23/09/2021 23/09/2021 Αρκετοί συνάνθρωποί μας έχουν κάποιες προσωπικές αντιλήψεις στις οποίες επιμένουν με απόλυτο τρόπο και δεν επιτρέπουν σε κανέναν να τους αμφισβητήσει, λες ότι και αυτοί έχουν το αλάθητο του Πάπα! Όταν νομίζουν ότι συμφωνούμε μαζί τους, μας θεωρούν δικούς τους, μας παραδέχονται και μας εκτιμούν ιδιαίτερα. Μόλις όμως καταλάβουν ότι λέμε κάτι διαφορετικό από αυτούς,...
23 Σεπτεμβρίου, 2021 - 22:55
Τελευταία ενημέρωση: 23/09/2021 - 21:58

Οι υπέρτατοι κριτές της οικουμένης

Διαδώστε:
Οι υπέρτατοι κριτές της οικουμένης

Αρκετοί συνάνθρωποί μας έχουν κάποιες προσωπικές αντιλήψεις στις οποίες επιμένουν με απόλυτο τρόπο και δεν επιτρέπουν σε κανέναν να τους αμφισβητήσει, λες ότι και αυτοί έχουν το αλάθητο του Πάπα!

Όταν νομίζουν ότι συμφωνούμε μαζί τους, μας θεωρούν δικούς τους, μας παραδέχονται και μας εκτιμούν ιδιαίτερα. Μόλις όμως καταλάβουν ότι λέμε κάτι διαφορετικό από αυτούς, αμέσως μας κατακρίνουν, μας κάνουν πέρα, μας απορρίπτουν τελείως και πολλές φορές μας κηρύσσουν και τον πόλεμο! Όταν συζητάμε μαζί τους, δεν προσέχουν τι ακριβώς τους λέμε, αλλά προσπαθούν να πιαστούν από κάτι για να μας κρίνουν και να μας κάνουν έλεγχο! Κι αν διαπιστώσουν ότι επιμένουμε σε κάτι που δεν τους αρέσει, πολύ εύκολα μας κάνουν κι εχθρούς.

Είναι όντως πολύ δυσάρεστες τέτοιες καταστάσεις, που δυστυχώς παρατηρούνται και μέσα στον ιερό χώρο της εκκλησίας μας. Κάποιοι κι εδώ, νομίζουν ότι είναι πάνω από όλους, ότι κατέχουν μόνο αυτοί την αλήθεια και ότι είναι οι γνήσιοι ορθόδοξοι χριστιανοί. Κι ενώ λεκτικά κατακρίνουν με ιδιαίτερο μένος τον παπισμό, αυτοί οι ίδιοι διακατέχονται από την ακραία αυτή νοοτροπία και συμπεριφέρονται κυριολεκτικά ως Πάπες! Νομίζουν ότι είναι οι κριτές της οικουμένης και ότι τάχα ο Θεός τους έταξε να παίζουν αυτό το ρόλο και αισθάνονται ότι βαραίνει τους ώμους των η ευθύνη αυτή!

Δεν διστάζουν να υποστηρίζουν και εντελώς προσωπικές τους διδασκαλίες, που τους βολεύουν όμως προκειμένου περιχαρακώνονται πίσω από τις αρρωστημένες απόψεις τους, και να τις παρουσιάζουν ως παράδοση και διδασκαλίες της Εκκλησίας μας.

Αυτοί οι άνθρωποι δεν έχουν ταπεινό φρόνημα, είναι εγωπαθείς, είναι όπως λέμε κολλημένοι κυριολεκτικά,με αποτέλεσμα να μην μπορεί κανείς να συνεργαστεί μαζί τους, όσο καλές προθέσεις και να έχει γι’ αυτό. Κι αν από αγάπη επιμείνει κάποιος να είναι φιλικός μαζί τους,η επικοινωνία αυτή του δημιουργεί μια φοβερή τοξικότητα, με αποτέλεσμα να αρρωσταίνει και ο ίδιος και να χάνει την ψυχική του ηρεμία.

Χρειάζεται μεγάλη κατανόηση για τις περιπτώσεις αυτές και να βρει κανείς ένα πολύ έξυπνο τρόπο ώστε και να διατηρήσει την επικοινωνία με τέτοιους δύσκολους συνανθρώπους του, αλλά να μείνει και ο ίδιος ανέπαφος και αδιάφθορος από την τοξική αυτή σχέση και πολύ περισσότερο να μην αλλοτριωθεί χάριν αυτής της επικοινωνίας.

π. Γεώργιος Τριαντάφυλλος

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων