26/06/2022 26/06/2022 Με την παρουσία πλήθους πιστών, από την ευρύτερη περιοχή της τοπικής κοινότητας Άμφειας (τέως Γαρδικίου), της περιφέρειας των κοινοτήτων της Θουρίας και του Δήμου Καλαμάτας, τελέσθηκε την Κυριακή 26 Ιουνίου η πανήγυρις της ιστορικής Ιεράς Μονής Γενεσίου του Τιμίου Προδρόμου Γαρδικίου, της Ιεράς Μητροπόλεως Μεσσηνίας. Κατά τον Όρθρο χοροστάτησε ο Μεσσηνιακής καταγωγής Σεβ. Μητροπολίτης Καρθαγένης...
26 Ιουνίου, 2022 - 17:54
Τελευταία ενημέρωση: 26/06/2022 - 23:30

Αρχιερατικό Συλλείτουργο στην Ι.Μ. Γενεσίου του Τιμίου Προδρόμου Γαρδικίου

Διαδώστε:
Αρχιερατικό Συλλείτουργο στην Ι.Μ. Γενεσίου του Τιμίου Προδρόμου Γαρδικίου

Με την παρουσία πλήθους πιστών, από την ευρύτερη περιοχή της τοπικής κοινότητας Άμφειας (τέως Γαρδικίου), της περιφέρειας των κοινοτήτων της Θουρίας και του Δήμου Καλαμάτας, τελέσθηκε την Κυριακή 26 Ιουνίου η πανήγυρις της ιστορικής Ιεράς Μονής Γενεσίου του Τιμίου Προδρόμου Γαρδικίου, της Ιεράς Μητροπόλεως Μεσσηνίας.

Κατά τον Όρθρο χοροστάτησε ο Μεσσηνιακής καταγωγής Σεβ. Μητροπολίτης Καρθαγένης κ. Μελέτιος (εκ του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας) και εν συνεχεία τελέσθηκε πανηγυρικό Αρχιερατικό Συλλείτουργο προεξάρχοντος του Σεβ. Μητροπολίτου Μεσσηνίας κ. Χρυσοστόμου και συλλειτουργούντος του Σεβ. Καρθαγένης. Τους Αρχιερείς πλαισίωσαν ο Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Μεσσηνίας Αρχιμ. Φίλιππος Χαμαργιάς, ο εφημέριος της τ.κ. Άμφειας, στα όρια της οποίας ανήκει η Ιερά Μονή Γαρδικίου, Αρχιμ. Νεόφυτος Σαχλάς , ο τ. εφημέριος αυτής Πρωτοπρ. Βασίλειος Μαλαπάνης και ο Διάκονος Θεόφιλος Κυριάκος.

Προ του πέρατος της Θείας Λειτουργίας τελέσθηκε Μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως των ψυχών, του μακαριστού Μητροπολίτου Μεσσηνίας κυρού Χρυσοστόμου Δασκαλάκη και του Αρχιμανδρίτου και Ιεραποστόλου Χρυσοστόμου Παπασαραντόπουλου, στα πρόσωπα των οποίων αναφέρθηκε ο Σεβ. Μεσσηνίας τονίζοντας το έργο και την προσφορά τους στην Ιερά Μονή, αφού, ως γνωστόν, ο Μακαριστός Μητροπολίτης Μεσσηνίας κυρός Χρυσόστομος Δασκαλάκης ήταν ο άνθρωπος που εμπνεύστηκε την ανέγερση του Ασύλου Ανιάτων και η δομή αυτή κατ’ αρχάς φιλοξενήθηκε στις εγκαταστάσεις της Ιεράς Μονής, αλλά και ο αείμνηστος Ιεραπόστολος Χρυσόστομος Παπασαραντόπουλος ήταν ο τελευταίος Ηγούμενος αυτής.

Ευχαρίστησε ιδιαιτέρως τον Σεβ. Καρθαγένης κ. Μελέτιο για την παρουσία του και τον παρακάλεσε να μεταφέρει προς τον Μακαριώτατο Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ. Θεόδωρο την ευγνωμοσύνη της τοπικής Εκκλησίας για τις από μέρους του ενέργειες για την αγιοκατάταξη του αγίου αυτού ανδρός και τέκνου της Μεσσηνίας.

Τέλος, ακολούθησε εκδήλωση με παραδοσιακούς χορούς από το χορευτικό τμήμα του Πολιτιστικού Συλλόγου της περιοχής «Οι Αμφειείς», προ της οποίας π. Νεόφυτος, σε σύντομη προσλαλιά του, αναφέρθηκε στην ιστορικότητα της Ιεράς Μονής, τόπου πνευματικής ασκήσεως εκκλησιαστικών προσωπικοτήτων, όπως του αειμνήστου Αρχιμανδρίτου και Ιεραπόστολου Χρυσοστόμου Παπασαραντόπουλου, αλλά και ζωντανό κύτταρο των επαναστατικών χρόνων της Εθνεγερσίας του 1821 και ορμητήριο αγωνιστών όπως του οπλαρχηγού Αρχιμανδρίτου Γρηγορίου Δικαίου (Παπαφλέσσα), όπως χαρακτηριστικά τόνισε.

Παρέστησαν οι Βουλευτές Μεσσηνίας, Μ. Χρυσομάλλης και Π. Μαντάς, οι Θεματικοί Αντιπεριφερειάρχες Ευστ. Αναστασόπουλος και Άννα Καλογεροπούλου, ο Δήμαρχος Καλαμάτας Αθ. Βασιλόπουλος, Αντιδήμαρχοι, μέλη του Δημ. Συμβουλίου Καλαμάτας και ο Πρόεδρος της Κοινότητας Καλαμάτας κ. Παν. Λύρας, εκπρόσωποι των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας και άλλων τοπικών Φορέων.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων