01/05/2022 01/05/2022 Μετά από έξι χρόνια εργασιών και «μίνι» εγκαινίων, αλλά και ένα βλάσφημο για την Ορθοδοξία πάρτι με ηλεκτρονική μουσική που προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων, η ιστορική Μονή της Παναγίας Σουμελά στην Τραπεζούντα είναι και πάλι πλήρως προσβάσιμη σε όλα τα τμήματα της για το κοινό από σήμερα 1η Μαΐου. Υπενθυμίζεται ότι η Μονή-σύμβολο του Ποντιακού Ελληνισμού...
01 Μαΐου, 2022 - 9:17
Τελευταία ενημέρωση: 01/05/2022 - 12:33

Ανοίγει πλήρως η Παναγία Σουμελά στον Πόντο

Διαδώστε:
Ανοίγει πλήρως η Παναγία Σουμελά στον Πόντο

Μετά από έξι χρόνια εργασιών και «μίνι» εγκαινίων, αλλά και ένα βλάσφημο για την Ορθοδοξία πάρτι με ηλεκτρονική μουσική που προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων, η ιστορική Μονή της Παναγίας Σουμελά στην Τραπεζούντα είναι και πάλι πλήρως προσβάσιμη σε όλα τα τμήματα της για το κοινό από σήμερα 1η Μαΐου.

Υπενθυμίζεται ότι η Μονή-σύμβολο του Ποντιακού Ελληνισμού και τουριστικός πόλος έλξης για την Τουρκία έκλεισε για το κοινό στις 22 Σεπτεμβρίου 2015, ωστόσο οι πρώτες εργασίες ξεκίνησαν τον Φεβρουάριο του 2016. Στις 25 Μαΐου 2019 άνοιξε μέχρι την πρώτη αυλή, στις 28 Ιουλίου 2020 ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μέσω τηλεδιάσκεψης λόγω της πανδημίας έκοψε την… κορδέλα στο 65% του έργου, και την 1η Ιουλίου 2021 έγιναν ξανά τα εγκαίνια με μια μεγάλη συναυλία, παρουσία του Υπουργού Πολιτισμού και Τουρισμού. Η Παναγία Σουμελά έκλεισε εκ νέου την 1η Νοεμβρίου 2021, «χωρίς προειδοποίηση» όπως τόνιζαν οι τοπικοί φορείς.

Τώρα όμως οι Τουρκικές Αρχές διαβεβαιώνουν ότι το μνημείο έχει αποκατασταθεί πλήρως και ότι έχουν ολοκληρωθεί οι γεωλογικές και γεωτεχνικές μελέτες, όπως και η στερέωση των βράχων πάνω από το μοναστικό συγκρότημα – εδώ και πολύ καιρό είναι ορατά και από απόσταση τα πλέγματα που τοποθετήθηκαν. Επίσης, φαίνεται ότι έχει λυθεί και το ζήτημα με το βράχο των 360 τόνων πάνω από την πύλη της εισόδου, ο οποίος ενισχύθηκε με ατσάλινους πασσάλους 16 μέτρων.

Ο Κυβερνήτης της Τραπεζούντας Ισμαήλ Ουστάουγλου δήλωσε σε τοπικά μέσα ότι οι εργασίες είχαν ήδη ολοκληρωθεί από το περασμένο έτος, αλλά χρειάστηκαν συμπληρωματικά έργα.

«Από την Κυριακή οι επισκέπτες μπορούν να επισκεφθούν με ασφάλεια όλα τα σημεία της Μονής», τόνισε. Επίσης, ανέφερε ότι αναμένονται περισσότεροι επισκέπτες εξαιτίας της άρσης των περιοριστικών μέτρων για την πανδημία επισημαίνοντας χαρακτηριστικά ότι έχουν προστεθεί περισσότερες πτήσεις προς το αεροδρόμιο της Τραπεζούντας, συμπεριλαμβανομένης μιας πτήσης από το Ισραήλ που αναμένεται να αφιχθεί στην πόλη την Δευτέρα.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων