26/07/2022 26/07/2022 Με επισημότητα τελέσθηκε ο Αγιασμός των εγκαινίων της νέας αίθουσας Γευσιγνωσίας οίνου και ελαίου «TOPLOU FABRICA» της Ιεράς Πατριαρχικής και Σταυροπηγιακής Μονής Παναγίας Ακρωτηριανής Τοπλού Σητείας. Τον Αγιασμό των εγκαινίων τέλεσε το μεσημέρι της Δευτέρας 25 Ιουλίου 2022 ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος, στον οποίο παρέστησαν ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής...
26 Ιουλίου, 2022 - 12:49
Τελευταία ενημέρωση: 26/07/2022 - 12:58

Εγκαινιάσθηκε η Αίθουσα Γευσιγνωσίας οίνου και ελαίου της Ι.Μονής Τοπλού Σητείας

Διαδώστε:
Εγκαινιάσθηκε η Αίθουσα Γευσιγνωσίας οίνου και ελαίου της Ι.Μονής Τοπλού Σητείας

Με επισημότητα τελέσθηκε ο Αγιασμός των εγκαινίων της νέας αίθουσας Γευσιγνωσίας οίνου και ελαίου «TOPLOU FABRICA» της Ιεράς Πατριαρχικής και Σταυροπηγιακής Μονής Παναγίας Ακρωτηριανής Τοπλού Σητείας.

Τον Αγιασμό των εγκαινίων τέλεσε το μεσημέρι της Δευτέρας 25 Ιουλίου 2022 ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος, στον οποίο παρέστησαν ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Ιωάννης Πλακιωτάκης, η Υφυπουργός Τουρισμού κ. Σοφία Ζαχαράκη, οι εκπρόσωποι των Αρχών και φορέων του τόπου, καθώς και πολλών φίλων του κρασιού και του λαδιού.

Μετά το πέρας του Αγιασμού, ο Σεβασμιώτατος κ. Κύριλλος ευχαρίστησε εγκάρδια τον Υπουργό κ. Πλακιωτάκη, την Υφυπουργό Τουρισμού κ. Σοφία Ζαχαράκη, τον Δήμαρχο Σητείας κ. Γεώργιο Ζερβάκη και τον Αντιπεριφερειάρχη Λασιθίου κ. Ιωάννη Ανδρουλάκη για την παρουσία τους στα εγκαίνια της νέας αίθουσας Γευσιγνωσίας οίνου και ελαίου «TOPLOU FABRICA».

Επίσης, συνεχάρη τον Πανοσιολ. Ηγούμενο Αρχιμ. Αμβρόσιο Σκαρβέλη και όλους όσοι συνέδραμαν στην υλοποίηση της ιδέας της μετατροπής του παλαιού ελαιοτριβείου, της φάμπρικας της Μονής, σε μία σύγχρονη Αίθουσα Γευσιγνωσίας οίνου και ελαίου.

Ακόμα ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στην κοινωνική διάσταση και προσφορά της Μονής με την καλλιέργια, παραγωγή και τυποποίηση ποιοτικών βιολογικών προϊόντων, στην ωφέλεια για την τοπική ανάπτυξη και στις δυνατότητες της Αίθουσας Γευσιγνωσίας, καθώς πέραν του Θρησκευτικού Τουρισμού και τους δεκάδες προσκυνητές που δέχεται καθημερινά το ιστορικό μοναστήρι της Ανατολικής Κρήτης, η περιοχή θα προσελκύσει τους γευσιγνώστες οίνου και ελαίου και γενικότερα επισκέπτες με ευρύτερα ενδιαφέροντα.

Ο Ηγούμενος της Μονής Αρχιμ. Αμβρόσιος Σκαρβέλης προσφώνησε κατάλληλα και καλωσόρισε τους παρισταμένους. Αναφέρθηκε στην πολύπλευρη προσφορά της Μονής, επισημαίνοντας ότι «οι Πατέρες της αφουγκράζονταν τις πραγματικές ανάγκες της κοινωνίας για την πρόοδο των ανθρώπων της και του τόπου, γι’ αυτό και δίδασκαν, δημιουργούσαν και πρωτοστατούσαν σε όλους τους τομείς.

Είχαν ως προτεραιότητά τους τη συνολική ανάπτυξη και εξέλιξη του τόπου προς όφελος των ανθρώπων του, και για τον σκοπό αυτό δεν δίσταζαν να πηγαίνουν κόντρα στις σειρήνες των καιρών και στο κατεστημένο της κάθε εποχής.

Έκλεισαν τα αυτιά τους στις σειρήνες της υπερπαραγωγής, με τη χρήση φυτοφαρμάκων, λιπασμάτων και άλλων χημικών σκευασμάτων, στράφηκαν στην ποιότητα της παραγωγής με τον παραδοσιακό, γνήσιο και αυθεντικό τρόπο καλλιέργειας, και μετέτρεψαν σε βιολογικές καλλιέργειες τα κτήματα της Μονής. Δημιούργησαν και εκπαίδευσαν μια Ομάδα Βιοκαλλιεργητών.

Έκτισαν και λειτούργησαν ειδικό Ελαιοτριβείο, Εμφιαλωτήριο ελαίου, Οινοποιείο, στο οποίο πρόβλεψαν ειδικό χώρο γευσιγνωσίας, που αποτελεί τη μοναδική αίθουσα γευσιγνωσίας στον Νομό Λασιθίου. Αξιοποιήθηκε η μυλόπετρα που υπήρχε μέσα, τα βαρέλια από το οινοποιείο, και δημιουργήθηκε ένας σύγχρονος χώρος με όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα παρασκευής και προετοιμασίας των εδεσμάτων. Δημιουργήσαμε WC για τα άτομα με ειδικές ανάγκες, με άνετη πρόσβαση.

Αφουγκραζόμενοι τον παλμό της εποχής μας εντάξαμε στα επισκέψιμα οινοποιεία τον παραδοσιακό αλλά συνάμα σύγχρονο αυτό χώρο με την ονομασία «TOPLOU FAMBRICA»…. Αφού συστηματοποιήσουμε την καλλιέργεια, δώσαμε ώθηση στο προϊόν με την αλλαγή ετικετών και την συμμετοχή μας σε διεθνείς διαγωνισμούς για την ανάδειξη του ποιοτικού βιολογικού προϊόντος.

Είναι η ώρα πλέον το ελαιόλαδο «ΠΟΠ ΣΗΤΕΙΑΣ ΛΑΣΙΘΙΟΥ» να πάρει τη θέση που του αξίζει. Ο κρητικός αμπελώνας είναι πλέον ανταγωνιστικός και βρίσκεται στις διεθνής αγορές. Έχει κάνει άλματα προόδου και αυτό το οφείλει και στο «Δίκτυο Οινοποιών Κρήτης» στο οποίο μέλη είμαστε και εμείς. Τα Οινοποιεία της Κρήτης είναι συνεργάτες και συνοδοιπόροι με κοινό προορισμό, την ανάδειξη του κρητικού αμπελώνα και την προβολή του κρητικού κρασιού».

Χαιρετισμούς απηύθυναν ο κ. Πλακιωτάκης, η κ. Ζαχαράκη, ο κ. Ανδρουλάκης, και ο κ. Ζερβάκης, οι οποίοι συνεχάρησαν τον Ηγούμενο για τη σύγχρονη αίθουσα γευσιγνωσίας που δίδει στους επισκέπτες από όλα τα μέρη της γης την δυνατότητα να δοκιμάσουν τα εκλεκτά βιολογικά μοναστηριακά προϊόντα και αναφέρθηκαν στη διαχρονική προσφορά της Μονής στο Γένος, στα γράμματα, τον πολιτισμό και την ανάπτυξη της τοπικής κοινωνίας της Σητείας.

Στον Αγιασμό και τα εγκαίνια παρέστησαν ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Ιωάννης Πλακιωτάκης, η Υφυπουργός Τουρισμού κ. Σοφία Ζαχαράκη, ο Δήμαρχος Σητείας κ. Γεώργιος Ζερβάκης, ο Αντιπεριφερειάρχης Νομού Λασιθίου κ. Ιωάννης Ανδρουλάκης, ο Διοικητής της Π.Ν.Β. Κυριαμαδίου, Αντιπλοίαρχος κ. Ιωάννης Καρδαράς, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λασιθίου κ. Θωμάς Χαριτάκης, ο Προϊστάμενος της Περιφερειακής Υπηρεσίας Τουρισμού Κρήτης κ. Στρατάκης, οι Πρόεδροι των Ενώσεων Ξενοδόχων Σητείας και Ιεράπετρας κ. Ιωάννης Κακουράκης και Γιώργος Βαρδάκης, ο Πρόεδρος του «Δικτύου Οινοποιών Κρήτης» κ. Νίκος Μηλιαράκης, ο Αντιδήμαρχος Σητείας κ. Γιώργος Αϊλαμάκης, ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Παλαικάστρου κ. Νίκος Χατζηδάκης, οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι Λασιθίου κ. Γιώργος Τσιφετάκης και Κωστής Ξενικάκης, ο Πρόεδρος της Ένωσης Σητείας κ. Μανώλης Μαυροματάκης, εκπρόσωποι τοπικών φορέων και κ.α.

Η σχετική ανάρτηση της Υφυπουργού Τουρισμού

Με αφορμή τα εγκαίνια, η κ. Ζαχαράκη έγραψε χαρακτηριστικά στο Facebook: Πριν από ένα χρόνο περίπου επισκέφθηκα την ιστορική μονή Τοπλού, μια μόνη που κάνει πράξη την ουσιαστική σύνδεση με την τοπική κοινωνία και γίνεται πόλος έλξης επισκεπτών που αποζητούν την πνευματική ανάτασή αλλά και ένα νοερό ταξίδι στο χρόνο! Γνωστή επίσης και για τα τοπικά προϊόντα που παράγονται στις εκτάσεις της μέσω βιολογικής καλλιέργειας, βραβευμένο λάδι και ποιοτικός οίνος που ταξιδεύει στην Ελλάδα και στον κόσμο!

Τότε είχαμε δώσει μία κοινή υπόσχεση με τον ηγούμενο της μονής, Αμβρόσιο. Να ολοκληρώσει σύντομα τις εργασίες της αίθουσας γευσιγνωσίας ελαίου και οίνου που βρίσκεται στην μονή κι εγώ να επιστρέψω για τα εγκαίνια της!

Και τα δύο έγιναν πράξη χθες! Με τον Υπουργό ναυτιλίας και νησιωτικής πολιτικής Γιάννης Πλακιωτάκης – Giannis Plakiotakis και Δήμαρχο Σητείας, Γιώργο Ζερβάκη αλλά και τον αντιπεριφερειάρχη Γιάννης Ανδρουλάκης βρεθήκαμε εκεί όπου μας υποδέχτηκαν ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος, ο Ηγούμενος της Μονής Αρχιμανδρίτης Αμβρόσιος Σκαρβέλης και Προηγούμενος Αρχιμανδρίτης Φιλόθεος Σπανουδάκης.

Με μεγάλη χαρά είδα εκει φίλες και φίλους από την Κρήτη και το Ισραήλ αλλά και με μεγάλη συγκίνηση είδα εκει τον δάσκαλό μου από το 111ο δημοτικό σχολείο Αμπελοκήπων!  Η νέα αίθουσα, Fabrica Toplou αξίζει πραγματικά μια στάση κατά τη διάρκεια της επίσκεψη σας στην ιερά μονή! Έχει πάρει μάλιστα και το σήμα επισκέψιμου οινοποιείου του Υπουργείο Τουρισμού – Ministry of Tourism!

Πριν πάμε στη μονή είχε προηγηθεί σύσκεψη στο δημαρχείο Σητείας όπως συζητήσαμε θέματα υποδομών, επενδύσεων αλλά και προβολής του τουριστικού προϊόντος της περιοχής που διαθέτει σύγχρονο αεροδρόμιο, λιμάνι αλλά και πολύ καλή σύνδεση των δύο και βέβαια εξαιρετικές ευκαιρίες για ειδικές μορφές τουρισμού (και γεωπάρκο!) με κυρίαρχο στοιχείο αυτό της ποιότητας. 
Στη συνέχεια συναντηθήκαμε με ξενοδόχους της περιοχής. Μας ανέλυσαν την πορεία του τουρισμού στην περιοχή αλλά και τις ιδέες τους για την καλύτερη αξιοποίηση του αεροδρομίου και της διεύρυνσης των αγορών.

Λίγο πριν πάρουμε το δρόμο της επιστροφής επισκεφθήκαμε το Βάι, και πραγματικά θαυμάσαμε για μια ακόμη φορά το μέρος αυτό!

Στη Σητεία μπορείς να ζήσεις αυτόν τον αυθεντικό τρόπο ζωής, απολαμβάνοντας το υπέροχο φυσικό περιβάλλον, το σπουδαίο ιστορικό, θρησκευτικό και πολιτιστικό πλούτο, τα τοπικά προϊόντα που συντίθεται σε μοναδική γαστρονομία και ποιοτικό οίνο (και ρακή), τις εναλλακτικές μορφές τουρισμού όπως το windsurfing και το θαλάσσιο τουρισμό, τον οικοτουρισμό στο εντυπωσιακό Γεωπάρκο αλλά κυρίως την γνήσια φιλοξενία ανθρώπων που σε επισκέπτονται σα να είσαι μέλος της οικογένειας τους

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων