01/08/2023 01/08/2023 «Ἁγίασον Κύριε διά πρεσβειῶν τῆς Παναγίας Τρυπητῆς τούς ἀγαπῶντας τήν εὐπρέπειαν τοῦ Οἴκου Σου» Αναγνώσαμε στον ημερήσιο τοπικό Τύπο (https://protionline.gr/2023/07/22) το άρθρο του εκπαιδευτικού και δημοσιογράφου κ. Παναγιώτη Βάγια, το οποίο αναφέρεται στην ανακαίνιση του Ιερού Προσκυνήματος της Παναγίας Τρυπητής και κάνει ιδιαίτερη μνεία στο πρόσωπο του κ. Κωνσταντίνου Πανούτσου, νυν συνταξιούχου και επί πολλά...
01 Αυγούστου, 2023 - 14:34
Τελευταία ενημέρωση: 01/08/2023 - 13:40

π. Χρήστος Τσάκαλος: “Η αναφορά σε ανθρώπους που υπηρέτησαν συνειδητά και αφοσιωμένα την Εκκλησία είναι αναγκαία”

Διαδώστε:
π. Χρήστος Τσάκαλος: “Η αναφορά σε ανθρώπους που υπηρέτησαν συνειδητά και αφοσιωμένα την Εκκλησία είναι αναγκαία”

«Ἁγίασον Κύριε διά πρεσβειῶν τῆς Παναγίας Τρυπητῆς τούς ἀγαπῶντας τήν εὐπρέπειαν τοῦ Οἴκου Σου»

Αναγνώσαμε στον ημερήσιο τοπικό Τύπο (https://protionline.gr/2023/07/22) το άρθρο του εκπαιδευτικού και δημοσιογράφου κ. Παναγιώτη Βάγια, το οποίο αναφέρεται στην ανακαίνιση του Ιερού Προσκυνήματος της Παναγίας Τρυπητής και κάνει ιδιαίτερη μνεία στο πρόσωπο του κ. Κωνσταντίνου Πανούτσου, νυν συνταξιούχου και επί πολλά έτη φροντιστή και ευπρεπιστή του Ιερού Προσκυνήματος.

Ο αρθρογράφος υπογραμμίζει, όλως ιδιαιτέρως, το εκκλησιαστικό ήθος του εν λόγω ανδρός και επαινεί την αγάπη του και την εμπιστοσύνη του προς το Πάνσεπτο πρόσωπο της Παναγίας μας.

Εξ αφορμής αυτού του δημοσιεύματος, θα θέλαμε να επιχειρήσουμε και μία δική μας προσθετική αναφορά, αφ’ ενός για να επιβεβαιώσουμε τα δημοσιευθέντα και αφ’ ετέρου για να αναφερθούμε δικαίως και αξιοχρέως και στον έτερο ευπρεπιστή και φροντιστή του Ιερού Προσκυνήματος της Παναγίας μας και αδελφό του προδιαληφθέντος, κ. Στέφανο Πανούτσο.

Από μικρής ηλικίας, μας δόθηκε η ιδιαίτερη ευλογία να έχουμε κλίση και αγάπη προς την Εκκλησία. Αυτό οδηγούσε τα βήματά μας πολύ συχνά και στο Προσκύνημα της Παναγίας της Τρυπητής, προκειμένου να προσφέρουμε τις όποιες υπηρεσίες μάς ανέθεταν. Εκεί γνωριστήκαμε με τους αδελφούς Πανούτσου (Νίκο, Στέφανο, Λύσανδρο, Κώστα, Γιώργο), οι οποίοι είχαν έρθει από το χωριό Ανδρώνι του νομού Ηλείας, για να εργαστούν και να σταδιοδρομήσουν επαγγελματικά. Εξ αυτών, ο Στέφανος και ο Κώστας παρέμειναν από τότε μέχρι και σήμερα ως ευπρεπιστές και φροντιστές στο Ιερό Προσκύνημα.

Αποτιμώντας την πολυετή εργασία τους και την φιλότιμη διακονία τους στο εν λόγω Προσκύνημα, ομολογούμε ότι κατόρθωσαν να συνδέσουν το όνομά τους και την επαγγελματική τους πορεία με τον Ιερό αυτό χώρο. Ας μας επιτραπεί, επί τη βάσει της -παιδιόθεν- φιλικής σχέσεως και συνδιακονίας μας στην Παναγία, να πούμε ότι αυτή η σύνδεση του ονόματός τους με το Προσκύνημα αποτελεί όχι μόνο παναιγιάλεια, αλλά και ευρύτερη αναγνώριση των ανθρώπων αυτών, η οποία οφείλεται, στην βαθιά ευλάβειά τους προς τον Ιερό χώρο, τόσο κατά την ώρα της λατρείας, όσο και εκτός λατρείας, στην ιεροπρέπεια και την εν γένει εκκλησιαστική στάση και συμπεριφορά τους, στον ειλικρινή σεβασμό τους προς τους Ιερωμένους παντός βαθμού, στην μεγάλη προθυμία και ειλικρινή διάθεσή τους προς εξυπηρέτηση πάντων των επισκεπτών-προσκυνητών, στην αδιαμφισβήτητη εντιμότητά τους, στην πανθομολογούμενη εργατικότητά τους και στην ειλικρινή αγάπη και αφοσίωσή τους προς την Παναγία, για την οποία δεν παύουν αδιαλείπτως να ομολογούν την απέραντη ευγνωμοσύνη τους.

Ως εκ τούτου, ο Σεπτός Ποιμενάρχης μας, Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Ιερώνυμος, εκτιμώντας την πολύχρονη προσφορά του Στέφανου και του Κώστα, τους τίμησε κατά την επίσημη Θεία Λειτουργία της Κυριακής 23ης Απριλίου ε.έ., η οποία τελέσθηκε με αφορμή την επαναφορά της Ιεράς Εικόνος της Παναγίας μας στο ανακαινισθέν Ιερό Προσκύνημα, απονέμοντάς τους τον χρυσό Σταυρό της Ιεράς Μητροπόλεώς μας και προσφέροντάς τους Αρχιερατικό Ευεργετήριο Γράμμα.

Κατά την ταπεινή μας άποψη, η αναφορά σε ανθρώπους που υπηρέτησαν συνειδητά και αφοσιωμένα την Εκκλησία είναι αναγκαία, όχι φυσικά για λόγους προβολής και εντυπωσιασμού, αλλά για λόγους παραδειγματισμού και γι’ αυτό τόν λόγο συγχαίρουμε, και από αυτού του βήματος, τους αδελφούς Πανούτσου, Στέφανο και Κώστα, και ευχόμεθα η Παναγία η Τρυπητή να τους σκεπάζει και να τους προστατεύει με την χάρη Της.

Ο Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος

Πρωτοπρεσβύτερος Χρήστος Τσάκαλος

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων