18/07/2019 18/07/2019 To αριστερό χέρι (ή απότμημα αυτού) της Αγίας Μεγαλομάρτυρος Μαρίνας αποθησαυρίζεται στην Ιερά Μονή Ιβήρων Αγίου Όρους. Η Αγία Μεγαλομάρτυς Μαρίνα είναι μία από τις δημοφιλέστερες αγίες της Ανατολής, αλλά και της Δύσης, όπου είναι γνωστή ως Μαργαρίτα η Παρθένος ή Μαργαρίτα από την Αντιόχεια της Πισιδίας. Ο Βίος της Αγίας Μαρίνας, γραμμένος από τον...
18 Ιουλίου, 2019 - 10:51
Τελευταία ενημέρωση: 18/07/2019 - 10:52

Που βρίσκεται τo αριστερό χέρι της Αγίας Μεγαλομάρτυρος Μαρίνας

Διαδώστε:
Που βρίσκεται τo αριστερό χέρι της Αγίας Μεγαλομάρτυρος Μαρίνας

To αριστερό χέρι (ή απότμημα αυτού) της Αγίας Μεγαλομάρτυρος Μαρίνας αποθησαυρίζεται στην Ιερά Μονή Ιβήρων Αγίου Όρους.

Η Αγία Μεγαλομάρτυς Μαρίνα είναι μία από τις δημοφιλέστερες αγίες της Ανατολής, αλλά και της Δύσης, όπου είναι γνωστή ως Μαργαρίτα η Παρθένος ή Μαργαρίτα από την Αντιόχεια της Πισιδίας.

Ο Βίος της Αγίας Μαρίνας, γραμμένος από τον στρατιώτη Θεότιμο, ο οποίος της έφερνε τροφή κατά την παραμονή της στη φυλακή, σώζεται σε αρκετά χειρόγραφα, τα αρχαιότερα των οποίων ανάγονται στον 9ο αιώνα.

Εκκλησιαστικές προσωπικότητες, όπως ο ‘Οσιος Νεόφυτος αλλά και ο πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως, ο Γρηγόριος Κύπρου, συνέγραψαν εγκώμια και λόγο προς τιμήν της, όπου αναφέρονται στον βίο και την προσωπικότητα της.

Σύμφωνα με τα δεδομένα του Βίου της η Μαρίνα από την Αντιόχεια της Πισιδίας ήταν κόρη του ειδωλολάτρη ιερέα Αιδεσίου.

Έμεινε ορφανή από μητέρα και ο πατέρας της εμπιστεύθηκε την ανατροφή της σε χριστιανή τροφό και εξαιτίας της άρνησης της να παντρευτεί τον έπαρχο Ολύβριο καί να θυσιάσει στα είδωλα η Μαρίνα υπέστη μία σειρά μαρτυρίων και τελικά αποκεφαλίστηκε.

Η Αγία Μαρίνα είναι επίσης μία από τις πιο δημοφιλείς μορφές της βυζαντινής αγιογραφίας, αφού περιλαμβάνεται συχνά στο εικονογραφικό πρόγραμμα των βυζαντινών ναών είτε ως μεμονωμένο αγιογραφικό πορτραίτο είτε σε αυτοτελή παράσταση, η οποία εικονίζει την πάλη της με τον Βεελζεβούλ.

 

πηγή: leipsanothiki.blogspot.gr

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων