15/06/2022 15/06/2022 Με δάκρυα χαράς και συγκίνησης υποδέχθηκαν την αναγγελία της Αγιοκατατάξεως του Οσίου Βησσαρίωνος του Αγαθωνίτου στην Ιερά Μητρόπολη Φθιώτιδος, αλλά και στη γενέτειρα του νέου Αγίου της Εκκλησάις μας, το Πεταλίδι Μεσσηνίας.  Επιμέλεια: Νικόλαος Ζαΐμης Κατά τη τακτική συνεδρίαση της χθες η Αγία και Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου ύστερα από την έκθεση της Κανονικής...
15 Ιουνίου, 2022 - 8:21
Τελευταία ενημέρωση: 15/06/2022 - 15:11

Δάκρυα και χαρά στη Μονή Αγάθωνος για την Αγιοκατάταξη του Οσίου Βησσαρίωνα – Εκπλήρωση του πόθου για την Φθιώτιδα και την Οικουμένη

Διαδώστε:
Δάκρυα και χαρά στη Μονή Αγάθωνος για την Αγιοκατάταξη του Οσίου Βησσαρίωνα – Εκπλήρωση του πόθου για την Φθιώτιδα και την Οικουμένη

Με δάκρυα χαράς και συγκίνησης υποδέχθηκαν την αναγγελία της Αγιοκατατάξεως του Οσίου Βησσαρίωνος του Αγαθωνίτου στην Ιερά Μητρόπολη Φθιώτιδος, αλλά και στη γενέτειρα του νέου Αγίου της Εκκλησάις μας, το Πεταλίδι Μεσσηνίας. 

Επιμέλεια: Νικόλαος Ζαΐμης

Κατά τη τακτική συνεδρίαση της χθες η Αγία και Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου ύστερα από την έκθεση της Κανονικής Επιτροπής κατέταξε στο Αγιολόγιο της κατά Ανατολάς Ορθοδόξου Εκκλησίας τον νέο Ιερομάρτυρα Ανανία, Αρχιεπίσκοπο Λακεδαιμονίας, και τον μακαριστό Ιερομόναχο Βησσαρίωνα (Κορκολιάκο), εκ της Ιεράς Μονής Αγάθωνος.

Αμέσως μετά την αναγγελία της απόφασης για την Αγιοκατάταξη οι καμπάνες χτύπησαν χαρμόσυνα στις  Ιερές Μητροπόλεις Μονεμβασίας και Σπάρτης και Φθιώτιδος. Ωστόσο, οι στιγμές που εκτυλίχθηκαν χθες το απόγευμα στην Ιερά Μονή Αγάθωνος ενώπιον του Ιερού Σκηνώματος του Οσίου Βησσαρίωνα σκόρπισαν πνευματική χαρά, με τον Μητροπολίτη Φθιώτιδος κ. Συμεών να καταφθάνει από το νησί της Λήμνου όπου βρισκόταν και να τελεί Πανηγυρική Δοξολογία στο Καθολικό της Μονής, γευόμενος και ο ίδιος τις ιστορικές στιγμές και καταθέτοντας την  ευγνωμοσύνη στον Θεό και τον Όσιο Βησσαρίωνα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Συμεών ανακοίνωσε ότι την προσεχή Κυριακή των Αγίων Πάντων 19 Ιουνίου θα τελέσει Πανηγυρική Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στην Ιερά Μονή Παναγίας Αγάθωνος, επί τη Εορτή των Αγίων Πάντων στη χορεία των οποίων συγκαταλέγεται και ο Όσιος Βησσαρίων, καθώς επίσης θα τελέσει και Αρχιερατικό Μνημόσυνο για την ανάπαυση της ψυχής των μακαριστών Καθηγουμένων της Μονής Αρχιμ. π. Γερμανού Δημάκου και Αρχιμ. π. Δαμασκηνού Ζαχαράκη.

Τα δάκρυα του Ηγουμένου της Μονής Αγάθωνος

Πλήθος Ηγουμένων, Ιερέων, Μοναχών, Μοναζουσών, πολλών πιστών και Αρχόντων του τόπου, γέμισαν το Καθολικό και όλους τους χώρους του Μοναστηριού.

Στο τέλος της επίσημης Δοξολογίας ο Καθηγούμενος της Μονής Αρχιμανδρίτης π. Γερμανός, εκ μέρους της Ιεράς Αδελφότητος με δάκρυα στα μάτια, δάκρυα ευγνωμοσύνης και χαράς δόξασε τον Πανάγιο Θεό που έφτασε αυτή η πολυπόθητος ημέρα, η οποία εκπληρώνει όχι μόνο τον πόθο του Ιερού Κλήρου και του φιλάγιου λαού της Φθιώτιδος, αλλά είναι αφορμή χαράς και για την στρατευομένη Εκκλησία, καθώς μετά του Οσίου Γέροντος Βησσαρίωνος θα αγάλλεται στους ουρανούς και μακαριστός Καθηγούμενος της Μονής, ο Γέροντας της αγάπης και της επιείκιας Αρχιμανδρίτης π. Δαμασκηνός Ζαχαράκης, πνευματικό ανάστημα του Οσίου Βησσαρίωνος, επί των ημερών της ηγουμενίας του οποίου εμφανίσθηκε το «Σημείον του Ουρανού» όπως απεκάλεσε η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος την αποκάλυψη της αφθαρσίας του σκηνώματος του Οσίου Βησσαρίωνος και ο οποίος σήκωσε στους ώμους του μαζί με τους πατέρες της Μονής όλο το πνευματικό βάρος αυτής της Θεϊκής Αποκαλύψεως σε καιρούς χαλεπούς.

Ο Καθηγούμενος σημείωσε χαρακτηριστικά:

«Ο Πανάγαθος Θεός επέλεξε σήμερα την ημέρα αυτή, 14 Ιουνίου, μία ημέρα για εμάς πολύ σημαντική, διότι σαν σήμερα 14 Ιουνίου του έτους 2017 ο μακαριστός Γέροντάς μας π. Δαμασκηνός τέλεσε την τελευταία του Θεία Λειτουργία μέσα στο Ιερό Παρεκκλήσιο του Αγίου Χαραλάμπους, όπου ευρίσκεται το Άγιο Σκήνωμα του Οσίου Βησσαρίωνος. Αυτή την ημέρα τοποθέτησε πάνω στο σκήνωμα του Οσίου το πόνημα που είχε συγγράψει για τον Όσιο, τον Βίο, την Πολιτεία του, την αποκάλυψη του αφθάρτου σκηνώματός του και τα αναρίθμητα θαύματα που επιτέλεσε και συνεχίζει να επιτελεί, του ζήτησε να το εγκρίνει και να το ευλογήσει και όταν τελείωσε την Θεία Λειτουργία ο μακαριστός Γέροντας είπε στον Θεό και στην Παναγία Μητέρα, αλλά και σε όλους μας: «Θεέ μου, Παναγία μου, η αποστολή μου τελείωσε. Σας ευχαριστώ που με κρατήσατε στην ζωή και τελείωσα αυτό το έργο. Τώρα θέλω να αναπαυθώ στο κοιμητήριο της Μονής». Στις 23 Ιουνίου, μετά από 9 μέρες ο Γέροντας αιφνίδια εκοιμήθη. Η σημερινή μέρα δεν είναι λοιπόν τυχαία, αλλά η πρόνοια του Θεού μας χαρίζει όλα αυτά τα θαυμαστά και εξαίσια»!

Ευχαριστίες σε Οικουμενικό Πατριάρχη, Αρχιεπίσκοπο και Μητροπολίτη Φθιώτιδος

Ο π. Γερμανός ακολούθως με αισθήματα βαθυτάτου σεβασμού ευχαρίστησε τον Παναγιώτατο Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο και τα μέλη της Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου, τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος, κ.κ. Ιερώνυμο για τις πολύτιμες συμβουλές του και στην από ετών ευλάβειά του προς τον Όσιο και την Μονή και τέλος τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη και Ποιμενάρχη της Φθιώτιδος κ. Συμεών, για την αγάπη και την ευλάβεια που έδειξε και τον επίμονο αγώνα του από την πρώτη στιγμή της ελεύσεως του στην Φθιώτιδα ώστε να έλθει αυτή η ευλογημένη μέρα για την τοπική Εκκλησία.

Φθιώτιδος Συμεών: «Ο Όσιος Βησσαρίων εκφράζει τον υγιή μοναχισμό»

Ο Σεβασμιώτατος κ. Συμεών στον λόγο του δόξασε και μεγάλυνε το Όνομα του Τριαδικού Θεού και της Υπεραγίας Θεοτόκου για την μεγίστη ευλογία που τον αξιώνει να ζει η αγάπη του Θεού τόσο ο ίδιος ως Ποιμενάρχης της Αγιοτόκου Φθιώτιδος, όσο και ο φιλόχριστος και ευλογημένος κλήρος και λαός της Μητροπόλεως.

Χαρακτηριστικά ο Σεβασμιώτατος κ. Συμεών υπογράμμισε:

«Στο διάβα των 40 ετών της ιερατικής του διακονίας και προσφοράς σε αυτή τη Μονή και στην Ιερά μας Μητρόπολη, σπιθαμή προς σπιθαμή, ο Όσιος Βησσαρίων, αυτό που μας φανέρωσε, αλλά και το φανερώνει με την αφθαρσία του σκηνώματός του και κυρίως με την αφθαρσία της αγάπης του, με την αφθαρσία της αγιαστικής του χάριτος, με την αφθαρσία των δωρεών του, είναι ότι υπήρξε και είναι Πατέρας.

Πατέρας για τους συν-κληρικούς του, για τον Προκάτοχό μου Μητροπολίτη Φθιώτιδος κυρό Δαμασκηνό, για μοναχούς και μοναχές, υπήρξε Πατέρας για πτωχούς, περιφρονημένους αδελφούς, για όλους, χωρίς να ξεχωρίσει κανέναν. Υπήρξε Πατέρας «ευεργετών και ιώμενος» και γι΄αυτό ηγαπήθη από τον Θεό και από τους ανθρώπους. Ηγαπήθη υπό του Οικουμενικού μας Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου, υπό του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου, υπό του αμέσου Προκατόχου μου Μητροπολίτου Φθιώτιδος κυρού Νικολάου και υπό πλειάδος Ιεραρχών και κληρικών.

Η σημερινή πράξη της Αγίας και Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού μας Πατριαρχείου είναι επικύρωση, επιβεβαίωση και αύξηση της εν Χριστώ αγάπης και μάλιστα έρχεται αυτή η πράξη σε μία πολύ ευλογημένη περίοδο.

Όλα όσα είπε πριν λίγες μέρες ο Οικουμενικός μας Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος στον Πάνσεπτο Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου στο Φανάρι κατά την εορτή των σεπτών ονομαστηρίων του, για το πως το Πανάγιο Πνεύμα χαρίζει Αγίους στην Εκκλησία μας, ένιωσα, ότι με όλα όσα έλεγε, περιέγραφε και τον Όσιο Βησσαρίωνα τον Αγαθωνίτη και ήταν μία ακόμη επιβεβαίωση ότι «έρχεται το ποθούμενον».

Η σημερινή ημέρα είναι μία επιτυχία του λαού της Φθιώτιδος, διότι η συνείδηση του λαού επικυρώνει τις αποφάσεις της Εκκλησίας μας.

Η Χάρις του Αγίου Πνεύματος ξέρει και έχει κριτήρια για την Αγιότητα. Η Εκκλησία ξέρει το πότε, το πως και το γιατί. Ξέρει να παίρνει αποφάσεις, συνοδικά, όταν είναι η σωστή ώρα».

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο Σεβασμιώτατος ανέφερε:

«Ο Όσιος Βησσαρίων εκφράζει τον υγιή μοναχισμό. Αυτόν που έχουμε πολύ ανάγκη σήμερα και ο Πατριάρχης του Γένους μας ξέρει να τιμά στα πρόσωπα των Αγίων αυτόν τον μοναχισμό. Όχι των δήθεν γεροντάδων συγχρόνων «γκουρού», που θέλουν να ποδηγετήσουν την Εκκλησία, αλλά των μοναχών των αγιασμένων, των ανθρώπων της ελεημοσύνης, της φιλανθρωπίας, της θυσίας, της αγάπης και της σιωπής, όπως ήταν και είναι ο δικός μας Όσιος Βησσαρίων.

Η πράξη της Αγιοκατατάξεως είναι σήμερα και ένα δώρο για την Εκκλησία της Ελλάδος, καθώς εορτάζει τα σεπτά του Ονομαστήρια ο Προκαθήμενος της αγάπης και της επιείκειας, ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. κ. Ιερώνυμος.

Είναι πολύ σημαντικό ότι ένας Κληρικός της Μητροπόλεως μας κατατάχθηκε στο Αγιολόγιο της Εκκλησίας μας. Είναι παρηγοριά και δύναμη και ελπίδα. Ο Όσιος Βησσαρίων προσέφερε μέσα στον κόσμο απλότητα και αγάπη, καλοσύνη και διακονία, επιείκεια και μακροθυμία. Αυτό μας καλεί και εμάς σήμερα σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς να πράττουμε. Δεν είμαστε λοιπόν ορφανοί και δεν είμαστε μόνοι. Θα περάσουμε δυσκολίες, κάθε είδους, πολλές δυσκολίες, κοινωνικές και προσωπικές. Όμως δεν είμαστε μόνοι, καθώς έχουμε έναν ακόμη προστάτη και μάλιστα πολύ δυνατό και σας παρακαλώ να δέεστε και να παρακαλείτε τον Όσιο Βησσαρίωνα».

Η εκπλήρωση του πόθου του κλήρου και του λαού της Φθιώτιδας

Την απόφαση του Σεπτού Κέντρου της Ορθοδοξίας, της Αγίας και Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου, τη εισηγήσει της Αυτού Θειοτάτης Παναγιότητος, του Οικουμενικού Πατριάρχου του Γένους κ.κ. Βαρθολομαίου, σύμπασα η Φθιώτιδα και η τοπική Εκκλησία υποδέχθηκε μετά πολλής χαράς και ενθουσιασμού, ενώ οι καμπάνες των Ιερών Μονών και όλων των Ενοριών της Μητροπόλεως πληροφόρησαν στα πέρατα της Φθιωτικής γης το χαρμόσυνο άγγελμα.

Όπως σημειώνει χαρακτηριστικά η Ιερά μητρόπολη Φθιώτιδος στην ανακοίνωσή της “την εκπλήρωση του πόθου του Ιερού Κλήρου και του πιστού λαού της Φθιώτιδος, αλλά και πέραν των συνόρων αυτής, καθώς ο Όσιος Γέροντας Βησσαρίων ο Αγαθωνίτης από πολλών ετών ήταν Άγιος στην συνείδηση και στην καρδιά των Φθιωτών και όχι μόνο αυτών που τον έζησαν και ευεργετήθηκαν από την αγάπη του, την ταπεινή του καρδιά, το χάρισμα της ελεημοσύνης, το οποίο τον διέκρινε προς όλους ανεξαιρέτως και τις προσευχές και συμβουλές του σε όλους τους αναρίθμητους πιστούς που εύρισκαν παρηγοριά και ανάπαυση στο πετραχήλι του, αλλά και σε αυτούς που χωρίς να τον γνωρίζουν, ο Όσιος εμφανίζεται βοηθός, αρωγός και συμπαραστάτης και τους ελεεί με κάθε τρόπο και προ παντός με την παρρησία του στον Θεό, οι μαρτυρίες των οποίων φθάνουν εκατοντάδες καθημερινά στην Ιερά Μονή και στην Ιερά Μητρόπολη της Φθιώτιδος απ’ όλη την Οικουμένη”.

“Χαράς Ευαγγέλια” και στο Πεταλίδι

Σε κλίμα συγκίνησης και πνευματικής αγαλλίασης, κατόπιν ευλογίας και προτροπής του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Μεσσηνίας κ. Χρυσοστόμου, τελέσθηκε Δοξολογία, ευχαριστίας και ευγνωμοσύνης, προς τον Πανάγαθο Θεό, για την αγιοκατάταξη του Οσίου, του εκ Πεταλιδίου της Μεσσηνίας καταγομένου.

Της Δοξολογίας προέστη ο Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Μεσσηνίας Αρχιμανδρίτης π. Φίλιππος Χαμαργιάς, συμπαραστατούμενος από τους κληρικούς της Αρχιερατικής Περιφέρειας Πεταλιδίου. Μετά το πέρας της Δοξολογίας ο π. Φίλιππος αναφέρθηκε στην ευγνωμοσύνη της τοπικής Εκκλησίας, έτσι όπως αυτή εκφράστηκε και διά του μηνύματος του Σεβ. Μητροπολίτου Μεσσηνίας κ. Χρυσοστόμου, προς το Οικουμενικό Πατριαρχείο και την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος, για την επίσημη αναγραφή του Αγίου Βησσαρίωνος στο Αγιολόγιο της Ορθοδόξου Εκκλησίας.

Εν συνεχεία αναφέρθηκε εν συντομία στα βιογραφικά στοιχεία του Αγίου, ευχαρίστησε τον Πανάγαθο θεό που του επεφύλαξε αυτήν την ευλογία, να μεταφέρει το χαρμόσυνο μήνυμα στους συντοπίτες του Αγίου και τόνισε πως “η ανάδειξη αγίων στις μέρες μας αποτελεί σημάδι πως ο Θεός δεν μας εγκαταλείπει”.

Πλούσιο Φωτογραφικό Υλικό από τη Μονή Αγάθωνος μπορείτε να δείτε ΕΔΩ 

Φωτογραφίες: Δημήτριος Ανάγνου 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων