25/12/2020 25/12/2020 Μέσα σε πολύ δύσκολες συνθήκες απόλυτης μοναξιάς και απόγνωσης, λόγω της συνεχιζόμενης Πανδημίας του Κορονοιού και των αυστηρών υγειονομικών μέτρων, με (δυστυχώς) μερικώς ανοικτές τις Εκκλησίες μας (Μόνο Χριστούγεννα και Θεοφάνεια, ως μη όφειλε) καλούμαστε να βιώσουμε και πάλιν το κοσμοσωτήριο γεγονός της Ενανθρωπίσεως του Υιού και Λόγου του Θεού!!! Ο Θεός γίνεται άνθρωπος “ίνα...
25 Δεκεμβρίου, 2020 - 21:44
Τελευταία ενημέρωση: 25/12/2020 - 21:45

“Προεορτάσωμεν λαοί Χριστού τα γενέθλια”

Διαδώστε:
“Προεορτάσωμεν λαοί Χριστού τα γενέθλια”

Μέσα σε πολύ δύσκολες συνθήκες απόλυτης μοναξιάς και απόγνωσης, λόγω της συνεχιζόμενης Πανδημίας του Κορονοιού και των αυστηρών υγειονομικών μέτρων, με (δυστυχώς) μερικώς ανοικτές τις Εκκλησίες μας (Μόνο Χριστούγεννα και Θεοφάνεια, ως μη όφειλε) καλούμαστε να βιώσουμε και πάλιν το κοσμοσωτήριο γεγονός της Ενανθρωπίσεως του Υιού και Λόγου του Θεού!!!

Ο Θεός γίνεται άνθρωπος “ίνα ημείς θεοποιηθώμεν” (Μέγας Αθανάσιος). Ενανθρωπίζεται ο Θεός για να οδηγήσει τον άνθρωπο στη σωτηρία και την ανακαίνιση του, μας λέει ο ιερός Χρυσόστομος. “Επτώχευσε ο Θεός με την Ενανθρώπιση Του”, μας λέει ο Άγιος Γρηγόριος ο Θεολόγος, “για να πλουτίσουμε εμείς με τη δική Του πτωχεία”.

Ο Θεός γίνεται άνθρωπος για να δώσει στον άνθρωπο και πάλιν τη δυνατότητα να ομοιωθεί με τον Θεό, που ήταν και ο αρχικός σκοπός της δημιουργίας του. Η ύψιστη οικονομία του Θεού για τον άνθρωπο υπήρξε η Ενανθρώπιση του Υιού και Λόγου Του, και τούτο λόγω της προκληθείσας υπό του διαβόλου πτώσης του ανθρώπου και της ανάγκης σωτηρίας της φύσεως του.

Η Ενανθρώπιση του Κυρίου μας, φανερώνει το μέγεθος της αγάπης και της φιλανθρωπίας του Θεού προς τον άνθρωπο!!! Ο Θειος Λόγος έρχεται ανάμεσα μας, για να προσλάβει την ανθρώπινη φύση μας, να μας μεταμορφώσει, να μας ανυψώσει, να μας σώσει από την αμαρτία και το θάνατο.

Γιορτάζοντας τα Χριστούγεννα και εμπνεόμενοι από το φως και την αγάπη του δι’ ημάς σαρκωθέντος Υιού και Λόγου του Θεού, ας προσεγγίσουμε αδελφοί μου το μυστήριο της Θειας Ενανθρωπίσεως Του υπαρξιακά. Ας προετοιμαστούμε πνευματικά, με την πίστη, την προσευχή, την αγάπη και τη μετάνοια μας, αγνίζοντας έτσι και καθαρίζοντας τις καρδιές μας, για να σαρκωθεί έτσι αξίως μέσα μας ο λυτρωτής μας Χριστός. “Άχρις ου μορφωθεί Χριστός εν ημίν”, όπως μας λέει ο Απ. Παύλος (Γαλ. 4,19).

Όπως ο Ιησούς Χριστός, ως Θεός της αγάπης, σαρκώθηκε, πόνεσε και σταυρώθηκε για τη δική μας σωτηρία, έτσι κι εμείς να πορευόμαστε πρέπει με φιλευσπλαχνία, συγχωρητικότητα και έμπρακτη αγάπη προς τους πονεμένους συνανθρώπους μας, συμμετέχοντας στις λύπες, τις θλίψεις και τις δοκιμασίες τους.

Ας Τον παρακαλέσουμε να μας απελευθερώσει από το φόβο, το άγχος, τη μελαγχολία και τα αδιέξοδα, στα οποία έχουμε εγκλωβιστεί, απ’ αυτή την θανατηφόρα Πανδημία του κορωνοϊού, που βιώνουμε όλοι ως άτομα και ως λαός. Αλλά και να μας απελευθερώσει, επίσης, από τον εγωισμό και τη φιλαυτία μας, που μας εμποδίζουν να επικοινωνούμε με τους συνανθρώπους μας, δείχνοντας τους την αγάπη, την αλληλεγγύη και την ανθρωπιά μας.

Ας Τον παρακαλέσουμε, ακόμη, να δίνει κουράγιο, υπομονή, αντοχή, δύναμη και καρτερία σε όλους όσους δοκιμάζονται από ανίατες αρρώστιες και παντός είδους θλίψεις και συμφορές.

Ας προσευχηθούμε όλοι, ο Ενανθρωπήσας Χριστός και Θεός μας να εμπνέει και να φωτίζει όλους, όσους μας κυβερνούν, να είναι έντιμοι, υπεύθυνοι και δίκαιοι και πάνω απ’ όλα να έχουν ήθος, πίστη και φόβο Θεού και να γνωρίζουν ότι θα είναι υπόλογοι ενώπιον Θεού και ανθρώπων και σ’ αυτή τη ζωή, αλλά κυρίως στην άλλη, την αιώνια ζωή, για τα εκούσια λάθη, τις παραλήψεις και τις πιθανές αδικίες τους.

Με την πίστη και την πεποίθηση μας ότι καλούμαστε κι εμείς ως ζωντανά μέλη της Εκκλησίας Του να γίνουμε συνεργοί Του, στο συνεχιζόμενο σωτήριο έργο Του μέσα στον κόσμο και στην Ιστορία, ευχόμαστε σε όλους τους αδελφούς μας, Ορθόδοξους Χριστιανούς, χρόνια πολλά και από Θεού ευλογημένα!!!

Αρχιμ. Αλέξιος Εγκλειστριώτης

Χριστούγεννα 2020

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων