06/06/2023 06/06/2023 Ιστορικές στιγμές έζησε η Ιερά Μονή Παναγίας Λαμπηδόνος, πλησίον του χωριού Λαμπινού Τσαγκαράδος Πηλίου κατά την κουρά μεγαλόσχημης μοναχής και η ενθρόνιση της Ηγουμένης Χρυσοστόμης Μοναχής. Στον Μεγάλο Πανηγυρικό Εσπερινό της Πεντηκοστής, το Σάββατο, 3 Ιουνλιου, προεξήρχε και χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καρπενησίου κ. Γεώργιος, συγχοροστατούντων, του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Δημητριάδος και Αλμυρού κ. Ιγνατίου και...
06 Ιουνίου, 2023 - 12:22

Δημητριάδος Ιγνάτιος: “Το Μοναστήρι είναι ένας οργανισμός ζωντανός” – Ιστορικές στιγμές στην Ιερά Μονή Παναγίας Λαμπηδόνος

Διαδώστε:
Δημητριάδος Ιγνάτιος: “Το Μοναστήρι είναι ένας οργανισμός ζωντανός” – Ιστορικές στιγμές στην Ιερά Μονή Παναγίας Λαμπηδόνος

Ιστορικές στιγμές έζησε η Ιερά Μονή Παναγίας Λαμπηδόνος, πλησίον του χωριού Λαμπινού Τσαγκαράδος Πηλίου κατά την κουρά μεγαλόσχημης μοναχής και η ενθρόνιση της Ηγουμένης Χρυσοστόμης Μοναχής.

Στον Μεγάλο Πανηγυρικό Εσπερινό της Πεντηκοστής, το Σάββατο, 3 Ιουνλιου, προεξήρχε και χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καρπενησίου κ. Γεώργιος, συγχοροστατούντων, του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Δημητριάδος και Αλμυρού κ. Ιγνατίου και του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Ολβίας κ. Επιφανίου.

Κατά τη διάρκεια του Εσπερινού, τελέστηκε από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Δημητριάδος και Αλμυρού κ. Ιγνάτιο, η κουρά της μεγαλόσχημης μοναχής Ισιδώρας (κατά κόσμον Πηνελόπης Πανουργιά, ετών 86) και εν συνεχεία η Ενθρόνιση της Ηγουμένης Χρυσοστόμης Μοναχής.

Κουρά μοναχής και Ενθρόνιση της νέας Ηγουμένης

Ο Σεβασμιώτατος, απένειμε στη νέα Ηγουμένη τον επιστήθιο Σταυρό, και την Ηγουμενική Ράβδο και την ανεβίβασε στον Ηγουμενικό Θρόνο, ενώ το ΑΞΙΑ, Κλήρου και λαού δονούσε όλη τη γύρω περιοχή της Μονής.

Αμέσως μετά, η Ηγουμένη Χρυσοστόμη, εκφώνησε τον Ενθρονιστήριο λόγο της, στον οποίο έκανε αναδρομή στις δυσκολίες και στα προβλήματα της πρώτης εγκατάστασης στον χώρο αυτό, στην τελεία υπακοή και εμπιστοσύνη στο θέλημα του Θεού, στην παρουσία της Παναγίας και στην ευλογημένη καθοδήγηση του Γέροντα στη μοναχική ζωή, υπό την σκέπη του οικείου Ποιμενάρχου κ. Ιγνατίου, ενώ εξέφρασε το ιερός δέος της, μπροστά στην ευθύνη που η Εκκλησία εναποθέτει στους ώμους της, για να καλλιεργεί πνευματικώς την λογική μάνδρα της Ιεράς Μονής Παναγίας Λαμπηδόνας. Με ευγνωμοσύνη ευχαρίστησε τον Ποιμενάρχη κ. Ιγνάτιο για την στήριξη και αμέριστη εμπιστοσύνη στο πρόσωπό της, όλα τα προηγούμενα χρόνια και κυρίως στο πρόσωπο του Γέροντα Χρυσοστόμου.

“Ο Επίσκοπος είναι μόνον ο προστάτης”

Στην αντιφώνησή του ο Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος επεσήμανε στη νέα Ηγουμένη ότι «η παρουσία σας σ’ αυτόν τον ευλογημένο τόπο, μας έδωσε ελπίδα, που έγινε βεβαιότητα και εμπιστοσύνη».

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο κ. Ιγνάτιος τόνισε ότι «στα χρόνια της Επισκοπικής μας διακονίας στεκόμαστε απέναντι στα Μοναστήρια μας όχι δεσποτικά, ούτε ελεγκτικά, αλλά μόνο προστατευτικά, πιστεύοντας στην βασική αρχή της Ορθόδοξης Παράδοσης ότι το Μοναστήρι είναι ένας οργανισμός ζωντανός, την ευθύνη του οποίου έχει η Ηγουμένη και ουδείς άλλος. Ο Επίσκοπος είναι μόνον ο προστάτης, φύλακας, και υπερασπιστής των Μοναστηριών…».

Κλήρος και λαός, ευχήθηκαν καλές υπομονές και δύναμη, στη νεοκαρείσα μεγαλόσχημη Μοναχή Ισιδώρα και στην άρτι ενθρονισθείσα Ηγουμένη Χρυσοστόμη. Ακολούθησε κέρασμα στο Αρχονταρίκι της Μονής.

Ποιοι παρέστησαν

Στις ιερές ακολουθίες παρέστη ο Ηγούμενος της Ι.Μ. Άνω Ξενιάς, Αρχιμ. κ. Νεκτάριος, εκπρόσωποι μοναστικών αδελφοτήτων ιερών μονών της Μητροπόλεώς μας (Ι.Μ. Παμμεγίστων Ταξιαρχών Πηλίου, Ι.Μ. Αγίου Λαυρεντίου Πηλίου, Ι.Μ. Γενεσίου της Θεοτόκου Αγίου Βλασίου Πηλίου κ.ά.), ιερείς της πόλεως του Βόλου, καθώς και πλήθος προσκυνητών και πνευματικών τέκνων του Γέροντος Χρυσοστόμου, Ηγουμένου της Ι.Μ. Αγ. Σπυρίδωνος Προμυρίου και Γέροντος και Πνευματικού της Ιεράς Μονής Λαμπηδόνος, από όλη την Ελλάδα, κυρίως από την Αθήνα, που κατέκλυσαν τον περιβάλλοντα χώρο της Ιεράς Μονής. Παρέστησαν ακόμη: η αντιπεριφερειάρχης ΠΕ Μαγνησίας κ.Δωροθέα Κολυνδρίνη, ο βουλευτής κ.Χρήστος Μπουκώρος, ενώ επιστολή απέστειλε η πρ.Υφυπουργός Παιδείας και βουλευτής Μαγνησίας κ. Ζέττα Μακρή.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων