16/06/2019 16/06/2019 Η Ιερά Μονή του Αποστόλου Παύλου στον Γάλλο είναι από τις πιο ιστορικές μονές στο Ρέθυμνο, αποτελεί Μετόχι της Ιεράς Πατριαρχικής και Σταυροπηγιακής Μονή Αρκαδίου και τη Δευτέρα 17 Ιουνίου πρόκειται να εγκαινιαστεί μετά από την αναστήλωση που της έγινε τα τελευταία δύο χρόνια. Ο Μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου Ευγένιος και ο Ιεροεπιστάτης του Μετοχίου...
16 Ιουνίου, 2019 - 14:58

Εγκαινιάζεται μετά την αναστήλωση της ιστορική Μονή

Διαδώστε:
Εγκαινιάζεται μετά την αναστήλωση της ιστορική Μονή

Η Ιερά Μονή του Αποστόλου Παύλου στον Γάλλο είναι από τις πιο ιστορικές μονές στο Ρέθυμνο, αποτελεί Μετόχι της Ιεράς Πατριαρχικής και Σταυροπηγιακής Μονή Αρκαδίου και τη Δευτέρα 17 Ιουνίου πρόκειται να εγκαινιαστεί μετά από την αναστήλωση που της έγινε τα τελευταία δύο χρόνια.

Ο Μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου Ευγένιος και ο Ιεροεπιστάτης του Μετοχίου του Αγίου Αποστόλου Παύλου Γάλλου Αρχιμ. Άνθιμος Μαντζουράνης προσκαλούν τους ρεθυμνιώτες να τιμήσουν με την παρουσία τους τα Εγκαίνια του Ναού του Αγίου ενδόξου Πρωτοκορυφαίου Αποστόλου Παύλου του Ιερού Μετοχίου.

Η μονή είναι άγνωστο πότε ακριβώς ιδρύθηκε, όμως καταγράφεται ήδη από το 1637. Η πρόσφατη αναστήλωση της έγινε με την επίβλεψη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ρεθύμνου, υπό τη μέριμνα του Μητροπολίτη Ρεθύμνου, κ. Ευγενίου, με την αγάπη και τη φροντίδα του Αρχιμανδρίτη Άνθιμου Μαντζουράκη και με την οικονομική ενίσχυση του επιχειρηματία Βαρδή Βαρδινογιάννη, την έμπρακτη συμπαράσταση της κας Ελένης Κεφαλογιάννη και την ενίσχυση πολλών ακόμα δωρητών.

ΤΙ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗ ΜΟΝΗ

Η Ιερά Μονή Αγίου Παύλου Γάλλου αποτελεί Μετόχιον της Ιεράς Πατριαρχικής και Σταυροπηγιακής Μονής Αρκαδίου.

Δεν είναι γνωστή η περίοδος ίδρυσης της. Στην απογραφή των ορθοδόξων ναών του Ρεθύμνου του έτους 1637, η Μονή απογράφεται από τον μοναχό Νικάνορα Βιδάλη για λογαριασμό του σινιόρ Ζόρζι Μανολέσσου και σ’ αυτήν εγκαταβιούν 10 μοναχοί και εργάτες. Κατά την ενετική περίοδο, το έτος 1645, η Μονή αναφέρεται στη διαθήκη της Καλής Βαρδοπούλας. Στο Οθωμανικό Κτηματολόγιο, το έτος 1670, φαίνεται να αποτελεί Μετόχι της Ιεράς Μονής Σωτήρος Χριστού Καλοείδαινας. Μόνο το έτος 1856 μας είναι γνωστό από το Κτηματολόγιο της Ιεράς Μονής Αρκαδίου ότι αποτελεί πλέον Μετόχι της.

Τη δεκαετία του 1980 πραγματοποιούνται εργασίες αποκατάστασης του ναού, ενώ κατά το έτος 1995 γίνεται μερική αποκατάσταση των υπολοίπων κτισμάτων και του περιβάλλοντος χώρου. Το έτος 2004 ανασυστήνεται ως Μετόχι της Ιεράς Μονής Αρκαδίου και από το 2011 επαναλειτουργεί κανονικά.

Από το έτος 2016, με τη μέριμνα του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Ευγενίου και με την επίβλεψη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ρεθύμνου, πραγματοποιείται η αποκατάσταση του Καθολικού και του υπόλοιπου μοναστηριακού συγκροτήματος με δαπάνες του κ. Βαρδή Βαρδινογιάννη και άλλων ευλαβών δωρητών και την ουσιαστική συμπαράσταση της κας Ελένης Κεφαλογιάννη.

Η Μονή έχει κηρυχθεί ιστορικό διατηρητέο μνημείο.

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΔΙΗΜΕΡΟΥ

ΔΕΥΤΕΡΑ 17 ΙΟΥΝΙΟΥ 2019

Ώρα 18:00 – Υποδοχή και Κατάθεση των Ιερών Λειψάνων. Πανηγυρικός Εσπερινός, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κυδωνιών κ.κ. Αθηναγόρου.

Ώρα 18:45 – Ακολουθία των Εγκαινίων.

ΤΡΙΤΗ 18 ΙΟΥΝΙΟΥ 2019

Ώρα 07:00 – Όρθρος και Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, ιερουργούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κυδωνιών κ.κ. Αθηναγόρου.

«ΑΝΕΠΑΝΑΛΗΠΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ ΤΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΕΝΟΣ ΝΑΟΥ»

Με αφορμή τα επικείμενα εγκαίνια του ναού, η κα Ελένη Σταυρουλάκη, ένας από τους ανθρώπους που βρίσκεται πολύ κοντά στη μονή εδώ και πολλά χρόνια, μίλησε στον Team FM και περιέγραψε την σημασία των εγκαινίων ενός ναού. «Τα εγκαίνια είναι σημαντικό και ιστορικό γεγονός για το ναό, το καθολικό της Ιεράς Μονής του Αγίου Παύλου στον Γάλλο. Τα εγκαίνια είναι μία τελετή με την οποία καθιερώνεται και καθαγιάζεται ένας ναός και μεταβάλλεται σε οίκο λατρείας και προσευχής. Τελούνται τα εγκαίνια από τα πρωτοχριστιανικά χρόνια, όταν η Θεία Λειτουργία γινόταν πάνω σε τάφους μαρτύρων. Ο μαρτυρικός τάφος αποτελούσε τότε την αγία τράπεζα του Ναού. Στην πορεία του χρόνου ανεγέρθηκαν ναοί, δεν μπορούσε σε κάθε ναό και ένας μαρτυρικός τάφος και έτσι η Εκκλησία μας ορίζει να εγκαινιάζεται ο ναός με την τοποθέτηση στην Αγία Τράπεζα τιμίων λειψάνων αγίων μαρτύρων.

Και πράγματι αυτό θα γίνει στην τελετή των εγκαινίων της Ιεράς Μονής Παύλου, όπου θα τοποθετηθούν τίμια λείψανα αγίων μαρτύρων από τον Επίσκοπο μας σε μία ειδική οπή στο κέντρο της τράπεζας», είπε.

«Ο χώρος της Ιεράς Μονής και για μένα και για κάποιους ανθρώπους, που αποτελούμε μία μικρή πνευματική οικογένεια, είναι ένα μικρό πνευματικό καταφύγιο. Συμμετέχουμε στις ακολουθίες, παρακολουθούμε τις πρωινές και νυκτερινές ακολουθίες, πάντα υπό την πνευματική καθοδήγηση του αρχιμανδρίτη Άνθιμου Μαντζουράνη, του πατρός Ανθίμου, ο οποίος είναι ο ιεροεπιστάτης του μετοχίου του Αγίου Παύλου και ένας άξιος λειτουργός του Υψίστου», κατέληξε η ίδια.

Πηγή:  goodnet.gr

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων