27/01/2019 27/01/2019 Εκοιμήθη, κατά την Κυριακή  27 Ιανουαρίου 2019, η Καθηγουμένη της Ιεράς Μονής Αγίου Δημητρίου Καρακαλά, Ακακία μοναχή. Υπήρξε μια από τις σεβάσμιες μορφές του γυναικείου μοναχισμού στην Αργολίδα. Διακρινόταν πάντα για την αγάπη, με την οποία περιέβαλλε όλο τον κόσμο Η Καθηγούμενη μοναχή Ακακία, κατά κόσμο Ειρήνη Χειλαδάκη, γεννήθηκε στα Χανιά της Κρήτης στις 11...
27 Ιανουαρίου, 2019 - 12:11
Τελευταία ενημέρωση: 27/01/2019 - 18:51

Εκοιμήθη η Ηγουμένη της Ι.Μ. Αγ. Δημητρίου Καρακαλά Ναυπλίου

Διαδώστε:
Εκοιμήθη η Ηγουμένη της Ι.Μ. Αγ. Δημητρίου Καρακαλά Ναυπλίου

Εκοιμήθη, κατά την Κυριακή  27 Ιανουαρίου 2019, η Καθηγουμένη της Ιεράς Μονής Αγίου Δημητρίου Καρακαλά, Ακακία μοναχή.

Υπήρξε μια από τις σεβάσμιες μορφές του γυναικείου μοναχισμού στην Αργολίδα. Διακρινόταν πάντα για την αγάπη, με την οποία περιέβαλλε όλο τον κόσμο

Η Καθηγούμενη μοναχή Ακακία, κατά κόσμο Ειρήνη Χειλαδάκη, γεννήθηκε στα Χανιά της Κρήτης στις 11 Δεκεμβρίου του 1928. Από μικρή έδειξε την μεγάλη αγάπη της προς την εκκλησία. Το όνειρο της να την υπηρετήσει, έγινε πραγματικότητα όταν έγινε μοναχή και κατόπιν ηγουμένη σε ένα ιστορικό μοναστήρι στην Αργολίδα, του Αγίου Δημητρίου Καρακαλά.

Η Μονή του Αγίου Δημητρίου ή Καρακαλά είναι άγνωστο πότε κτίσθηκε μιας και δεν υπάρχει ακριβής ημερομηνία, αναφέρεται σε πατριαρχικό σιγίλιο του 1798. Γύρω στο 1800 καταστράφηκε από πυρκαγιά. Ξαναχτίστηκε το καθολικό της μονής το 1871, σε σχέδιο ναού της Κύθνου, με μορφή αρχιτεκτονική από την Τραπεζούντα αλλά και στοιχεία ρυθμού φράγκικα. Είναι αγιογραφημένο από τον Χ. Βούλγαρη με ξυλόγλυπτο τέμπλο. Το μοναστήρι είχε σημαντική συμβολή στην επανάσταση του 1821 όπου ο ηγούμενος του Διονύσιος Σουρίλας ξεσηκώνει Χέλι και Κοφίνι και παίρνει και ο ίδιος μέρος στην πολιορκία του Ναυπλίου. Και αργότερα όσοι γλίτωσαν από τη μάχη του Πέτα, ήρθαν στο μοναστήρι του Καρακαλά να γίνουν πυρήνας τακτικού στρατού. Το 1943, τέλος, οι Γερμανοί ανατίναξαν τα λίγα κελιά πού είχε τότε η μονή. Το Μοναστήρι είναι γνωστό για τα υπέροχα εργόχειρα και κεντήματα που φτιάχνουν οι αδερφές ,μίας εξ αυτών και η μακαριστή ηγουμένη Ακακία.

Η εξόδιος ακολουθία θα ψαλεί στην Ιερά Μονή Αγίου Δημητρίου Καρακαλά, τη Δευτέρα 28 Ιανουαρίου 2019, στις 12 μμ.

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων