18/08/2022 19/08/2022 Σε κλίμα συγκίνησης τελέστηκε την Πέμπτη 18 Αυγούστου 2022 στην Ιερά Μονή Αγίων Πάντων Αγιασμένου Ιεράπετρας η εξόδιος ακολουθία της μοναχής Θεοπίστης, κατά κόσμον Καλλιόπης Ταβλάκη. Προηγήθηκε η τέλεση της Ακολουθίας του Όρθρου και της Θείας Λειτουργίας στο καθολικό της Μονής, όπου το σεπτό σκήνωμα της κεκοιμημένης μοναχής είχε μεταφερθεί από το προηγούμενο βράδυ και...
18 Αυγούστου, 2022 - 21:07
Τελευταία ενημέρωση: 19/08/2022 - 1:02

Εξόδιος ακολουθία της μοναχής Θεοπίστης στην Ι.Μ. Αγιασμένου Ιεράπετρας

Διαδώστε:
Εξόδιος ακολουθία της μοναχής Θεοπίστης στην Ι.Μ. Αγιασμένου Ιεράπετρας

Σε κλίμα συγκίνησης τελέστηκε την Πέμπτη 18 Αυγούστου 2022 στην Ιερά Μονή Αγίων Πάντων Αγιασμένου Ιεράπετρας η εξόδιος ακολουθία της μοναχής Θεοπίστης, κατά κόσμον Καλλιόπης Ταβλάκη.

Προηγήθηκε η τέλεση της Ακολουθίας του Όρθρου και της Θείας Λειτουργίας στο καθολικό της Μονής, όπου το σεπτό σκήνωμα της κεκοιμημένης μοναχής είχε μεταφερθεί από το προηγούμενο βράδυ και είχε παραμείνει καθ᾽ όλη τη διάρκεια της νύκτας μέχρι και την Εξόδιο Ακολουθία. Στην Εξόδιο Ακολουθία προέστη ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος, ο οποίος και εκφώνησε τον επικήδειο λόγο, εκφράζοντας την κατ’ άνθρωπον θλίψη για την εκδημία της μακαριστής μοναχής και τα συλλυπητήρια στους οικείους της.

Όπως σημείωσε «προπέμπουμε σήμερα τη μοναχή Θεοπίστη αναχωρεί από τον πρόσκαιρο κόσμο αυτό που όλοι παρεπιδημούμε προς την αιώνια και αληθινή ζωή τις ημέρες που η Αγία μας Εκκλησία εορτάζει την Κοίμηση της Υπεραγίας Θεοτόκου και την ένδοξη Μετάστασή της στους ουρανούς». Αν και ακολούθησε το έγγαμο βίο και έλαβε το μεγάλο και αγγελικό σχήμα σε μεγάλη ηλικία εκπληρώνοντας ένα μεγάλο παιδικό και νεανικό της πόθο, σε όλη της την επίγεια ζωή ήταν άνθρωπος της προσευχής, της θυσίας και της προσφοράς, καθώς ήταν ζυμωμένη στα νάματα της λαϊκής ευσέβειας, που ζούσε την εν Χριστώ ζωή έχοντας συνέχεια στα χείλη της τη μονολόγιστη ευχή «Κύριε Ιησού Χριστέ ελέησόν με». Αντιμετώπισε με πνευματική ανδρεία και αρχοντιά, υπομονή και πίστη την ασθένειά της, όπως και όλες τις θλίψεις και τις δοκιμασίες της επίγειας παρουσίας της, γι’ αυτό αφήνει σε όλους μας τη μνήμη μιας απλής, ταπεινής και εναρέτης ψυχής, που μας δίδαξε ότι κοινός σκοπός του εγγάμου και του αγάμου βίου είναι η ουράνια πατρίδα, που τόσο πολύ εκείνη επιθυμούσε. Εκεί θα την υποδεχθεί η Παναγία μας και θα συναντήσει την κατά σάρκα κόρη της Μοναχή Μαριάμ, η οποία εξεδήμησε προς Κύριον πριν από δύο και πλέον χρόνια, αλλά και τον μακαριστό σύζυγό της Γεώργιο Ταβλάκη, τους γονείς και άλλους οικείους και ευχήθηκε να είναι η μνήμη της αιώνία, αγήρως και άληστος. Ακολούθησε ο ενταφιασμός της κεκοιμημένης μοναχής στον αύλειο χώρο της Μονής από τον Σεβ. Μητροπολίτη Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλο.

Η αδελφή Θεοπίστη εκάρη μοναχή από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλο στις 12 Ιουλίου 2021, ημέρα μνήμης του Αγίου Παϊσίου του Αγιορείτου, στην Ιερά Μονή Παναγίας Καρυδιανής της Ενορίας Μύθων Ιεράπετρας.

Στην εξόδιο ακολουθία έλαβαν μέρος ο Πανοσιολ. Πρωτοσύγκελλος Αρχιμ. Αμβρόσιος Σκαρβέλης και πλειάδα κληρικών της Ιεράς Μητροπόλεως και συμμετείχαν πολλοί ευσεβείς χριστιανοί της ευρύτερης περιοχής.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων