29/11/2018 29/11/2018 Παρακάτω θα δείτε μια σειρά από τις διασωθέντες τοιχογραφίες στην Ιερά Μονή Ασωμάτων Ταξιαρχών Μιχαήλ και Γαβριήλ Δερβιτσάνης. Πανέμορφες εικόνες και αναπαραστάσεις θείων γεγονότων από τη ζωή του Θεανθρώπου Χριστού, κοσμούν εξολοκλήρου το σταυροειδούς ρυθμού καθολικό της Μονής.Όλες τους αποτελούν ατόφια κομμάτια της λατρευτικής και πολιτιστικής μας ελληνορθόδοξης παράδοσης. Ωστόσο οι αναφορές στον αγιογράφο της...
29 Νοεμβρίου, 2018 - 12:36
Τελευταία ενημέρωση: 29/11/2018 - 12:37

Τοιχογραφίες από την Μονή Ταξιαρχών Δερβιτσάνης

Διαδώστε:
Τοιχογραφίες από την Μονή Ταξιαρχών Δερβιτσάνης

Παρακάτω θα δείτε μια σειρά από τις διασωθέντες τοιχογραφίες στην Ιερά Μονή Ασωμάτων Ταξιαρχών Μιχαήλ και Γαβριήλ Δερβιτσάνης. Πανέμορφες εικόνες και αναπαραστάσεις θείων γεγονότων από τη ζωή του Θεανθρώπου Χριστού, κοσμούν εξολοκλήρου το σταυροειδούς ρυθμού καθολικό της Μονής.Όλες τους αποτελούν ατόφια κομμάτια της λατρευτικής και πολιτιστικής μας ελληνορθόδοξης παράδοσης.

Ωστόσο οι αναφορές στον αγιογράφο της Μονής είναι ανύπαρκτες μέχρι στιγμής, καθώς η αλλοίωση στο άνωθεν σημείο της εσωθύρας του ναού όπου και η σχετική επιγραφή, δεν έχουν διασωθεί.

Επιπροσθέτως και κατόπιν μιας παρατήρησής μας στις τοιχογραφίες της Ιεράς Μονής Αγίας Τριάδας στην Πέπελη της Άνω Δερόπολης, μας εμφανίζονται έντονα κοινά στοιχεία τεχνοτροπίας με τη φιλοτέχνηση ενός αγιογράφου, ο οποίος αναγράφει το όνομά του ως < <Μαρτήνος>>.

Πιθανόν να πρόκειται για τον ίδιο καλλιτέχνη ο οποίος αγιογράφησε και τη Μονή της Δερβιτσάνης.

 

 


Πηγή: dervitsani.gr

 

 

 

 

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων