διαδέχεται πάντα η Ανάσταση.
Υπομονή, λοιπόν, στους πειρασμούς, στον πόνο, στις δοκιμασίες, στις κακοπάθειες.
Ας μην απελπιζόμαστε! Ο Ιησούς Χριστός, μας βεβαιώνει: “ο γαρ ζυγός μου χρηστός και το φορτίον μου ελαφρόν εστίν” (Ματθ. 11,30). Ο Κύριος μας δεν μας αφήνει ποτέ μόνους, όταν πρόθυμα σηκώνουμε το σταυρό Του στους ώμους μας.

Ο σταυρωθείς κι αναστημένος Χριστός έρχεται κοντά μας, συμβαδίζει μαζί μας και σηκώνει το μεγαλύτερο μέρος του σταυρού.

Οι πειρασμοί και οι δοκιμασίες επιτρέπονται από τον Θεό για να μας προσβάλλουν για να εξάπτουν μέσα μας το πάθος της αρετής και της αφοσίωσης σ’ Αυτόν.

Ο δρόμος που μας οδηγεί στην Ανάσταση περνά μέσα από τον Γολγοθά. Ας σηκώσουμε λοιπόν κι εμείς το δικό μας σταυρό, ανταποκρινόμενοι στην πρόσκληση που ο ίδιος ο Χριστός μας απευθύνει, δια του Ευαγγελίου Του: “Όστις θέλει οπίσω μου ελθείν απαρνησάσθω εαυτόν, και αράτω τον σταυρόν αυτού και ακολουθείτω μοι” (Μαρκ. 8,34).

Ο Χριστός μας καλεί να απαρνηθούμε τον παλαιό αμαρτωλό εαυτό μας. Να αποδεσμευθούμε από τις πονηρές σκέψεις και επιθυμίες μας, τις κακίες και τα πάθη μας, που μολύνουν την καρδιά μας και μας υποδουλώνουν στην αμαρτία. Να αποβάλουμε τον εγωισμό και την υπερηφάνεια μας, ζώντας μόνο για τον Χριστό και Θεό μας.
Μόνο έτσι θα σώσουμε την ψυχή μας, κερδίζοντας απ’ αυτή τη ζωή την άλλη, την αιώνια και αληθινή ζωή.

Ας στρέψουμε, λοιπόν, όλοι το βλέμμα μας κι ας υψώσουμε την ψυχή μας προς Εκείνον, που είναι υψωμένος πάνω στο ξύλο της οδύνης, για να αντλήσουμε δύναμη, κουράγιο, ελπίδα, τόνωση και θάρρος.

Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως
04 Απριλίου 2021

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων