29/06/2021 29/06/2021 Του Δημητρίου Ι. Τσιανικλίδη, Δρος Θ – Νομικού Στον εορτολογικό κύκλο της τοπικής μας Εκκλησίας εξέχουσα θέση κατέχει η 29η Ιουνίου κάθε έτους, ημέρα κατά την οποία τιμάται και εορτάζεται η μνήμη των Πρωτοκορυφαίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου. Η εορταστική διάκριση οφείλεται στο γεγονός, ότι ο Επίσκοπος της Εκκλησίας της Δράμας φέρει το όνομα του ενός...
29 Ιουνίου, 2021 - 17:10
Τελευταία ενημέρωση: 29/06/2021 - 16:48

Τα ονομαστήρια του Σεβ. Μητροπολίτη Δράμας κ. Παύλου

Διαδώστε:
Τα ονομαστήρια του Σεβ. Μητροπολίτη Δράμας κ. Παύλου
  • Του Δημητρίου Ι. Τσιανικλίδη, Δρος Θ – Νομικού

Στον εορτολογικό κύκλο της τοπικής μας Εκκλησίας εξέχουσα θέση κατέχει η 29η Ιουνίου κάθε έτους, ημέρα κατά την οποία τιμάται και εορτάζεται η μνήμη των Πρωτοκορυφαίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου. Η εορταστική διάκριση οφείλεται στο γεγονός, ότι ο Επίσκοπος της Εκκλησίας της Δράμας φέρει το όνομα του ενός από τους παραπάνω δύο Αποστόλους και άγει τα Σεπτά Ονομαστήριά του. Η ημέρα αυτή αποτελεί ευκαιρία πνευματικής επικοινωνίας για τον φιλόχριστο λαό της Δράμας, για να εκφράσει τον σεβασμό και την αγάπη του, ως ευγενές αντίδωρο ευχαριστίας στον Ποιμενάρχη του κ. Παύλο, για όσα « αληθή, σεμνά, δίκαια, αγνά, προσφιλή, εύφημα»1, προσέφερε, προσφέρει και θα προσφέρει σε μια ιστορική πόλη και εθνική έπαλξη, την Δράμα.

Ο συνεορτασμός λαμβάνει χώρα, κατά παράδοση, στην Ιερά Μονή Εικοσιφοινίσσης, αλλά λόγω της γνωστής πανδημίας του κορονοϊού και των επιβεβλημένων έκτακτων υγιεινομικών μέτρων, δυσκολεύουν τα όρια δυνατοτήτων συμμετοχής του ευσεβούς πληρώματος της Μητροπόλεώς μας στον εκκλησιασμό με τον εορτάζοντα Ποιμενάρχη μας.

Με τις σκέψεις αυτές, τούτη την ώρα στρέφουμε τον νου και την καρδιά μας στην Ιερά Μητρόπολη Δράμας, η οποία ως ναυς ευπλοούσα με την πνοή του Παναγίου Πνεύματος υπό την πλοηγία του δεξιού οιακοστρόφου Σεβ. κ. Παύλου, σεμνύνεται για τις δραστηριότητές της σε όλα τα επίπεδα της ποιμαντικής, εκκλησιαστικής και κοινωνικής ζωής προοιωνιζομένη λαμπρή πορεία στο μέλλον πνευματικής οικοδομής, ψυχικής σωτηρίας και ευπλοίας του ιερού σκάφους της. Θεία ευλογία και ψήφους κανονικές και δοκιμασίας εξελέγη την 5ην Οκτωβρίου 2005 από την Σεπτή Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος Μητροπολίτης της μεγάλης, ιστορικής, μαρτυρικής και επιφανούς Ιεράς Μητροπόλεως Δράμας.

Με την συμπλήρωση δεκαέξι ετών αγλαοκάρπου και πολυκάρπου αρχιερατικής διακονίας από της αναρρήσεώς του στον ιστορικό θρόνο της ως άνω Μητροπόλεως, ο Σεβ. κ. Παύλος αξιώνεται της αποστολικής ευθύνης και πορείας, του Κυριακού φωτισμού και της σταυρικής πορείας προς την νοητήν Εμμαούς, έχοντας στον αγώνα της ζωής συνοδοιπόρους και παρόντες τον ευαγή κλήρο και τον περιούσιο λαό της μαρτυρικής Μητρόπολης Δράμας και αοράτως τον Αναστάντα και Αναληφθέντα στους Ουρανούς Κύριό μας καθοδηγώντας τους ανθρώπους στην εν Χριστώ ελευθερία.

Για την εκπλήρωση της εκκλησιαστικής και εθνικής του αποστολής με σκοπό την στερέωση της ορθόδοξης πίστης ο ποιμενάρχης μας κ. Παύλος επισκοπεύει επαξίως ως εργάτης της λογικής ποίμνης των προβάτων του Κυρίου, ως πνευματικός διδάσκαλος και εμψυχωτής ένθερμος των πιστών του, ως ακαταπόνητος παρήγορος της λύπης, ως φιλόστοργος πατήρ και αδελφός. Κατά την σημερινή εορτή και μνήμη του Αποστόλου των Εθνών θείου Παύλου, του προσωπικού προστάτου του Μητροπολίτου μας, συνεορτάζει, συνευφραίνεται και εύχεται κλήρος και λαός, όπως η Σοφία του Θεού «κατοικεί» και «περιπατεί» στην Εκκλησία της Δράμας, αναδεικνύουσα αυτήν δεδοξασμένη «ως την σκηνήν του μαρτυρίου του Μωϋσέως» , ώστε να συνεχίσει την αναγνωρισμένη προσφορά της, η οποία, ως φύλακας και πρόμαχος των θείων δογμάτων, παρέχει ακραιφνώς, τον θησαυρό της αληθινής ευαγγελικής πίστης και αποτελεί για το λαό μας στήριγμα και σταθερή πηγή εμπλουτισμού και διαφύλαξης της πολιτιστικής κληρονομιάς και ελληνορθόδοξης παράδοσής της.

Για την επιτυχή αρχιερατική, φιλανθρωπική και κοινωνική ποιμαντορία και προσφορά, καθώς και για τον εγνωσμένο εκκλησιαστικό ζήλο του ποιμενάρχου μας κ. Παύλου, ο οποίος τυγχάνει διακεκριμένος ιεράρχης και τιμάται από ολόκληρη την Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος και της οποίας αποτελεί επίλεκτο μέλος και πραγματικό σέμνωμα, δεν θα μιλήσω εγώ, αλλά, η Σεπτή Κορυφή της Ορθοδοξίας, ο Οικουμενικός μας Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος, ο οποίος σε επιστολή του απευθυνόμενος στον Μητροπολίτη μας κ. Παύλο έγραφε τα εξής: « Εχάρημεν μεγάλως, Ιερώτατε, ιδόντες την Ιεράν Μητρόπολιν Δράμας, εκλεκτήν εν ταίς θυγατράσι της ποτνίας Μητρός Εκκλησίας, του αγιωτάτου Αποστολικού και Οικουμενικού της Κωνσταντινουπόλεως Θρόνου, θάλλουσαν δίκην αμπέλου ευκληματούσης και ελαίας κατακάρπου, υπό την οτρηράν γηπονίαν και φιλόπονον καλλιέργειαν και φροντίδα της υμετέρας Ιερότητος και των τιμίων συνεργατών υμών. Συνεκινήθημεν από την στερρότητα του Δραμινού λαού εις την πατρώαν ευσέβειαν και τας τιμαλφείς ιεράς Παραδόσεις του Γένους, ην οπωσδήποτε ενισχύει αρκούντως και η εκ Πόντου και Θράκης και άλλων αρχαίων του Γένους εστιών προσφυγή αυτόθι εκλεκτών ψυχών, μία των οποίων και πλέον αντιπροσωπευτική ήτο ο ασκητικώτατος Αργυρουπολίτης νέος Άγιος και Ομολογητής του Χριστού Όσιος Γεώργιος ο Καρσλίδης. Συνεκινήθημεν επίσης μεγάλως εκ των επιδειχθέντων τη Μετριότητι ημών και τη Μητρί Εκκλησία παρά του ευαγούς κλήρου και πιστού λαού της Θεοσώστου Επαρχίας υμών αισθημάτων βαθυτάτου σεβασμού, ειλικρινούς αφοσιώσεως και πολλής αγάπης, άτινα προδήλως υποκαίει και ενισχύει η αγάπη και το γνήσιον εκκλησιαστικόν φρόνημα του αξίου Ποιμενάρχου των». Τούτα τα ολίγα και εγκάρδια, ας αποτελέσουν σήμερα τον ελάχιστο φόρο τιμής για τον Επίσκοπό μας και να ευχηθούμε, όπως ο Ουράνιος της Εκκλησίας Δομήτωρ και Κυβερνήτης πληθύνει τα έτη του Σεβ. Ποιμενάρχου μας κ. Παύλου και να του χαρίζει υγεία και δύναμη, ώστε να συνεχίζει το θεοφιλές ποιμαντικό του έργο για τον λαό της Δράμας και την γενικότερη προσφορά του στη Μητέρα Εκκλησία.

Παύλου του Σεβασμιωτάτου και θεοπροβλήτου Μητροπολίτου της Αγιωτάτης Μητροπόλεως Δράμας Υπερτίμου και Εξάρχου Μακεδονίας ημών δε Πατρός και Ποιμενάρχου πολλά τα έτη!

Βιβλιογραφία

  1. Φιλιπ. 4,8.
  2. ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ ΔΡΑΜΑΣ, ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟΝ 2021, σ. 74
  3. Λουκ. 24, 13-35
  4. ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ,  ΜΙΚΡΟΝ ΩΡΟΛΟΓΙΟΝ – Περιέχον πάντα ὅσα εὑρίσκονται καί ἐν τῷ Μεγάλῳ Ὡρολογίῳ – Β΄ΕΚΔΟΣΙΣ, ἈΘήνα 1999,  Ἀκαθ. Ὕμνος, – Η1β, σ. 489.
  5.  Α΄ Κορινθ. 3,16.  B΄ Κορινθ. 6,16.
  6.  B΄ Κορινθ. 6,16.
  7. Ἔξοδος 33,7-11.
  8. ΕΚΔΟΣΙΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΔΡΑΜΑΣ, ΕΠΕΣΚΕΨΑΤΟ ΗΜΑΣ – ΧΡΟΝΙΚΟΝ ΤΗΣ ΕΠΙΣΚΕΨΕΩΣ ΤΗΣ Α.Θ.Π. ΤΟΥ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΟΥ κ.κ. ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΥ ΕΙΣ ΔΡΑΜΑΝ ΕΠΙ ΤΗ ΑΓΙΟΚΑΤΑΤΑΞΕΙ ΤΟΥ ΟΣΙΟΥ ΚΑΙ ΘΕΟΦΟΡΟΥ ΠΑΤΡΟΣ ΗΜΩΝ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΟΥ ΟΜΟΛΟΓΗΤΟΥ 31 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ- 2 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2008, σσ.112-113.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων