14/09/2022 14/09/2022 Σταυρός, η ωραιότης της Εκκλησίας. Σταυρός, Βασιλέων το κραταίωμα. Σταυρός, πιστών το στήριγμα. Σταυρός, αγγέλων η δόξα και των δαιμόνων το τραύμα.” (εξαποστειλάριο της Εορτής) Νόμιζε ο διάβολος ότι, καρφώνοντας τον Χριστό στον Σταυρό, Τον νίκησε. Έβαλε τους ακολούθους του ο διάβολος να σταυρώσουν τον Χριστό για να σταματήσει να μιλά στους ανθρώπους για την...
14 Σεπτεμβρίου, 2022 - 10:39
Τελευταία ενημέρωση: 14/09/2022 - 10:44

Του Σταυρού

Διαδώστε:
Του Σταυρού

Σταυρός, η ωραιότης της Εκκλησίας.
Σταυρός, Βασιλέων το κραταίωμα.
Σταυρός, πιστών το στήριγμα.
Σταυρός, αγγέλων η δόξα και των δαιμόνων το τραύμα.” (εξαποστειλάριο της Εορτής)

Νόμιζε ο διάβολος ότι, καρφώνοντας τον Χριστό στον Σταυρό, Τον νίκησε.

Έβαλε τους ακολούθους του ο διάβολος να σταυρώσουν τον Χριστό για να σταματήσει να μιλά στους ανθρώπους για την αγάπη.

Θανάτωσαν τον Χριστό γιατί δεν ήθελαν να αναστηθούν με τον λόγο Του.

Όπως το ξύλο έγινε αιτία να πλανηθούν και να χάσουν τον παράδεισο οι πρωτόπλαστοι, το Ξύλο του Σταυρού έγινε το κλειδί του παραδείσου για να μπούν πάλι μέσα σ’ αυτόν όσοι πιστέψουν στον Σταυρωμένο Χριστό.

Με την Σταύρωση του Χριστού, το ξύλο της καταδίκης και της φρικτής τιμωρίας έγινε φύλακας και προστάτης όλης της οικουμένης. Έγινε σύμβολο νίκης. Έγινε στήριγμα στον καθημερινό αγώνα του χριστιανού. Έγινε το καύχημα και η δόξα του παραδείσου, γιατί με την Σταυρική θυσία ο Χριστός άνοιξε διάπλατα τις πύλες του παραδείσου.

Το ξύλο του Σταυρού έγινε το μόνιμο τραύμα του διαβόλου. Νόμιζε ότι ο Γολγοθάς ήταν η νίκη του, αλλά ηττήθηκε με την Ανάσταση του Χριστού.

Η Ύψωση του Σταυρού μας δείχνει την πορεία. Είναι ο φάρος που διαλύει τα σκοτάδια των λογισμών, που μας αποθαρρύνουν από τον αγώνα μας. Υψώνεται ο Σταυρός και φαίνεται. Τον βλέπουμε και παίρνουμε θάρρος. Μας θυμίζει συνεχώς την πονεμένη Αγάπη που καρφώθηκε επάνω του για όλη την ανθρωπότητα. Μας δείχνει την ανοιχτή αγκαλιά Του η οποία μας περιμένει.
Δριμύς ο χειμών, αλλά γλυκύς ο Παράδεισος, αδελφοί μου.

Δύσκολος και ανηφορικός ο δρόμος του Γολγοθά. Όλοι σηκώνουμε τον Σταυρό μας. Όσο και βαρύς να μας φαίνεται, τον έχει ζυγίσει ο Ίδιος ακριβώς για τις δυνάμεις του καθενός. Μη δειλιάζουμε στους πειρασμούς. Είναι ο Σταυρός μας. Μη ξεχνάμε ότι πριν από εμάς τον σήκωσε Πρώτος Αυτός για εμάς. Βάδισε τον δρόμο κουβαλώντας στους ώμους Του τις αμαρτίες όλης της ανθρωπότητας.

Αυτόν τον δρόμο βαδίζουμε κι εμείς ως χριστιανοί, με τον πνευματικό μας αγώνα. Παρά τον πόνο και την δυσκολία που αντιμετωπίζουμε, στον προσωπικό μας Γολγοθά, λάμπει στην κορυφή υψωμένος ο Σταυρός του Χριστού.

Μη ξεχνάμε ότι η θέα του Σταυρού μυρίζει Ανάσταση!

Χρόνια πολλά!

+αρχ. Βαρθολομαίος
Καθηγούμενος Ιεράς Μονής Εσφιγμένου

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων