28/09/2023 28/09/2023 Μεγαλοπρεπώς και ιεροπρεπώς εορτάστηκε η ανακομιδή των ιερών λειψάνων του Οσίου Νεοφύτου του Εγκλείστου στην πανηγυρίζουσα φερώνυμη Ιερά Βασιλική και Σταυροπηγιακή Μονή στην Πάφο, η οποία τόσο την παραμονή, όσο και ανήμερα της εορτής υποδέχθηκε πλήθος ευλαβών προσκυνητών. Στον Εσπερινό χοροστάτησε ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ.κ. Γεώργιος. Το πρωί της Πέμπτης 28 Σεπτεμβρίου 2023, τελέστηκε...
28 Σεπτεμβρίου, 2023 - 20:50
Τελευταία ενημέρωση: 28/09/2023 - 23:20

Πάφος: Αρχιερατικό Συλλείτουργο στην πανηγυρίζουσα Ι.Μ. Αγίου Νεοφύτου

Διαδώστε:
Πάφος: Αρχιερατικό Συλλείτουργο στην πανηγυρίζουσα Ι.Μ. Αγίου Νεοφύτου

Μεγαλοπρεπώς και ιεροπρεπώς εορτάστηκε η ανακομιδή των ιερών λειψάνων του Οσίου Νεοφύτου του Εγκλείστου στην πανηγυρίζουσα φερώνυμη Ιερά Βασιλική και Σταυροπηγιακή Μονή στην Πάφο, η οποία τόσο την παραμονή, όσο και ανήμερα της εορτής υποδέχθηκε πλήθος ευλαβών προσκυνητών.

Στον Εσπερινό χοροστάτησε ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ.κ. Γεώργιος.

Το πρωί της Πέμπτης 28 Σεπτεμβρίου 2023, τελέστηκε Πανηγυρικό Αρχιερατικό Συλλείτουργο προϊσταμένου του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Φθιώτιδος κ. Συμεών και συλλειτουργούντων του Πανιερωτάτου Μητροπολίτου Ταμασού και Ορεινής κ. Ησαΐου και του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Χύτρων κ. Λεοντίου.

Στον κατά πάντα γλαφυρό του λόγο ο Μητροπολίτης Φθιώτιδος αναφέρθηκε στην μεγάλη προσωπικότητα του εορτάζοντος Αγίου Νεοφύτου του Εγκλείστου, ο οποίος σε ηλικία 25 ετών (1158 μ.Χ.) άρχισε να λαξεύει την σπηλιά, την Εγκλείστρα, της οποίας έδωσε μορφή και από τόπο φόβου και τρόμου τον έκανε τόπο αγάπης και χάριτος.

Παρότρυνε το εκκλησίασμα πως από τη ζωή του Αγίου καλούμαστε κι εμείς να λαξεύουμε τις σκληρές επιφάνειες της καρδίας μας.

Συνέχισε, ο Σεβασμιώτατος πως πατρίδα μας και προορισμός μας είναι η αγάπη η θυσιαστική και ολοκληρωτική.

Ο Άγιος Νεόφυτος αγάπησε το Θεό και ο Θεός μας τον αντιπροσφέρει. Γι’ αυτό και υπάρχει στη ζωή μας, για να μας μάθει να αγαπάμε.

Να αγαπάμε χωρίς προϋποθεσεις και συμφέροντα, χωρίς εξαιρέσεις και ιδιατερότητες». Κλείνοντας, «ευχήθηκε σε όλους να ζούμε την αγάπη του Αγίου Νεοφύτου και να μην την χορταίνουνε».

Ευχαρίστησε τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Κύπρου κ. Γεώργιο για την παραχώρηση και πρόσκληση να προστεί της σημερινής πανηγύρεως και τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Χύτρων, για την αβραμιαία φιλοξενία.

Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας, ο Θεοφιλέστατος ευχαρίστησε τους Αρχιερείς για την συμμετοχή τους στη θεία Λειτουργία και τους καλωσόρισε στην πανηγυρίζουσα Μονή.

Ακολούθησε η ιερά Λιτανεία της Λάρνακος του Αγίου Νεοφύτου πέριξ του καθολικού και ακολούθως η απόλυση.

Το μεσημέρι παρετέθη Μοναστηριακή τράπεζα στην οποία παρεκάθησαν οι Αρχιερείς, ο Ηγούμενος της Μονής Επίσκοπος Χύτρων, και οι Πατέρες της Μονής και άλλοι κληρικοί.

Μετά το γεύμα ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Συμεών επισκέφθηκε την Εγκλείστρα του Αγίου.

Περισσότερες φωτογραφίες:

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων