26/09/2018 16/10/2018 Με ιδιαίτερη λαμπρότητα και ιεροπρέπεια τελέσθηκε το απόγευμα της Τρίτης 25 Σεπτεμβρίου ο Μέγας Αρχιερατικός Εσπερινός της εορτής της μεταστάσεως του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου στην η Ιερά Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή Μονή Τοπλού Σητείας. Στην ακολουθία χοροστάτησε, ευλόγησε τους άρτους και κήρυξε επίκαιρα τον θείο λόγο ο Σεβ. Μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Ευγένιος, συμπροσευχουμένου...
26 Σεπτεμβρίου, 2018 - 11:31
Τελευταία ενημέρωση: 16/10/2018 - 10:59

Aρχιερατικός Εσπερινός στην Ιερά Μονή Τοπλού Σητείας

Διαδώστε:
Aρχιερατικός Εσπερινός στην Ιερά Μονή Τοπλού Σητείας

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα και ιεροπρέπεια τελέσθηκε το απόγευμα της Τρίτης 25 Σεπτεμβρίου ο Μέγας Αρχιερατικός Εσπερινός της εορτής της μεταστάσεως του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου στην η Ιερά Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή Μονή Τοπλού Σητείας. Στην ακολουθία χοροστάτησε, ευλόγησε τους άρτους και κήρυξε επίκαιρα τον θείο λόγο ο Σεβ. Μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Ευγένιος, συμπροσευχουμένου του οικείου Ποιμενάρχου, Σεβ. Μητροπολίτου Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κυρίλλου.

Ο Σεβ. Μητροπολίτης κ. Κύριλλος, εκ μέρους και του Ηγουμένου και του Ηουμενοσυμβουλίου της Μονής, καλωσόρισε εγκάρδια τον Σεβ. Μητροπολίτη Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Ευγένιο και τον ευχαρίστησε για την εξιδιασμένη τιμή και την ιδιαίτερη ευλογία να αποδεχτεί την πρόσκληση για να προεξάρχει της πανηγύρεως, ερχόμενος από την πόλη των Γραμμάτων, το Ρέθυμνο, στο ακρομονάστηρο της Παναγίας Ακρωτηριανής και του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου και Τοπλού, και τον κάλεσε να απευθύνει λίγα λόγια για τον Ευαγγελιστή της αγάπης, ο οποίος «πλήρης ων της αγάπης, πλήρης γέγονε και της θεολογίας».

Ο Σεβ. Μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Ευγένιος ευχαρίστησε τον Σεβ. Μητροπολίτη κ. Κύριλλο για την πρόσκληση «στο ιστορικό καστρομονάστηρο της Κρήτης, το οποίο συνεχίζει την πορεία του μέσα στην μακραίωνη ιστορία του πανέμορφου τούτου τόπου, ιερουργώντας μυστικά στις καρδιές των προσκυνητών όχι μόνο από την πατρίδα μας αλλά και από όλο τον κόσμο». Εξέφρασε επίσης την ιερή συγκίνηση που πλημμύρισε την καρδιά του και αναφώνησε «Μέγας ει, Κύριε, και θαυμαστά τα έργα σου, και ουδείς λόγος εξαρκέσει προς ύμνον των θαυμασίων σου», καθώς, όπως σημείωσε, αναλογιζόμαστε τα δάκρυα, τον ιδρώτα και τους κόπους των Πατέρων που στο μοναστήρι αυτό πύργωσαν την ευλάβεια τους και μεταφυτεύθηκαν από εδώ στο περιβόλι της Βασιλείας των Ουρανών, κρατώντας ανόθευτη την πίστη που φύτεψε στην Κρήτη ο Απ. Παύλος και ο πρώτος Επίσκοπός της νήσου Απ. Τίτος, παρότι πέρασαν τόσοι κατακτητές.

Όπως τόνισε ο Σεβασμιώτατος, γνώρισμα του αληθινού χριστιανού είναι η αγάπη. Κατά τον Άγιο Ιωάννη τον Θεολόγο, τον ηγαπημένο μαθητή και επιστήθιο φίλο του Κυρίου, «ο Θεός αγάπη εστί και ο μένων εν τη αγάπη εν τω Θεώ μένει και ο Θεός εν αυτώ». Για να βρούμε όμως την αγάπη στις καρδιές μας και στα μάτια του κάθε αδελφού μας, απαιτείται ηρωϊκή έξοδος από τον εαυτό μας, προκειμένου να πλησιάσουμε την καρδιά των άλλων, διότι ο Ίδιος ο Κύριος είπε ότι «εφ όσον εποιήσατε εν ενί τούτων των αδελφών μου των ελαχίστων, εμοί εποιήσατε». Τέλος, ο Σεβ. κ. Ευγένιος ενθυμήθηκε την επίσκεψη της Α.Θ.Π, του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου τον Νοέμβριο του 1992 στην Ι. Μονή Τοπλού, και απένειμε στον Πανοσιώτατο Ηγούμενο Αρχιμ. Φιλόθεο Σπανουδάκη τον Σταυρό της Ιεράς Πατριαρχικής και Σταυροπηγιακής Μονής Αρκαδίου.

Ο π. Φιλόθεος από το Παραθρόνιο ευχαρίστησε από καρδιάς τον Σεβ. Μητροπολίτη κ Ευγένιο υπογραμμίζοντας ότι, όπως η Ιερά Μονή Αρκαδίου αποτελεί παγκόσμιο σύμβολο εθελοθυσίας και ελευθερίας, έτσι και η Ι. Μονή Τοπλού έχει μεγάλη εκκλησιαστική και εθνική προσφορά, και οι ευχές και οι πνευματικές παρακαταθήκες των προαπελθόντων Πατέρων της στηρίζουν τους παρόντες, αλλά και τους επιγενόμενους.

Τέλος, κατά το δείπνο που ακολούθησε στην κατάγραφη Τράπεζα της Μονής ο απερχόμενος λόγω μεταθέσεως Διοικητής της 11ης Μ.Σ.Ε.Π. Ζήρου Σμήναρχος κ. Εμμαν. Πάνου απένειμε στον Πανοσιώτατο Ηγούμενο Αρχιμ π. Φιλόθεο το έμβλημα της Μονάδος, εξαίροντας την αξιοσύνη, το ήθος, τα φιλόξενα αισθήματα και την εν γένει υποδειγματική παρουσία του.


Στον Αρχιερατικό Εσπερινό έλαβε μέρος πλειάδα Κληρικών της Ιεράς Μητροπόλεως, καθώς και ο Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος της Ι. Μητροπόλεως Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου Αιδεσ. Πρωτ. Νικόλαος Νικηφόρος, ενώ έψαλε πολυμελής χορός ιεροψαλτών με επικεφαλής τον Καθηγητή της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως στη Σητεία Αιδεσιμολ. Πρωτ. Νικόλαο Αλεξάκη. Παρέστησαν ο Δήμαρχος Σητείας κ. Θεοδ. Πατεράκης, ο Διοικητής της 11ης Μ.Σ.Ε.Π. Ζήρου Σμήναρχος κ. Εμμαν. Πάνου, ο Υποδιοικητής Πλωτάρχης κ. Κων/νος Παθιάκης και Αξιωματικοί της Π.Ν.Β. Κυριαμαδίου, ο Πρόεδρος της ΜΑΔΕΣ κ. Εμμαν Φουντοραδάκης, ο Πρόεδρος της εταιρείας Minoan Group Plc κ. Christopher Egleton και πλήθος ευσεβών χριστιανών της ευρύτερης περιοχής.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων