18/10/2022 18/10/2022 Επέστρεψε από τη Λέσβο αντιπροσωπία του Δήμου Λευκονοίκου η οποία είχε μεταβεί στον αδελφοποιημένο Δήμο Δυτικής Λέσβου, από τις 12 ως τις 15 Οκτωβρίου, μετά από πρόσκληση του Δημάρχου κ. Ταξιάρχη Βέρρου, για να εορτάσουν τον Άγιο Ιγνάτιο στην Ιερά Μονή Λοιμώνος στην Καλλονή. Γράφει η Ζήνα Λυσάνδρου-Παναγίδη, Δήμαρχος Λευκονοίκου Η αντιπροσωπία η οποία αποτελείτο...
18 Οκτωβρίου, 2022 - 21:25
Τελευταία ενημέρωση: 18/10/2022 - 21:32

Ζήνα Λυσάνδρου-Παναγίδη: Η αδελφοποίησή μας με το Δήμο Δυτικής Λέσβου

Διαδώστε:
Ζήνα Λυσάνδρου-Παναγίδη: Η αδελφοποίησή μας με το Δήμο Δυτικής Λέσβου

Επέστρεψε από τη Λέσβο αντιπροσωπία του Δήμου Λευκονοίκου η οποία είχε μεταβεί στον αδελφοποιημένο Δήμο Δυτικής Λέσβου, από τις 12 ως τις 15 Οκτωβρίου, μετά από πρόσκληση του Δημάρχου κ. Ταξιάρχη Βέρρου, για να εορτάσουν τον Άγιο Ιγνάτιο στην Ιερά Μονή Λοιμώνος στην Καλλονή.

Γράφει η Ζήνα Λυσάνδρου-Παναγίδη, Δήμαρχος Λευκονοίκου

Η αντιπροσωπία η οποία αποτελείτο από τη Δήμαρχο Λευκονοίκου, κ. Ζήνα Λυσάνδρου-Παναγίδη, και τους Δημοτικούς Συμβούλους, κ. Ιωάννη Σακαλλή και Σωτήρη Κόκκινο, την Πέμπτη, 13/10/2022, επισκέφθηκε την εκκλησία της Παναγιάς της Γοργόνας στη Σκάλα Συκαμιάς, αυτήν που έκανε γνωστή ο Στράτης Μυριβήλης, προσκύνησε την εικόνα του Ταξιάρχη στον Μανταμάδο, επισκέφθηκε την εορτάζουσα Ιερά Μονή Λειμώνος στην Καλλονή και προσκύνησε τον Άγιο Ιγνάτιο, αλλά είχε και την ευκαιρία να συμμετάσχει στη σύσκεψη του αδελφού Δήμου με τον Αναπληρωτή Υπουργό Εσωτερικών της Ελλάδας, κ. Στέλιο Πέτσα, στην οποία συζητήθηκαν όλα τα προβλήματα που απασχολούν τον Δήμο.

Ταυτόχρονα, ως Δήμαρχος συμμετείχα στη Δημοσιογραφική Διάσκεψη του Υπουργού, και έδωσα συνέντευξη στα τοπικά κανάλια όπως και στην Ε.Ρ.Τ., όπου μίλησα για τον Δήμο Λευκονοίκου και τις εγκάρδιες σχέσεις που έχουν αναπτυχθεί με τα χρόνια με τη Δυτική Λέσβο, θυμίζοντας ότι η αδελφοποίηση ξεκίνησε με τον πρώην Δήμο Μήθυμνας το 1997, και έκανα ιδιαίτερη μνεία στους δύο Δημάρχους που την υλοποίησαν με βάση το δόγμα «Κύπρος-Αιγαίο-Θράκη», τον αείμνηστο Λυκούργο Κάππα και τον κ. Δημήτρη Βατή, αλλά συνεχίστηκε και με τον μ. Μιχάλη Πήλικο και τους επόμενους Δημάρχους Μήθυμνας, τους κ. Λευτέρη Βογιατζή και Στέλιο Καραντώνη.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι οι σχέσεις μας με τον Δήμο Μήθυμνας διακόπησαν το 2010, όταν δημιουργήθηκε ο Δήμος Λέσβου, ο οποίος συμπεριέλαβε όλο το νησί. Μόλις ανέλαβα τη Δημαρχία Λευκονοίκου, μέσα στο 2017, έστειλα επιστολή στον τότε Δήμαρχο Λέσβου και του ζητούσα να αναθερμάνουμε τις σχέσεις μας, γιατί θεωρούσα ότι ήταν κρίμα να χαθεί η όμορφη σχέση που δημιουργήθηκε μεταξύ του Δήμου Λευκονοίκου και του Δήμου Μήθυμνας. Μάλιστα, τον κάλεσα και σε μία εμβληματική εκδήλωση για τα 100 χρόνια από τον θάνατο του εθνικού ποιητή της Κύπρου, του Βασίλη Μιχαηλίδη, ο οποίος γεννήθηκε στο Λευκόνοικο.

 

Επιπρόσθετα, την Παρασκευή, 14/10/2022, στις 11 π.μ., εψάλη τρισάγιο για τους ήρωες της Μήθυμνας όπως και για τους ήρωες της κυπριακής τραγωδίας, και έγινε κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο Πεσόντων στην πλατεία Λευκονοίκου στη Μήθυμνα και, στη συνέχεια, η αντιπροσωπία συμμετείχε στα Εγκαίνια του νέου Λιμεναρχείου Μήθυμνας τα οποία τέλεσε ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, κ. Γιάννης Πλακιωτάκης, ο οποίος έκανε ιδιαίτερη αναφορά στον Δήμο Λευκονοίκου. Και στους δύο Υπουργούς πρόσφερα την πρόσφατη έκδοση του Δήμου Λευκονοίκου: «Του Λευκονοίκου τα πεσόντα τέκνα».

Στην εκδήλωση παρέστη και απηύθυνε χαιρετισμό ο τότε Αντιδήμαρχος Λέσβου, κ. Ταξιάρχης Βέρρος, με τον οποίο αναπτύξαμε μία όμορφη σχέση και συμφωνήσαμε να αναθερμάνουμε τις σχέσεις μας.

Μόλις το 2019, ο κ. Βέρρος εκλέχτηκε Δήμαρχος στον νεοσύστατο Δήμο Δυτικής Λέσβου, τον καλέσαμε να παρευρεθεί μαζί με συνεργάτες του στις εκδηλώσεις που διοργανώσαμε για τα 80χρονα του Δήμου Λευκονοίκου. Κατά την επίσκεψή του εδώ, μας κάλεσε να παρευρεθούμε και εμείς στις 8 Δεκεμβρίου στην Καλλονή, όπου γιορτάζουν την απελευθέρωση της Δυτικής Λέσβου από τους Τούρκους, μετά τη μάχη του Κλαπάδου, το 1912.

Μετά από άρνηση του Δημοτικού Συμβουλίου να παραστούμε στην Καλλονή, αποφάσισα να πάω ιδιωτικά στη Λέσβο. Τότε, συμμετείχα στους εορτασμούς και γνώρισα και την ιστορία της περιοχής και την Ιερά Μονή Λειμώνος, όπου υπεγράφη η παράδοση της Δυτικής Λέσβου στον ελληνικό στρατό. Με αυτό τον τρόπο θεμελιώσαμε την αδελφοποίησή μας και με τον νεοσύστατο Δήμο της Δυτικής Λέσβου, και γι’ αυτό είμαστε και οι δύο Δήμαρχοι πολύ περήφανοι!

Οι σχέσεις μας διακόπησαν λόγω της πανδημίας, παρόλο που μαζί με τον Δήμαρχο εμείς επικοινωνούσαμε συχνά και παρακολουθούσαμε με μεγάλη χαρά και περηφάνια την προκοπή του νεοσύστατου Δήμου και τις προσπάθειες που κατέβαλλε ο αδελφός Δήμος για να ανδρωθεί μέσα στην πανδημία και τα προβλήματα που τους είχε προκαλέσει το μεταναστευτικό που διέλυσε τον τουρισμό τους, κυρίως στη Μήθυμνα, η οποία πρωτοστάτησε στην ανάπτυξη του τουριστικού ρεύματος στο νησί της Λέσβου.

Φέτος, καλέσαμε τους αδελφούς μας στο μνημόσυνο των ηρώων μας στις 10 Σεπτεμβρίου, ελπίζοντας ότι η τουρκοκυπριακή διοίκηση θα μας επέτρεπε να λειτουργηθούμε στο παρεκκλήσιο του Τιμίου Σταυρού στο Λευκόνοικο. Δυστυχώς, λόγω της άρνησης της απέναντι πλευράς, τελέσαμε το μνημόσυνο στη Λάρνακα στην παρουσία του Αρχηγού της Εθνικής Φρουράς, Στρατηγού Δημόκριτου Ζερβάκη, όπου τον επιμνημόσυνο λόγο εκφώνησε ο Δήμαρχος Δυτικής Λέσβου ο οποίος μας κατασυγκίνησε!

Στη συνέχεια, γιορτάσαμε το 4ο Ταξίδι στις Παραδοσιακές Γεύσεις του Λευκονοίκου και την 3η Γιορτή του Οφτού στο Σωματείο μας, υπό την αιγίδα του Έντιμου Υπουργού Μεταφορών, κ. Γιάννη Καρούσου. Στον χαιρετισμό του ο αδελφός Δήμαρχος κ. Ταξιάρχης Βέρρος μάς κάλεσε να επισκεφθούμε το νησί του στην εορτή του Αγίου Ιγνατίου στη Μονή Λειμώνος, στις 14 Οκτωβρίου 2022. Έτσι, ταξιδέψαμε κι εμείς στη Δυτική Λέσβο για να γιορτάσουμε μαζί τους τον Άγιο Ιγνάτιο και να ενδυναμώσουμε τις σχέσεις μας.

 

Επιπλέον, η αντιπροσωπία μας συμμετείχε και στην παράδοση τριών ηλεκτρικών οχημάτων του Δήμου Δυτικής Λέσβου, του πρώτου Δήμου στην Ελλάδα που αποκτά ηλεκτρικά αυτοκίνητα, αν και είναι ένας νεοσύστατος Δήμος μόλις τριών χρόνων. Η αντιπροσωπία του Δήμου Λευκονοίκου θαύμασε έναν στόλο 23 ολοκαίνουργιων αυτοκινήτων για τις ανάγκες του αδελφού Δήμου, και αντιλήφθηκε ότι σε αυτόν τον Δήμο συντελείται ένα μικρό θαύμα με την πληθώρα των έργων που έχουν αποπερατωθεί για το καλό όλων των κατοίκων του.

Η αντιπροσωπία εκφράζει τις άπειρες ευχαριστίες της στους αδελφούς μας από τον Δήμο Δυτικής Λέσβου για την αβραμιαία φιλοξενία, την εγκαρδιότητα και την αγάπη τους, και ιδιαίτερα συγχαίρει τον άξιο, φιλίστορα και καλλιεργημένο Δήμαρχο κ. Ταξιάρχη Βέρρο, τον οραματιστή και πραγματιστή, οτρηρό και χαλκέντερο, τους αξιόλογους και εργατικούς αντιδημάρχους και όλο το υπόλοιπο δυναμικό για το αξιοζήλευτο έργο που επιτελείται στον Δήμο αυτό τα τελευταία τρία χρόνια.

Ιδιαίτερες ευχαριστίες απευθύνει η αντιπροσωπία στην Αντιδήμαρχο Τουρισμού, κ. Αφροδίτη Βατή-Μαριόλα, όπως και τη συνεργάτιδά της, κ. Μαρία Κατσαρού, οι οποίες ανέλαβαν τις μετακινήσεις τους, αλλά και στον πρώην Δήμαρχο Μήθυμνας, κ. Δημήτρη Βατή, για την αγάπη και τη ζεστασιά με την οποία τους περιέβαλαν μαζί με τη σύζυγό του, κ. Μένη Βατή.

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων