08/03/2021 08/03/2021 Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Ιερώνυμος, επέλεξε το Σάββατο 6 Μαρτίου 2021, λίγο πριν την αρχή της Μεγάλης Τεσσαρακοστής, για να κάνει τη δεύτερη μέσα σε διάστημα ενάμιση μήνα μοναχική κουρά, στην Ιερά Μονή Παμμεγίστων Ταξιαρχών Αιγιαλείας και να εισαγάγει στις τάξεις του μοναχισμού τον ευλαβή νέο με το κοσμικό όνομα, Μιχαήλ Ρουμελιώτης....
08 Μαρτίου, 2021 - 15:39

Δεύτερη κουρά μοναχού στη Μονή Παμμεγίστων Ταξιαρχών εντός του 2021

Διαδώστε:
Δεύτερη κουρά μοναχού στη Μονή Παμμεγίστων Ταξιαρχών εντός του 2021

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Ιερώνυμος, επέλεξε το Σάββατο 6 Μαρτίου 2021, λίγο πριν την αρχή της Μεγάλης Τεσσαρακοστής, για να κάνει τη δεύτερη μέσα σε διάστημα ενάμιση μήνα μοναχική κουρά, στην Ιερά Μονή Παμμεγίστων Ταξιαρχών Αιγιαλείας και να εισαγάγει στις τάξεις του μοναχισμού τον ευλαβή νέο με το κοσμικό όνομα, Μιχαήλ Ρουμελιώτης.

Ο Σεβασμιώτατος διευκρίνισε ότι του άφησε το ίδιο όνομα προς τιμήν του Αρχαγγέλου Μιχαήλ, του ενός εκ των δύο προστατών της Ιεράς Μονής, για να θυμάται ότι πρέπει να γίνει φωτεινός άγγελος και με τον καθημερινό του αγώνα να κερδίζει στεφάνια, τα οποία θα τον αξιώσουν, όταν φύγει από αυτό τον κόσμο, να καταστεί άγγελος στη Βασιλεία του Θεού.

Η κουρά έγινε το απόγευμα μέσα σε κλίμα κατάνυξης και συγκίνησης μετά το πέρας του πανηγυρικού Εσπερινού, όπου χοροστάτησε ο σεπτός Ποιμενάρχης με τη συνευχητική παρουσία πατέρων της Ι. Μητροπόλεως, μοναχών και δοκίμων της Μονής.

Ο Σεβασμιώτατος στην πνευματική ομιλία του προς τον νέο μοναχό, που ως δόκιμος βάδισε επιτυχώς τον δρόμο των δοκιμασιών, απηύθυνε πολύτιμες νουθεσίες, απόσταγμα της Θεολογίας των Αγίων Πατέρων μας και τον διαβεβαίωσε με πατρική στοργή ότι στον ανηφορικό Γολγοθά της μοναχικής πολιτείας δεν είναι μόνος αλλά έχει μαζί του την Παναγία Μητέρα μας, τους θαυματουργούς Αρχαγγέλους, τον Όσιο Λεόντιο και όλους τους Αγίους. Έχει ακόμη ως στήριγμα τον Ηγούμενο, το Ηγουμενοσυμβούλιο και όλη τη Μοναχική Αδελφότητα.

Πιο συγκεκριμένα τον συμβούλεψε:

«Αγαπητό μου παιδί, υπέγραψες ένα ισόβιο συμβόλαιο με τον Ιησού Χριστό. Καλείσαι, να πονέσεις και να κλάψεις για να ενδυθείς τον Κύριό μας. Να ευτελίζεσαι για να γίνεις μεγάλος στα μάτια Του. Να ζήσεις πράγματα, τα οποία θα σου φτιάξουν τον χαρακτήρα. Θα σου φτιάξουν την ψυχή, θα σου φτιάξουν τον Μιχαήλ, τον μοναχό Μιχαήλ. Αυτή είναι η χαρά του μοναχού. Να πονά αλλά και να χαίρεται, διότι μέσα από την ταπείνωση εισέρχεται ο Χριστός και αγιάζει την ψυχή μας. Και όταν μας αγιάζει, αγιάζουμε και όλο τον κόσμο, τους γνωστούς μας, τους φίλους μας, τους γονείς μας και αγιάζονται όλα αυτά, τα οποία ζούμε μέσα στην Ιερά Μονή. Όταν όμως ο μοναχός δεν είναι εντάξει απέναντι στον Θεό τότε τον εγκαταλείπει η θεία χάρη Του και απογυμνώνεται από τις ευλογίες του.

Έτσι λοιπόν θα ήθελα να σε συμβουλέψω με τις ευχές και την προστασία του μεγάλου ασκητού και κτίτορος της Ιεράς Μονής, Οσίου Λεοντίου, να έχεις πάντα τον Κύριό μας Ιησού Χριστό, αδελφό και φίλο στους πειρασμούς. Σε Αυτόν να προστρέχεις, να πέφτεις στα γόνατα και να Του ζητάς να σηκώνει το βαρύ φορτίο, που θα σου δίνεται για να σε δοκιμάζει ο Θεός, για να δει πόσο τον αγαπάς. Αυτόν να έχεις πατέρα, και οδοδείκτη στον πνευματικό σου αγώνα».

Τον προέτρεψε ακόμη κάθε φορά που θα εισέρχεται στο Καθολικό της Μονής να κοιτάζει ψηλά επάνω από την είσοδό του ναού και να εφαρμόζει το πρόσταγμα του Αποστόλου Ιακώβου από την Καθολική Επιστολή του, το οποίο είναι αποτυπωμένο εκεί: «Ταπεινώθητε ἐνώπιον τοῦ Κυρίου καὶ ὑψώσει ὑμᾶς».

Ο σεπτός Ποιμενάρχης μας ακολούθως δοξολόγησε τον Πανάγαθο Θεό και ευχαρίστησε την Υπεραγία Θεοτόκο, Μητέρα όλων των μοναχών, τον κτίτορα και έφορο της Ιεράς Μονής, Άγιο Λεόντιο και τους θαυματουργούς Ταξιάρχες, Μιχαήλ και Γαβριήλ, γι΄ αυτή την ευλογημένη ημέρα, που αξιώθηκε μέσα στους πρώτους δεκαπέντε μήνες της Αρχιερατείας του, να τελέσει τη δεύτερη μοναχική κουρά στην ιστορική και Βασιλική Μονή των Παμμεγίστων Ταξιαρχών, το καύχημα των Αιγιαλέων και το αγλάισμα της περιοχής μας, όπου βρίσκονται τεθησαυρισμένα τα Άχραντα Πάθη του Κυρίου μας και το ιερό λείψανο του Αγίου Λεοντίου και όπου δεν έχει γίνει κουρά τουλάχιστον τα επτά τελευταία χρόνια.

Στη σύντομή αντιφώνησή του ο Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Αρχιμανδρίτης, Ιερόθεος Παπαθανασίου, ευχαρίστησε θερμά τον Σεβασμιώτατο για το πολύ μεγάλο δώρο της κουράς του πατρός Μιχαήλ, εκφράζοντας την προσδοκία, να ακολουθήσουν κι άλλα τέτοια δώρα προς την Ιερά Μονή, που θα της προσδώσουν ζωή και ιεροπρέπεια, ώστε να καταστεί φάρος πνευματικός για όσους αναζητούν σανίδα σωτηρίας μέσα στην τρικυμία της καθημερινότητας.

Χαρακτήρισε την ημέρα αυτή, ημέρα γιορτής και χαράς και την κουρά ως σημάδι ότι το μοναστήρι ξαναγεννιέται. Καταληκτικά δε, ευχαριστώντας όσους παραβρέθηκαν πρόσθεσε:

«Σε πείσμα όσων την ήθελαν να ερημώνει, η Ιερά Μονή Ταξιαρχών ανθίζει και σε λίγο καιρό θα αποδώσει τους καρπούς της πνευματικής της αναγέννησης. Αυτή την άνθιση της Μονής μας δεν θα την καταφέρναμε, αν δεν είχαμε και τη δική σας συμπαράσταση, Σεβασμιώτατε, που με τη μεγάλη αγάπη, την οποία δείξατε για το μοναστήρι μας, μας δώσατε τη δύναμη να προχωρήσουμε, ξέροντας ότι σας έχουμε συμπαραστάτη στη δύσκολη αυτή περίοδο».

Ο Μητροπολίτης, ο οποίος κατά κοινή ομολογία επιδεικνύει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για όλα τα μοναστήρια της Μητροπόλεως, επαίνεσε τον Καθηγούμενο, το Ηγουμενοσυμβούλιο, τον Πρωτοσύγκελο Αρχιμανδρίτη, Ιωακείμ Βενιανάκη και όλη την Αδελφότητα για την άψογη διοργάνωση σύμφωνα με την τάξη της Αγίας μας Εκκλησίας και με την ακόλουθη επωδό επισφράγισε τη σεμνή τελετή:

«Αδελφέ Μιχαήλ, με την προσοχή, με την προσευχή, με τη νηστεία και την ταπείνωση θα αποκτήσεις τη μεγαλύτερη αρετή, που είναι η αρετή της Αγάπης. Και αυτή η Αγάπη, που είναι ο ίδιος ο Χριστός, σου εύχομαι να σε ενώσει μαζί Του και να σε δικαιώσει την ημέρα της κρίσεως. Είθε ο Κύριος να σε κοσμήσει με όλες τις χάρες του Παναγίου Πνεύματος. ΑΜΗΝ!».

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων