07/04/2021 07/04/2021 Του Πανοσιολ. Πρωτοσυγκέλλου της Ι. Μητροπόλεως Ύδρας, Σπετσών και Αιγίνης Αρχιμ. Νεκταρίου Δαρδανού Για να ζήσουμε Πάσχα είναι αναγκαίο να θυμόμαστε ότι η Ανάσταση του Χριστού μάς βοηθά να προχωρήσουμε ακόμη περισσότερο στην πορεία μας προς τα έσχατα. Η εβραϊκή λέξη «πεσάχ», από την οποία προέρχεται η λέξη Πάσχα, έχει μία σαφή σημασία κίνησης. Σημαίνει...
07 Απριλίου, 2021 - 9:49
Τελευταία ενημέρωση: 07/04/2021 - 8:37

Πάσχα, διέξοδος από τα αδιέξοδα

Διαδώστε:
Πάσχα, διέξοδος από τα αδιέξοδα

Του Πανοσιολ. Πρωτοσυγκέλλου της Ι. Μητροπόλεως Ύδρας, Σπετσών και Αιγίνης Αρχιμ. Νεκταρίου Δαρδανού

Για να ζήσουμε Πάσχα είναι αναγκαίο να θυμόμαστε ότι η Ανάσταση του Χριστού μάς βοηθά να προχωρήσουμε ακόμη περισσότερο στην πορεία μας προς τα έσχατα.
Η εβραϊκή λέξη «πεσάχ», από την οποία προέρχεται η λέξη Πάσχα, έχει μία σαφή σημασία κίνησης. Σημαίνει «περνώ», «προσπερνώ», «κινούμαι». Αυτό μας ζητά ο Χριστός. Να αλλάξουμε τρόπο σκέψης και να βρούμε την πόρτα της εξόδου απο τα αδιέξοδα και τα ψευτοδιλήμματα της εποχής μας.
Ζούμε, δυστυχώς, σε ένα κόσμο πεπτωκότα. Σε ένα κόσμο που έχει ξεπέσει από αυτό που ήταν όταν πλάστηκε. Σε εναν κόσμο αποπροσανατολισμένο. Σε ένα κόσμο όπου κυριαρχεί το οργανωμένο ψέμα. Σε μια κοινωνία όπου δεσπόζει η εξωραϊσμένη υποκρισία, η φιλαυτία και η υποδούλωση στον φθοροποιό υπερκαταναλωτισμό. Μια κοινωνία όπου η απληστία και ο εγωκεντρισμός έγιναν πολιτισμικά χαρακτηριστικά. Σε μια κοινωνία θεοποίησης της ύλης και αποθέωσης του ανθρωπίνου νοός και της λογικής.
Ιδού λοιπόν γιατί ο εορτασμός του Πάσχα δεν επιτρέπεται, όσο ποτέ άλλοτε, να περιοριστεί σε εθιμοτυπικές εκδηλώσεις αλλά πρέπει να είναι πρόκληση – πρόσκληση για αφύπνιση και νέο ξεκίνημα.
Σε περιόδους κρίσεως, πνευματικής αναστατώσεως και ποικίλων πειρασμών η εορτή του Πάσχα, η εορτή της εξόδου
“μιλά” πιο έντονα στον εσωτερικό μας κόσμο. Γιατί; Διότι μας δίδει αυτό που δεν μας δίδει κανείς άλλος. Μας χαρίζει ελπίδα, φως και προοπτική αιωνιότητος. Το γεγονός της Ανάστασης του Ιησού Χριστού είναι το πιο χαρμόσυνο, το πιο υπέρλαμπρο, το πιο σπουδαίο και το πιο μεγαλειώδες, τόσο κατά την διάρκεια της παρουσίας του Θεού στην γη και στον κόσμο, όσο και στην ύπαρξη της Ανθρωπότητας από την δημιουργία της από Αυτόν.
Ο Ντοστογιέφσκι, στους «Αδελφούς Καραμαζώφ» είπε: «χωρίς Θεό, όλα επιτρέπονται», αλλά η γιορτή του Πάσχα δηλώνει «Με το Θεό, όλα είναι δυνατά». Πρόκειται για ένα μήνυμα ελπίδας που ξεπερνάει τους περιορισμούς μας και θριαμβεύει πάνω στους χειρότερους φόβους μας. Αυτό είναι το πραγματικό νόημα του Πάσχα!
Μήπως τελικά και ο κορωνοϊός είναι ο καταλύτης πέρα απο τις πολιτικές, οικονομικές και κοινωνικές αλλαγές και για την μεγάλη πνευματική αλλαγή που θα μας οδηγήσει στην πραγματική διέξοδο, στην όντως Ζωή, στην αγκαλιά Εκείνου;

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων