16/08/2023 17/08/2023 Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χίου κ. Μάρκος τέλεσε κατά το Τυπικόν της Εκκλησίας τον αγιασμό των εγκαινίων της βιβλιοθήκης της Ιεράς Μονής Παναγίας Βοηθείας το απόγευμα της Τρίτης 15ης Αυγούστου 2023, μετά τον πρώτο πανηγυρικό μεθέορτο εσπερινό της εορτής της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, με την παρουσία και την προσευχητική συνδρομή του Αρχιδιακόνου της Μητροπόλεως π. Αποστόλου...
16 Αυγούστου, 2023 - 21:49
Τελευταία ενημέρωση: 17/08/2023 - 5:20

Αγιασμός εγκαίνιων της βιβλιοθήκης της Ιεράς Μονής Παναγίας Βοηθείας Χίου

Διαδώστε:
Αγιασμός εγκαίνιων της βιβλιοθήκης της Ιεράς Μονής Παναγίας Βοηθείας Χίου

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χίου κ. Μάρκος τέλεσε κατά το Τυπικόν της Εκκλησίας τον αγιασμό των εγκαινίων της βιβλιοθήκης της Ιεράς Μονής Παναγίας Βοηθείας το απόγευμα της Τρίτης 15ης Αυγούστου 2023, μετά τον πρώτο πανηγυρικό μεθέορτο εσπερινό της εορτής της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, με την παρουσία και την προσευχητική συνδρομή του Αρχιδιακόνου της Μητροπόλεως π. Αποστόλου Λάρδα και του Πρωτοπρεσβυτέρου π. Παντελεήμονος Καλεώδη.

Τα της σεμνής τελετής και της μοναστηριακής δοχής επιμελήθηκε η φιλόξενη Αδελφότητα της Ιεράς Μονής υπό την πεπνυμένη καθοδήγηση της Οσιωτάτης Μητρός και Καθηγουμένης Δοσιθέας μοναχής.

Η αδελφότητα εργάστηκε εντατικά επί μεγάλο διάστημα υπό την επίβλεψη της βιβλιοθηκονόμου κ. Δέσποινας Ατσάλη για την συλλογή, αποκατάσταση, καταλογογράφηση και καταγραφή όχι μόνον του εντύπου αλλά και του χειρογράφου θησαυρού της Ιεράς Μονής, ο οποίος χρονολογείται από τον 17ο αιώνα.

Σε αυτή την εργασία της αδελφότητας έγκειται η υψίστη προσφορά της Ιεράς Μονής στην Εκκλησία, την παιδεία και τον πολιτισμό.

Μετά το πέρας της σεμνής τελετής, ο Σεβασμιώτατος μίλησε καταλλληλως για την σπουδαιότητα των εκκλησιαστικών βιβλιοθηκών. Στον εμπνευσμένο λόγο του έκανε αναδρομή στην ιστορία των βιβλιοθηκών εν γένει και ιδιαιτέρως των εκκλησιαστικών βιβλιοθηκών Αλεξανδρείας και Κωνσταντινουπόλεως. Τόνισε δε την σπουδαιότητά τους ως προς την διαφύλαξη των γραπτών κειμηλίων της (εκκλησιαστικής) ελληνικής γραμματείας και αναφέρθηκε με έμφαση στον ρόλο των μοναστηριακών βιβλιοθηκών.

Εν συνεχεία η Γερόντισσα Δοσιθέα προσέφερε στους παρόντες αναμνηστικά βιβλία και εικόνες εκ των εκδόσεων της Ιεράς Μονής, καθώς και το παραδοσιακό μοναστηριακό κέρασμα.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων