05/08/2022 05/08/2022 Σαν σήμερα πριν από 136 χρόνια στον Πατριαρχικό Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου Χαμζάουϊ τελέσθηκε μια Βάπτιση. Η νεοφώτιστος έλαβε το όνομα Άννα. Είχε γεννηθεί την 5η Οκτωβρίου του 1885 Ήταν θυγατέρα του εκ Κύπρου καταγομένου εμπόρου, Νεοφύτου Πέτρου και της Ελένης Ελευθερίου του Αντωνίου, καταγομένης και αυτής από την μαρτυρική  Κύπρο.   Ανάδοχος της...
05 Αυγούστου, 2022 - 12:08
Τελευταία ενημέρωση: 05/08/2022 - 12:39

Σαν σήμερα πριν από 136 χρόνια

Διαδώστε:
Σαν σήμερα πριν από 136 χρόνια
Σαν σήμερα πριν από 136 χρόνια στον Πατριαρχικό Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου Χαμζάουϊ τελέσθηκε μια Βάπτιση. Η νεοφώτιστος έλαβε το όνομα Άννα. Είχε γεννηθεί την 5η Οκτωβρίου του 1885 Ήταν θυγατέρα του εκ Κύπρου καταγομένου εμπόρου, Νεοφύτου Πέτρου και της Ελένης Ελευθερίου του Αντωνίου, καταγομένης και αυτής από την μαρτυρική  Κύπρο.
 
Ανάδοχος της παρέστη ο παντοπώλης στο επάγγελμα, Κύπριος και αυτός, Επαμεινώνδας Θεοδοσίου. (Η αδελφότητα των Κυπρίων στην Αίγυπτο ήταν μια από τις παλαιότερες με πολυάριθμα μέλη)
Το ιερό μυστήριο το τέλεσε ο Ιερομόναχος Νεκτάριος. Είναι ο αγαπημένος Άγιος του Καιρού και όλης της Ορθοδοξίας. O  Άγιος Νεκτάριος. Πριν λίγους μήνες ,την 23η Μαρτίου, είχε λάβει στην Ιερά Πατριαρχική Μονή του Αγίου Σάββα Αλεξάνδρειας τον  δεύτερο βαθμό της Ιερωσύνης δια των χειρών του Πατριάρχου  Αλεξανδρείας Σωφρονίου (1870 – 1899+) .
Ο Πατριάρχης τον απέστειλε στην πόλη του  Καΐρου  για να αναλάβει την εκεί  υπεύθυνο θέση του Πατριαρχικού Αντιπροσώπου.  Το μυστήριο το τέλεσε  ως απλός Ιερομόναχος. Δεν είχε λάβει κάποιο εκκλησιαστικό οφφίκιο.
Έτσι άλλωστε υπογράφει στον χειρόγραφο κώδικα Βαπτίσεων της Πατριαρχικής Επιτροπείας. (Κώδικας 1 ,σελ 69 ,αύξων αριθμ. 120.) Την επομένη, 6 Αυγούστου, εορτή της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος μεταβαίνει στην  Πoρτ Σαΐντ  την έδρα της Μητροπόλεως Πηλούσιου, δια την πανήγυρη  του περίλαμπρου Ιερού Ναού του Σωτήρος Χριστού.
Ο Πατριάρχης Σωφρόνιος, εκείνη την ημέρα τον τίμησε με το εκκλησιαστικό οφφίκιο του Μεγάλου Αρχιμανδρίτου και τον εχειροθέτησε Πνευματικό.
«Χθες εχειροθετήσαμεν το πάτερ Νεκτάριον  Μ.Αρχιμσνδρίτην του Αγιωτάτου Ημών Θρόνου και Πνευματικόν Πατέρα των επ’ εξομολογήσει προσερχόμενων αυτώ πνευματικών ημών τέκνων».
(Επιστολή Πατρ. Σωφρονίου προς Μητροπ. Θηβαΐδος Ματθαίο Βαλλινάκη . Ημερομηνία Επιστολής 7/8/1886 )
Με την χειροθεσία αυτή και επίσημα του ανέθεσε τα νέα του καθήκοντα ως Πατριαρχικού Αντιπροσώπου στο Κάιρο. Μια  θέση που απαιτεί διοικητικά και πνευματικά χαρίσματα. Αυτά τα χαρίσματα κοσμούσαν τον Άγιο μας. Γράφει  ο Οσιολογιώτατος Μοναχός Θεόκλητος Διονυσιάτης στο βιβλίο του «Ο Άγιος Νεκτάριος Αιγίνης ο Θαυματουργός. Ο βίος και το έργο Του».
” Ήταν ήδη ώριμος ,ανήρ ιερός, με στερεωμένες στην ψυχή τις άγιες αρετές… “
Η υπογραφή Του ως Ιερομόναχος είναι η μοναδική σωζομένη  στους κώδικες της Πατριαρχικής Επιτροπείας Καιρού
Αρχιμ Στέφανος Μέγας Εκκλησιάρχης Π. Αλ

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων