21/09/2018 16/10/2018 Προκηρύχτηκε την Πέμπτη 20 Σεπτεμβρίου ο διαγωνισμός για το έργο «Αποκατάσταση, Ανάδειξη και Προβολή του Μεσαιωνικού Μοναστηριού Αγίας Νάπας». Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της Ιεράς Μητροπόλεως Κωνσταντίας και Αμμοχώστου, το έργο περιλαμβάνει την μετατροπή των υφιστάμενων κελιών του Μοναστηριού που βρίσκονται στη βόρεια και ανατολική πλευρά κατά μήκος του ηλιακού σε Μουσειακούς Χώρους. Σε αυτούς...
21 Σεπτεμβρίου, 2018 - 11:40
Τελευταία ενημέρωση: 16/10/2018 - 11:00

Έργο ανάπλασης στην Αρχαία Μονή Αγίας Νάπας

Διαδώστε:
Έργο ανάπλασης στην Αρχαία Μονή Αγίας Νάπας

Προκηρύχτηκε την Πέμπτη 20 Σεπτεμβρίου ο διαγωνισμός για το έργο «Αποκατάσταση, Ανάδειξη και Προβολή του Μεσαιωνικού Μοναστηριού Αγίας Νάπας».

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της Ιεράς Μητροπόλεως Κωνσταντίας και Αμμοχώστου, το έργο περιλαμβάνει την μετατροπή των υφιστάμενων κελιών του Μοναστηριού που βρίσκονται στη βόρεια και ανατολική πλευρά κατά μήκος του ηλιακού σε Μουσειακούς Χώρους.

Σε αυτούς θα εκτίθενται σημαντικά εκκλησιαστικά ευρήματα, μέρος της συλλογής του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου του Γ΄ καθώς και εικόνες της Μητροπολιτικής περιφέρειας Αμμοχώστου.
Παράλληλα, το έργο περιλαμβάνει αναπαλαιώσεις, την ανέγερση νέου κτηρίου και στεγάστρου, τη δημιουργία γραφειακών χώρων, αναψυκτήριo, βοηθητικούς χώρους και χώρους υγιεινής. Τέλος, προβλέπεται η αναβάθμιση του ανοικτού χώρου της εσωτερικής αυλής του Μοναστηριού.

Ο Δήμαρχος Αγίας Νάπας, κ. Γιάννης Καρούσος τόνισε για αυτήν τη σημαντική εξέλιξη: «Η σημερινή ημέρα είναι πολύ σημαντική για το Δήμο μας, καθώς μπαίνει σε πορεία υλοποίησης το πρώτο και μεγαλύτερο έργο ανάπλασης για το κέντρο μας και τη βόρεια πλευρά. Πρόκειται για το αποτέλεσμα μιας προσπάθειας, η οποία ξεκίνησε το 2014 με τον χαρακτηρισμό της πόλης μας ως «Αστικό Κέντρο» και την εξασφάλιση χρηματοδότησης για τρία σημαντικά έργα. Το Μεσαιωνικό Μοναστήρι, την ανάπλαση των οδών Τεύκρου Ανθία και Γιαννάκη Παππουλή, και το θεματικό πολύ-λειτουργικό πάρκο.

Η ανάπλαση της υποβαθμισμένης βόρειας πλευράς και του κέντρου του Δήμου ξεκινά μέσω του έργου αυτού. Μέχρι το τέλος του χρόνου θα προκηρύξουμε την ανάπλαση και αναβάθμιση των οδών Γιαννάκη Παππουλλή και Τεύκρου Ανθία και μέσα στο 2019 το θεματικό πολύ-λειτουργικό πάρκο. Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, κύριο Νίκο Αναστασιάδη γιατί χωρίς την πρωτοβουλία του χαρακτηρισμού του Δήμου ως αστικό κέντρο δεν θα μπορούσαμε να υλοποιήσουμε κανένα έργο για το κέντρο». Μετά την κατοχύρωση του προσφοροδότη, αναμένεται ότι οι εργασίες θα ξεκινήσουν πριν το τέλος του χρόνου και θα ολοκληρωθούν τον Δεκέμβριο του 2019. Το κόστος του έργου εκτιμάται στα 1.3εκ ευρώ συν ΦΠΑ.

Ιδιαίτερα ικανοποιημένος εμφανίστηκε και ο Μητροπολίτης Κωνσταντίας Αμμοχώστου κ. Βασίλειος με τη σημερινή εξέλιξη και τις προσπάθειες, οι οποίες άρχισαν από την ίδρυση της Μητροπόλεως πριν 10 χρόνια: «Το αρχαίο Μοναστήρι της Αγίας Νάπας είναι ένα από τα σημαντικότερα μνημεία που συνδέουν την ιστορία του τόπου και τον πολιτισμό από την εποχή της Λατινοκρατίας κατά την οποία κτίστηκε το μοναστήρι. Βεβαίως αυτό δεν σημαίνει, ότι περιορίζεται σε αυτή την περίοδο, γιατί η Αγία Νάπα υπήρξε προηγουμένως προσκύνημα και κατά την παράδοση μέσα στο σπήλαιο είχε ανευρεθεί η εικόνα της Παναγίας της Αγίας Νάπας. Ο στόχος που θέσαμε ως Μητρόπολη ήταν η ανάδειξη της Μονής ως μνημείου, αλλά βεβαίως και η επαναφορά του, ώστε να έχει την πνευματική διάσταση του παρελθόντος. Το γεγονός ότι λειτούργησε σαν Μονή, δεν πρέπει να το λησμονούμε επειδή βρίσκεται μέσα σ’ ένα τουριστικό περιβάλλον. Θέσαμε στους στόχους μας τη δημιουργία του μουσείου και όπως έχει αναφέρει και ο κύριος Δήμαρχος, να ιδρυθεί ένα μεταπτυχιακό ινστιτούτο. Για να γίνει ένα μεταπτυχιακό ινστιτούτο μελέτης της ιστορίας της Αγιολογίας του τόπου μας αλλά και των πολιτισμών της Μέσης Ανατολής, χρειάζεται και μια βιβλιοθήκη. Έτσι θα δημιουργηθεί βιβλιοθήκη, όπου θα υπάρχουν χώροι συνεδριακών συναντήσεων. Επίσης εκδηλώσεις και δράσεις όπως της Πολιτιστικής Ακαδημίας Άγιος Επιφάνιος με τις εκδόσεις και τα συνέδρια αναδεικνύουν και τη Μονή, την ιστορία της αλλά και τον πολιτισμό στους πολλούς επισκέπτες της ελεύθερης επαρχίας Αμμοχώστου. Εύχομαι το έργο να ολοκληρωθεί σύντομα και να είναι διαθέσιμο στους επισκέπτες».

Το έργο επιλέγηκε και χρηματοδοτήθηκε στη βάση των προτάσεων και αποφάσεων του Δήμου Αγίας Νάπας για τη βιώσιμη αστική ανάπτυξη , μετά από την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου τον Μάϊο του 2014 να χαρακτηρίζονται προσωρινά οι Δήμοι Αγίας Νάπας και Παραλιμνίου ως «Αστικό Κέντρο». Η Χρηματοδότηση έχει εξασφαλιστεί από τη Διεύθυνση Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων, Συντονισμού και Ανάπτυξης (ΕΠΣΑ).

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων