08/10/2020 08/10/2020 Μετά την κοίμηση της Ηγουμένης της Ιεράς Μονής Αγίου Νικολάου Καλτέζων και την πρόσφατη αποχώρηση της τελευταίας μοναχής, που διαφώνησε με τον ορισμό πενταμελούς Επιτροπής για τη συγκρότηση Ηγουμενοσυμβουλίου, το ιστορικό μοναστήρι του Βαλτετσίου απέμεινε χωρίς μοναχές, αλλά δεν κλείνει! Η αρμόδια Ιερά Μητρόπολη Μαντινείας και Κυνουρίας εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία εξηγεί το πώς συνέβη...
08 Οκτωβρίου, 2020 - 10:52
Τελευταία ενημέρωση: 08/10/2020 - 10:44

Ανοιχτή η Ιερά Μονή Καλτέζων, αν και χωρίς μοναχές!

Διαδώστε:
Ανοιχτή η Ιερά Μονή Καλτέζων, αν και χωρίς μοναχές!

Μετά την κοίμηση της Ηγουμένης της Ιεράς Μονής Αγίου Νικολάου Καλτέζων και την πρόσφατη αποχώρηση της τελευταίας μοναχής, που διαφώνησε με τον ορισμό πενταμελούς Επιτροπής για τη συγκρότηση Ηγουμενοσυμβουλίου, το ιστορικό μοναστήρι του Βαλτετσίου απέμεινε χωρίς μοναχές, αλλά δεν κλείνει!

Η αρμόδια Ιερά Μητρόπολη Μαντινείας και Κυνουρίας εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία εξηγεί το πώς συνέβη η αποχώρηση της τελευταίας μοναχής και ανακοινώνει το νέο πρόγραμμα για τους προσκυνητές: 

«Μετά τόν θάνατον τῆς Ἡγουμένης τῆς Ἱερᾶς Μονῆς Ἁγίου Νικολάου Καλτεζῶν, μακαριστῆς Βερονίκης καί ἀπομεινάσης μιᾶς μόνον Μοναχῆς εἰς τήν Ἱεράν Μονήν καί ὡς ἐκ τούτου ἀδυναμίας συγκροτήσεως Ἡγουμενοσυμβουλίου, ὁ Μητροπολίτης κατά τούς Ἱερούς Κανόνες τῆς Ἐκκλησίας καί τούς ὑπ’ ἀριθμ. 590/1977 καί 374/1947 Νόμους τῆς Ἑλληνικῆς Πολιτείας, διώρισε πενταμελῆ Ἐπιτροπήν Διοικήσεως τῆς Μονῆς ἀποτελουμένην ἐκ τεσσάρων Ἱερέων καί τῆς ἐναπομεινάσης Μοναχῆς.

Ἡ ἐν λόγῳ Μοναχή ὅμως ἀρνήθηκε νά ἀποδεχθῆ τήν ἀνωτέρω ἀπόφασιν τοῦ Μητροπολίτου καί νά συμπράξη μέ τήν Ἐπιτροπή καί ἐκφραζομένη ὑποτιμητικά καί ὑβριστικά πρός πάντας, αὐθαιρέτως ἀπεχώρισε τῆς Μονῆς.

Κατόπιν τούτου ἡ κενή θέσις τῆς Ἐπιτροπῆς ἀνεπληρώθη ὑπό πέμπτου Ἱερέως καί ἀπό σήμερον 7-10-2020 ἡ Ἱερά Μονή Ἁγίου Νικολάου Καλτεζῶν διατελεῖ ὑπό τήν διοίκησιν τῆς κανονικῆς καί νομίμου πενταμελοῦς ἐξ Ἱερέων Ἐπιτροπῆς καί θά λειτουργῆ μέ τό ἀκόλουθον Πρόγραμμα:

Κάθε Τετάρτην τῆς ἑβδομάδος θά τελεῖται τό πρωΐ ἀπό ὥρας 8 ἕως 11 Θεία Λειτουργία καί τό ἀπόγευμα ἀπό ὥρας 4:30 ἕως 6:00 Ἑσπερινός.
Κάθε Σάββατον τῆς ἑβδομάδος θά τελεῖται τό πρωΐ ἀπό ὥρας 8 ἕως 11 Θεία Λειτουργία καί τό ἀπόγευμα ἀπό ὥρας 4:30 ἕως 6:00 Ἑσπερινός καί
Κάθε Κυριακή τῆς ἑβδομάδος θά τελεῖται τό πρωΐ ἀπό ὥρας 8 ἕως 11 Θεία Λειτουργία καί τό ἀπόγευμα ἀπό ὥρας 4:30 ἕως 6:00 Ἑσπερινός.

Ὁπότε κατά τάς ἀνωτέρω ἡμέρας καί ὥρας θά δύναται κάθε προσκυνητής νά ἐπισκέπτεται ἐλεύθερα καί ἀπρόσκοπτα τήν Ἱεράν Μονήν τοῦ Ἁγίου Νικολάου Καλτεζῶν καί νά συμμετέχη στίς τελούμενες Ἱερές Ἀκολουθίες» αναφέρεται στην ανακοίνωση.

«Είναι προτιμότερο το μοναστήρι να παραμείνει ανοιχτό»

Ο πρώην αντιπεριφερειάρχης Αρκαδίας, Ευάγγελος Γιαννακούρας, που κατάγεται από την περιοχή, εξέφρασε τη λύπη του για την εξέλιξη αυτή και δη τη δεδομένη χρονική στιγμή, που το συγκεκριμένο μοναστήρι θα μπορούσε να αποτελέσει βασικό σημείο εορτασμού για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821.

«Είναι προτιμότερο και χρησιμότερο το μοναστήρι να παραμείνει ανοιχτό και όχι κλειστό με όποια συμφέροντα και αν θίγονται και με όποιο κόστος και αν ενέχει. Ας το ξαναδούν, λοιπόν, από την αρχή οι εμπλεκόμενοι και ας προσπαθήσουν να βρουν μία λύση, που σίγουρα υπάρχει, γιατί μοναστήρι με ραντεβού δεν είναι μοναστήρι» αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Γιαννακούρας.

Το ιστορικό της Μονής

Το Μοναστήρι που διδάσκει Ήθος και Ιστορία, βρίσκεται σε ένα ύψωμα, τριγυρισμένο με τεράστιες βελανιδιές, πεύκα και κυπαρίσσια. Κτίσθηκε το 1696, κατά προτροπή και υπόδειξη του Αγίου Νικολάου, από τον Ηλία Λυρώνη, τον μετέπειτα Μοναχό Ανανία. Μετά από ένα επίμονο όνειρο ο Λυρώνης άφησε την Σμύρνη όπου εργαζόταν και με την βοήθεια των Καλτεζιωτών βρήκε την θαυματουργή εικόνα του Αγίου, στα ερείπια παλιού μοναστηριού (1233 μ.Χ.) καλυμμένου από δάσος. Ο Αγιοπατέρας Ανανίας αντιμετώπισε πολλές δυσκολίες, όμως το χέρι Του Αγίου Θεού και η προστασία του Αγίου Νικολάου τον συνόδευσαν μέχρι το τέλος του.

Αργότερα το 1821, εδώ συνδυάστηκαν ο Σταυρός με το καριοφίλι, το ράσο με την φουστανέλα, το μπαρούτι με το λιβάνι… για του Χριστού την Πίστη την Αγία και της Πατρίδος την Ελευθερία… ΕΔΩ συγκροτήθηκε η Πελοποννησιακή Γερουσία στις 26 Μαΐου του 1821 που αποτέλεσε την πρώτη διοίκηση (Κυβέρνηση) όλου του επαναστατημένου Έθνους.

Εδώ και μόνον εδώ συνήλθαν οι πρόκριτοι της Πελοποννήσου που αναφέρει το καταστατικό: Ο Πετρόμπεης Μαυρομιχάλης, ο Κανέλλος Δεληγιάννης, ο Επίσκοπος Έλους Άνθιμος, ο Επίσκοπος Βρεσθένης Θεοδώρητος… Εδώ συνετάχθη το πρώτο Δημοσίου Δικαίου έγγραφο, η καταστατική πράξη “ΠΑΤΡΙΣ” που φυλάσσεται στην Βουλή των Ελλήνων. Εδώ στην Τουρκική σκλαβιά ήταν Κρυφό Σχολείο και Εδώ του Έθνους έγινε το πρώτο Στρατηγείο. Εδώ είναι “του Μωριά λαμπρό προσκυνητάρι”.

Εδώ χτυπά η καρδιά της Ελλάδας. Ο προσκυνητής που επιθυμεί να δει ένα μοναστήρι “αγκιστρωμένο” στην παράδοση, χωρίς πλουμίδια και πολυτέλειες. ΕΔΩ θα βρει αυτό που ζητά. Μαζί με την πνευματική ανάταση, θα χαρεί την πλούσια ιστορία και την μοναδική φυσική καλλονή.

Οι λιγοστές μοναχές αγωνίζονται για να εγγυηθούν την συνέχεια της Πίστεώς μας και την πιστότητα της Ιστορίας μας. Και όπως λέει ο ποιητής… ήταν “καιρός να πούμε τα λιγοστά μας λόγια γιατί η ψυχή μας αύριο κάνει πανιά”.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων