02/08/2021 02/08/2021 Του Μάξιμου Χαρακόπουλου Η Διακοινοβουλευτική Συνέλευση Ορθοδοξίας εργάζεται για την αλληλοκατανόηση των λαών και την καταλλαγή με στόχο την ειρηνική συνύπαρξη. Ως διεθνής διακοινοβουλευτικός θεσμός επιδιώκουμε τον διαπολιτισμικό και ενθαρρύνουμε τον διαθρησκειακό διάλογο, προκειμένου να απομονωθούν φαινόμενα εργαλειοποίησης της θρησκείας για πολιτικούς σκοπούς, όπως η μετατροπή της Αγίας Σοφίας στην Πόλη σε τζαμί. Στη Γενική...
02 Αυγούστου, 2021 - 10:52

Πέρα από “ιερούς πολέμους” και “σταυροφορίες”

Διαδώστε:
Πέρα από “ιερούς πολέμους” και “σταυροφορίες”

Του Μάξιμου Χαρακόπουλου

Η Διακοινοβουλευτική Συνέλευση Ορθοδοξίας εργάζεται για την αλληλοκατανόηση των λαών και την καταλλαγή με στόχο την ειρηνική συνύπαρξη. Ως διεθνής διακοινοβουλευτικός θεσμός επιδιώκουμε τον διαπολιτισμικό και ενθαρρύνουμε τον διαθρησκειακό διάλογο, προκειμένου να απομονωθούν φαινόμενα εργαλειοποίησης της θρησκείας για πολιτικούς σκοπούς, όπως η μετατροπή της Αγίας Σοφίας στην Πόλη σε τζαμί.

Στη Γενική μας Συνέλευση που πραγματοποιήθηκε στην Κρήτη με τη συμμετοχή δεκάδων βουλευτών από 17 χώρες και εκπροσώπων διεθνών Οργανισμών είχαμε ενδιαφέρουσες ανταλλαγές απόψεων για το Μέλλον της Ευρώπης, συμβάλλοντας ενεργά στον διάλογο που εγκαινίασαν τα θεσμοθετημένα όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Κοινή ήταν η συνισταμένη ότι η Ευρώπη για να επιβιώσει πρέπει να ξανασυναντήσει τις χριστιανικές της ρίζες, που τις απαρνήθηκε για ένα ασαφές πολυπολιτισμικό όραμα, που όπου εφαρμόστηκε οδήγησε σε βαβέλ – γκετοποίηση μεταναστών που δεν ενστερνίζονται τις ευρωπαϊκές αξίες- προκαλώντας αναβίωση ολοκληρωτικών ιδεολογιών που πιστεύαμε πως είχαν καταλήξει στο χρονοντούλαπο της ιστορίας.

Ταυτόχρονα, διευρύναμε τον διάλογο με άλλους διεθνείς θεσμούς και Οργανισμούς, όπως το Διεθνές Δίκτυο των Καθολικών Νομοθετών, ο Οργανισμός Ισλαμικής Διάσκεψης, η Παγκόσμια Μουσουλμανική Λίγκα και ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας Ευξείνου Πόντου, με στόχο την αποτροπή φαινομένων θρησκευτικού φανατισμού που οδηγεί σε ριζοσπαστικοποίηση και φαινόμενα βίαιου εξτρεμισμού.

Χριστιανοί και μουσουλμάνοι, παρά τους κατά καιρούς “ιερούς πολέμους” και τις “σταυροφορίες” μπορέσαμε να συνυπάρξουμε για αιώνες. Αυτόν τον δρόμο της συνεννόησης με τις φωνές της λογικής στον ισλαμικό κόσμο οφείλουμε να βρούμε για να αποτρέψουμε την εξάλειψη των χριστιανών από το λίκνο του χριστιανισμού, τη Μέση Ανατολή, αλλά και τις σφαγές σε διάφορες περιοχές όπου επικρατεί ο ισλαμικός φονταμενταλισμός. Ο δρόμος σίγουρα δεν είναι εύκολος, αλλά εκ των πραγμάτων είμαστε υποχρεωμένοι να τον βαδίσουμε για να βρούμε κοινούς κώδικες επικοινωνίας τόσο για την προστασία των χριστιανών όπου είναι μειονότητες, αλλά και των θρησκευτικών μνημείων και των δυο αβρααμικών μονοθεϊστικών θρησκειών, όπου αυτά απειλούνται με καταστροφή ή αλλοίωση του χαρακτήρα τους.

Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος είναι Γενικός Γραμματέας της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας (ΔΣΟ), βουλευτής Λαρίσης της ΝΔ, πρώην υπουργός

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων