27/07/2022 27/07/2022 Στο Καθολικό της παλαιφάτου, ιστορικής και αυτοκρατορικής Ιεράς Μονής Αγίου Παντελεήμονος Άνδρου, την οποία ίδρυσε ο Αυτοκράτορας Νικηφόρος Φωκάς και στην οποία τεθησαύρισται η τίμια Κάρα του Αγίου και η θαυματουργός Εικόνα της Παναχράντου Θεοτόκου, τελέσθηκε σήμερα το πρωί δισαρχιερατική Θεία Λειτουργία, προεξάρχοντος του Μητροπολίτη Τρίκκης κ. Χρυσοστόμου, συνιερουργούντος του και προσκαλεσαμένου αυτόν Μητροπολίτη Σύρου...
27 Ιουλίου, 2022 - 18:33

Δισαρχιερατική Θεία Λειτουργία στην Αυτοκρατορική Μονή του Αγ. Παντελεήμονος στην Άνδρο

Διαδώστε:
Δισαρχιερατική Θεία Λειτουργία στην Αυτοκρατορική Μονή του Αγ. Παντελεήμονος στην Άνδρο

Στο Καθολικό της παλαιφάτου, ιστορικής και αυτοκρατορικής Ιεράς Μονής Αγίου Παντελεήμονος Άνδρου, την οποία ίδρυσε ο Αυτοκράτορας Νικηφόρος Φωκάς και στην οποία τεθησαύρισται η τίμια Κάρα του Αγίου και η θαυματουργός Εικόνα της Παναχράντου Θεοτόκου, τελέσθηκε σήμερα το πρωί δισαρχιερατική Θεία Λειτουργία, προεξάρχοντος του Μητροπολίτη Τρίκκης κ. Χρυσοστόμου, συνιερουργούντος του και προσκαλεσαμένου αυτόν Μητροπολίτη Σύρου κ. Δωροθέου Β’.

Η Θεία Λειτουργία τελέσθηκε με τη συμμετοχή του Ηγουμένου, Αρχιμ. Ευδοκίμου, και των Πατέρων της Μονής και πληθύος Ιερέων από την Άνδρο και του Αρχιμ. Μακαρίου από την Θεσσαλονίκη, την παρουσία του Βουλευτού Κυκλάδων κ. Φιλ. Φόρτωμα, του Επάρχου Άνδρου κ. Δημ. Λάσκαρη, του Δημάρχου Άνδρου κ. Δημ. Λοτσάρη, της Θεματικής Αντιπεριφερειάρχου Μεταφορών και Επικοινωνιών , της Εκδότου της Εφημερίδας “ΚΥΚΛΑΔΙΚΗ”, του Διοικητού της Ναυτικής Βάσης Αμμολόχου, του Λιμενάρχη Άνδρου και Αξιωματικών του Λιμενικού Σώματος, του Διοικητού του Αστυνομικού Τμήματος Άνδρου και Αξιωματικών της ΕΛΑΣ, του Διοικητού του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Άνδρου και Αξιωματικών της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, του Διοικητού του Τ.ΕΘ. Άνδρου και οπλιτών, οι οποίοι και έφερον την Εικόνα του Αγίου Παντελεήμονος, της Προέδρου του Λιμενικού Ταμείου Τήνου Άνδρου κα Αλοιμόνου, Εκπροσώπων τοπικών Συλλόγων και Φορέων, της υπευθύνου της Πολιτικής Προστασίας, και πλήθους Ανδρίων πιστών και παρεπιδημούντων παραθεριστών, οι οποίοι προσήλθαν να προσκυνήσουν την Κάρα του Αγίου.

Προ του πέρατος της Θείας Λειτουργίας, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Τρίκκης κ. Χρυσόστομος, κατά παράκληση του Σεβασμιωτάτου κ. Δωροθέου Β΄ απένειμε το οφφίκιο του Πρωτοπρεσβυτέρου στον ευλαβή και με εκκλησιαστικό ήθος διακρινόμενο Οικονόμου Γεώργιο Ζαρίκου, ο οποίος διακονεί ολιγάνθρωπες Ενορίες της περιοχής.

Ακολούθως, και κατά τη διάρκεια της λιτανείας της Αγίας Εικόνος και της Κάρας του Αγίου Παντελεήμονος στον αύλειο χώρο της Μονής, υπό τη σκιά του αιωνόβιου πλάτανου, ο Σεβασμιώτατος κ. Δωρόθεος Β’, αφού προσεφώνησε τον Σεβασμιώτατο κ. Χρυσόστομο και τον ευχαρίστησε για την αποδοχή της προσκλήσεώς του, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι αφίχθη στην Άνδρο, από τα Τρίκαλα, την πόλη των τριών καλών, κομίζων τρία καλά: την Αρχιερατική του Ευλογία, την ευλογία του Αγίου Βησσαρίωνος, που τόσο οι Τρικκαίοι ευλαβούνται, και την ευγενική και φιλάδελφη παρουσία του.

Αφού δε υπενθύμισε ότι ο Άγιος Παντελεήμων, αφού νίκησε τον εαυτό του και τον κόσμο, κατέκτησε την αιωνιότητα και το χάρισμα της θαυματουργίας, κάλεσε τους παρισταμένους να προσεύχονται για τους ασθενούντες συνανθρώπους.

Ευχαρίστησε, τέλος, και συνεχάρη τον Ηγούμενο της Μονής, Αρχιμ. Ευδόκιμο Φραγκουλάκη, για την ευδόκιμο διακονία και προσφορά του στη Μονή, καθώς και τους συμμοναστές του, Αρχιμανδρίτες Αέτιο και Φιλάρετο.

Ο Σεβασμιώτατος κ. Χρυσόστομος, αφού ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο κ. Δωρόθεο Β’ για την πρόσκλησή του, τον Ηγούμενο για τη φιλοξενία του, και τους Ανδρίους για την ευγενική υποδοχή που του επεφύλαξαν, ευλόγησε με τη κάρα του Αγίου και ευχήθηκε στους παρισταμένους πιστούς.

Εν συνεχεία, δέχτηκαν την ευλογία των Επισκόπων, κατόπιν παρακλήσεώς τους αναβάτες με τα υποζύγιά τους, που έφθασαν προσκυνητές από διάφορα μέρη του νησιού.
Μετά το πέρας των Λειτουργικών Εκδηλώσεων, παρετέθη σε όλους Μοναστηριακή δοχή.

Το εσπέρας, ο Σεβασμιώτατος κ. Δωρόθεος Β΄ τέλεσε τον Εόρτιο Εσπερινό στην Ιερά Μονή Οσίας Ειρήνης Χρυσοβαλάντου, στα Αποίκια.

Μαρκουίζος Αλέξανδρος Γραμματέας Ι. Μητροπόλεως

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων