31/12/2022 31/12/2022 Γράφει ο Χρήστος Πουργουρίδης Αυτό το κείμενο το γράφω γιατί μου το ζήτησε ο γιος μου δύο μέρες πριν φύγει για τη γειτονιά των αγγέλων, ανήμερα τα Χριστούγεννα. Καθηλωμένος στο κρεβάτι συνέχισε να ενδιαφέρεται για τα κοινά και συζητούσε μαζί μου όλες τις εξελίξεις. Στις 23 Δεκεμβρίου έγινε γνωστό ότι ο νέος Αρχιεπίσκοπος της Εκκλησίας...
31 Δεκεμβρίου, 2022 - 14:40

Σαν είδος μνημοσύνου στον γιο μου

Διαδώστε:
Σαν είδος μνημοσύνου στον γιο μου

Γράφει ο Χρήστος Πουργουρίδης

Αυτό το κείμενο το γράφω γιατί μου το ζήτησε ο γιος μου δύο μέρες πριν φύγει για τη γειτονιά των αγγέλων, ανήμερα τα Χριστούγεννα. Καθηλωμένος στο κρεβάτι συνέχισε να ενδιαφέρεται για τα κοινά και συζητούσε μαζί μου όλες τις εξελίξεις.

Στις 23 Δεκεμβρίου έγινε γνωστό ότι ο νέος Αρχιεπίσκοπος της Εκκλησίας μας θα ήταν ο Πάφου Γεώργιος αφού εξασφάλισε την υποστήριξη και των μητροπολιτών Αμμοχώστου, Κυρηνείας και Ταμασού. Οι πληροφορίες έλεγαν ότι στον Ταμασού υποσχέθηκε την παραχώρηση της Κάτω Λακατάμιας και στον Κυρηνείας την παραχώρηση κάποιων ναών καθώς και οικονομική ενίσχυση. Στον δε Αμμοχώστου υποσχέθηκε ότι θα διαβουλεύεται μαζί του για τις θέσεις που σαν Αρχιεπίσκοπος θα διατυπώνει αναφορικά με το Κυπριακό. Αυτές οι πληροφορίες του προκάλεσαν μεγάλο πόνο στην ψύχη.

Τους τελευταίους μήνες είχε έρθει πολύ κοντά στην εκκλησία και η αγάπη του γι’ αυτήν ήταν θερμή. «Στις εκλογές της πολιτείας η εξαγορά ψηφοφόρων, ακόμα και τα τραπεζώματα των ψηφοφόρων είναι ποινικά αδικήματα ρε παππού» (έτσι με αποκαλούσε), «η εξαγορά μητροπολιτών είναι νόμιμη», με ρώτησε. Για να προσθέσει: «Είναι πράξεις χριστιανικές αυτές;» Και στο τέλος μου λέει «Εγώ δεν μπορώ να ασχοληθώ αλλά εσύ μπορείς και πρέπει να ασχοληθείς με αυτές τις αθλιότητες, έν’ κρίμα η Εκκλησία». Λοιπόν, ασχολούμαι με το θέμα ικανοποιώντας το «πρέπει» του γιου μου «έν’ κρίμα η Εκκλησία».

Η εξαγορά επισκοπικού θρόνου με χρήματα ή με χρυσό ή άλλα αντικείμενα αξίας ήταν ανέκαθεν από τα πλέον βαρύτατα αμαρτήματα και από την εποχή των Αγίων Αποστόλων θεσπίσθηκε να τιμωρούνται με καθαίρεση τόσο οι εξαγοράζοντες όσο και όσοι τους βοηθούν. Και τούτο «διότι βαρύτερον αμάρτημα και χειρότερον δεν μπορεί να ευρεθεί, ωσάν το να πωλεί τινάς και να αγοράζει την απώλητον και ανεξαγόραστον χάριν του Αγίου Πνεύματος». Και σύμφωνα με τον Άγιο Ταράσιο, Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως, όσοι κάμνουν χειροτονία με χρήματα «είναι περισσότερο δυσσεβείς από τον πνευματομάχον Μακεδόνιον: ωσάν όπου, εκείνος μεν εφλυάρει, πως το Πνεύμα το άγιο είναι δούλον και κτίσμα του Θεού Πατρός• οι δε χειροτονούντες με άσπρα (χρήματα), δούλον ιδικόν τους φαίνονται πως κάμνουσι το Πνεύμα το άγιον, πωλούντες αυτό δούλον εις τους δίδοντας τα χρήματα, και οι χειροτονούμενοι ομοίως, ως δούλον αυτό παρά των πωλούντων αγοράζουσι. Και καθώς ο προδότης Ιούδας τον Υιόν του Θεού επώλησεν: έτσι και αυτοί διά των αργυρίων πωλούσι το Πνεύμα το άγιον» (βλέπε Πηδάλιον έκδοση 13η, σελ. 30-31). Ο μητροπολίτης Αμμοχώστου κ. Βασίλειος είχε δηλώσει λίγες μέρες πριν την ψηφοφορία ότι «θα κάνουμε ό,τι μας φωτίσει το Άγιο Πνεύμα». Και το Άγιο Πνεύμα προφανώς τον φώτισε να συνδιαλλαγεί με τον Πάφου Γεώργιο και να αξιωθεί από αυτόν να διαβουλεύεται μαζί του για τις θέσεις που θα διατυπώνει δημόσια ως Αρχιεπίσκοπος πάνω στο Κυπριακό! Και τούτο προφανώς γιατί θεωρούσε τις δημόσια εκπεφρασμένες απόψεις του Πάφου Γεώργιου ακραίες ή όπως το έθεσε μια εφημερίδα οι θέσεις του Πάφου Γεώργιου πάνω στο Κυπριακό ήσαν προκλητικές και απαράδεκτες για την πλειοψηφία των Αμμοχωστιανών. Πόσο χαμηλά Σε υποβιβάζουν οι εκπρόσωποί σου πάνω στη γη Κύριε και Θεέ μου το Πνεύμα της Αληθείας!! Συγχώρεσέ τους. Για τους μητροπολίτες Κυρηνείας και Ταμασού τι να πει κανείς. Ήσαν και δύο διεκδικητές του αρχιεπισκοπικού θρόνου. Ο δεύτερος ήταν μάλιστα μέσα στο τριπρόσωπο.

Και τη νύχτα που ανακοινώθηκε το αποτέλεσμα ευχαρίστησε τους νέους που τον ψήφισαν. Και πριν ξημερώσει πώλησε και αυτούς που τον ψήφισαν και τη δική του ψήφο στην Ιερά Σύνοδο για την Κάτω Λακατάμια!! Και ο άλλος, ο Κυρηνείας, δεν ξέρω αν είναι και αυτός από την ίδια νύχτα αλλά το πότε δεν έχει καμία σημασία. Εκείνο που μετρά είναι πως και αυτός την πώλησε για το παγκάρι κάποιων ναών και για κάποια ποσά χρημάτων. Για τον Μόρφου ίσως αποφασίσω να ασχοληθώ μελλοντικά. Είναι ειδική περίπτωση. Όμως άκουσα και έμεινα κατάπληκτος πως στη δική του απόφαση να στηρίξει Γεώργιο μέτρησε πολύ η θέση του Αθανάσιου πως ο εμβολιασμός κατά της Covid-19 δεν ήταν πνευματικό θέμα! Κύριε Θεέ μου ας είναι δοξασμένο το Άγιο όνομα Σου. Δόξα και τη μακροθυμία Σου. Μη μνησθής Κύριε των δικών μας αμαρτιών και των ανομίων των ιεραρχών μας. Σε ικετεύω όμως προστάτευσέ μας από αυτούς. Οι πιο πάνω αθλιότητες ήταν πρώτες ειδήσεις σε όλα τα ΜΜΕ. Κανένα ΜΜΕ δεν είπε λέξη γι’ αυτές. Όλα τα ΜΜΕ, περιλαμβανομένου και του «Πολίτη», τις προέβαλαν με θαυμασμό και επιδοκιμασία. Ο γιος μου έφυγε πικραμένος πολύ και από τη στάση των ΜΜΕ. Αλλά όχι απογοητευμένος. Την παραμονή των Χριστουγέννων μου είπε χαμηλόφωνα: Ο Θεός είναι μεγάλος. Θα ευλογήσει τον σπόρο και θα φυτρώσει. Αιωνία του η μνήμη.

Πηγή: politis.com.cy

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων