25/04/2021 25/04/2021 Κυριακή των Βαΐων σήμερα, μια μέρα ανάμνησης της θριαμβευτικής εισόδου του Ιησού Χριστού στα Ιεροσόλυμα. Εισέρχεται ταπεινά στην Αγία Πόλη επί πώλου όνου καθήμενος, εκπληρώνοντας έτσι την προφητεία του προφήτου Ζαχαρίου: “Μη φοβού, θύγατερ Σιών, ιδού ο βασιλεύς σου έρχεται καθήμενος επί πώλου όνου” (Ζαχ. 9,9. Ματθ. 21,5). Οι Ιουδαίοι υποδέχονται τον Ιησού Χριστό με...
25 Απριλίου, 2021 - 15:15
Τελευταία ενημέρωση: 25/04/2021 - 14:55

Συμπορευθώμεν Αυτώ και συσταυρωθώμεν

Διαδώστε:
Συμπορευθώμεν Αυτώ και συσταυρωθώμεν

Κυριακή των Βαΐων σήμερα, μια μέρα ανάμνησης της θριαμβευτικής εισόδου του Ιησού Χριστού στα Ιεροσόλυμα.
Εισέρχεται ταπεινά στην Αγία Πόλη επί πώλου όνου καθήμενος, εκπληρώνοντας έτσι την προφητεία του προφήτου Ζαχαρίου: “Μη φοβού, θύγατερ Σιών, ιδού ο βασιλεύς σου έρχεται καθήμενος επί πώλου όνου” (Ζαχ. 9,9. Ματθ. 21,5).

Οι Ιουδαίοι υποδέχονται τον Ιησού Χριστό με κλάδους φοινίκων, που ως γνωστόν θεωρούνται ως σύμβολα νίκης, απλώνοντας τα ίδια τα ιμάτια τους στους δρόμους, για να τον υποδεχθούν ως βασιλέα και θριαμβευτή, με ζητωκραυγές: “Ωσαννά, ευλογημένος ο ερχόμενος εν ονόματι Κυρίου” (απολυτίκιο Κυριακής Βαΐων).
Τον υποδέχονται πανηγυρικά, αφού προηγουμένως είχε αναστήσει τον φίλο Του Λάζαρο. Έτσι ο λαός θεώρησε ότι Αυτός θα τους απελευθέρωνε από τους Ρωμαίους, γι’ αυτό και έσπευσε να τον υποδεχθεί. Τον υποδέχεται όμως ως επίγειο βασιλιά. Δεν κατάλαβαν τα πλήθη των Ιουδαίων ότι ο Χριστός ήλθε να κατακτήσει τις καρδιές των ανθρώπων και όχι επίγειους και κοσμικούς θρόνους.

Αυτός ο λαός όμως σε λίγες μέρες θα ζητάει την σταύρωση Του, “άρον άρον σταύρωσον αυτόν” (Ιωαν. 19,15), επιβεβαιώνοντας την προφητεία του Ησαΐα: “Εγγίζει μοι ο λαός ούτος τω στόματι αυτών και τοις χείλεσι με τιμά, η δε καρδία αυτών πόρρω απέχει απ’ εμού” (Ησ. 29,13. Ματθ. 15,8).

Ο Ιησούς Χριστός ήλθε για να μας απελευθερώσει από την φθορά και το θάνατο, ήλθε για να ευαγγελισθεί την αγάπη, την ισότητα, τη δικαιοσύνη, την ειρήνη, την απλότητα και ταπείνωση. Ήλθε για να μας απελευθερώσει από κάθε μορφής δουλεία, για να φέρει την αιώνια σωτηρία σε όλους τους ανθρώπους, ανεξάρτητα φυλής, χρώματος ή θρησκείας.
Η ομολογία του Ιησού Χριστού ενώπιον του Πιλάτου ήταν ειρηνική, πνευματική και ανεξίκακη: “Η βασιλεία η εμή ουκ έστιν εκ του κόσμου τούτου” (Ιωαν. 18,36) κι ακόμα “η βασιλεία του Θεού εντός ημών έστιν” (Λουκ. 17,20). Η βασιλεία του Θεού δεν είναι σαν τις επίγειες βασιλείες, αλλά είναι πνευματική η φύση της. Ο Ιησούς Χριστός είναι το θεμέλιο και η κεφαλή της Εκκλησίας, της Βασιλείας του Θεού.

Σήμερα Κυριακή των Βαΐων, καλούμαστε όλοι οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί, με καθαρές τις καρδιές μας, απαλλαγμένες από μίση, πάθη και μνησικακίες, με ταπείνωση, αγάπη, μετάνοια και συγχωρητικότητα, να συμπορευθούμε μαζί με το Χριστό και Θεό μας, να συσταυρωθούμε, να νεκρώσουμε τις κάθε είδους ηδονές της επίγειας ζωής μας, για να γίνουμε συμμέτοχοι του εκούσιου πάθους Του. Να συσταυρωθούμε μαζί Του, για να αξιωθούμε να συνανυψωθούμε στην Άνω Ιερουσαλήμ, να γίνουμε δηλαδή μέτοχοι της αιωνίου βασιλείας Του.

Ο Ιησούς Χριστός, με τη σταυρική Του θυσία και την Ανάσταση Του, μας άνοιξε και πάλι τις πύλες του Παραδείσου. Σε μάς εναπόκειται να ακολουθήσουμε την δική Του πορεία, για να σώσουμε την ψυχή μας. Να δείξουμε με την ίδια τη ζωή μας ότι είμαστε άξιοι να γίνουμε συγκληρονόμοι της αιωνίου βασιλείας Του.
Ο ίδιος ο Χριστός σήκωσε τον δικό Του Σταυρό, θυσιάστηκε ο ίδιος για να απαλλάξει εμάς, τους βυθισμένους στην αμαρτία ανθρώπους, από τη φθορά και τον θάνατο. Καλούμαστε λοιπόν κι εμείς να σηκώνουμε με πίστη, υπομονή, ταπείνωση και αγάπη το δικό μας σταυρό, προσαρμόζοντας την καθημερινή μας ζωή με τις εντολές του Θεού. Ζώντας και βιώνοντας στη ζωή μας το άγιο θέλημά Του.

Σήμερα, αυτή την αγία και εορταστική μέρα της εισόδου του Κυρίου και Θεού μας στην αγία πόλη, ας τον υποδεχθούμε κι εμείς με αγνές τις ψυχές και καθαρές τις καρδιές μας, κρατώντας τα βάϊα των φοινίκων και τους κλάδους ελαίας, για να τον προϋπαντήσουμε, με την αγάπη και ειλικρινή μετάνοια μας.
Ο Ιησούς Χριστός και Θεός μας έρχεται και πάλιν ως ο Νυμφίος της Εκκλησίας, για να κτυπήσει τη θύρα της ψυχής μας. Ας ανοίξουμε λοιπόν τις καρδιές και τις ψυχές μας, για να εισέλθει, να μας φωτίσει και να μας αγιάσει.

Αρχιμανδρίτης Αλέξιος Εγκλειστριώτης

Κυριακή των Βαΐων
25 Απριλίου 2021

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων