16/03/2023 16/03/2023 Κατόπιν εμπόνων προσπαθειών κόπου και μόχθου πολλού, η Ιερά Μονή Παναγίας Χρυσοσκαλιτίσσης εντάχθηκε (από το 2021) στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία 2014-2020», του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, με τον τίτλο: «Αποκατάσταση και βελτίωση διαμορφώσεων περιβάλλοντα χώρου της Ι. Μονής Χρυσοσκαλίτισας και του Παρθενώνα και το τοποθέτησης H/M εγκαταστάσεων στο κτίριο Παρθενώνα». Το έργο...
16 Μαρτίου, 2023 - 10:11

Έναρξη ανακαινιστικών εργασιών στην Μονή Παναγίας Χρυσοσκαλιτίσσης

Διαδώστε:
Έναρξη ανακαινιστικών εργασιών στην Μονή Παναγίας Χρυσοσκαλιτίσσης

Κατόπιν εμπόνων προσπαθειών κόπου και μόχθου πολλού, η Ιερά Μονή Παναγίας Χρυσοσκαλιτίσσης εντάχθηκε (από το 2021) στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία 2014-2020», του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, με τον τίτλο: «Αποκατάσταση και βελτίωση διαμορφώσεων περιβάλλοντα χώρου της Ι. Μονής Χρυσοσκαλίτισας και του Παρθενώνα και το τοποθέτησης H/M εγκαταστάσεων στο κτίριο Παρθενώνα».

Το έργο αφορά στην αποκατάσταση και βελτίωση των διαμορφώσεων του περιβάλλοντα χώρου της Ι. Μονής, τοποθέτηση Η/Μ εγκαταστάσεων και εξοπλισμού στο κτίριο «Παρθενώνας» της Μονής. (Αποκατάσταση πέτρινων τοιχίων, παλαιάς δεξαμενής, πηγαδιού, κ.α., αποκατάσταση λιθόστρωτου μονοπατιού, κατασκευή μονοπατιού, ανάπλαση πλατείας και υπαίθριων χώρων στάθμευσης, πέτρινα πεζούλια, εξοπλισμός, ανάπλαση αύλειου χώρου, τοποθέτηση επιδαπέδιου φωτισμού, προσθήκη πεζοδρομίου, τοποθέτηση νέων εσωτερικών εγκαταστάσεων και εξοπλισμού στους χώρους του κτιρίου «Παρθενώνα», αναβάθμιση και σκίαση της εσωτερικής αυλής κ.α.), με συνολική επιλέξιμη δημόσια δαπάνη πράξης 633.359,14€.

Ο Οργανισμός Ανάπτυξης Κρήτης, ως φορέας υλοποίησης του έργου, ανέλαβε την σύνταξη των Τευχών δημοπράτησης και, κατόπιν δημόσιου διαγωνισμού, αναδείχθηκε ο εργολάβος ο οποίος και θα εκτελέσει το έργο. Κατόπιν ενεργειών του Σεβ. Μητροπολίτου Κισάμου και Σελίνου κ. Αμφιλοχίου και με τον συντονισμό του Καθηγουμένου της Ι. Μονής, Παν. Αρχ. π. Αγαθάγγελου (Κουμαρτζάκη) πραγματοποιήθηκε εις την Ι. Μονή ευρεία σύσκεψη με την συμμετοχή εκπροσώπων της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας Χανίων, του Οργανισμού Ανάπτυξης Κρήτης και του εργολάβου, με αντικείμενο συζήτησης τον συντονισμό και την οργάνωση των εργασιών, σύμφωνα με την εγκεκριμένη μελέτη. Της συνάντησης ακολούθησε η εγκατάσταση του εργολάβου και η έναρξη των εργασιών.

Η δήλωση του Μητροπολίτη Κισάμου

Ο Μητροπολίτης κ. Αμφιλόχιος δήλωσε: «Μεσούσης της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής, η Υπεραγία Θεοτόκος μας χαρίζει πλούσια την Χάρι και ευλογία Της, καθώς η έναρξη των ανακαινιστικών εργασιών στο ιστορικό και αιωνόβιο αυτό Μοναστήρι Της, βεβαιώνει και φανερώνει και την ορατή παρουσία Της στον τόπο και τον χώρο. Ταπεινά κλίνουμε ενώπιον της θαυματουργού Εικόνος Της, εν ευχαριστία και ευγνωμοσύνη πολλή. Πολλές οι ευχαριστίες μας προς τον Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Άδωνη Γεωργιάδη ο οποίος, από την πρώτη στιγμή του αιτήματος μας, έτεινε ευήκοον ους ως και τον εκλεκτό συνεργάτη του, ειδικό Γραμματέα Διαχείρισης Προγραμμάτων ΕΣΠΑ και ΤΣ κ. Γεώργιο Ζερβό. Τον Οργανισμό Ανάπτυξης Κρήτης (ΟΑΚ), Φορέα υλοποίησης του έργου, στα πρόσωπα του τότε Προέδρου ως και του Διευθύνοντα Συμβούλου κ.κ. Κοπάση Λευτέρη και Άρη Παπαδογιάννη ως και τον μηχανικό του Οργανισμού κ. Γεώργιο Μπασδάνη δια την πολύτιμη αρωγή τους. Την Εφορεία Αρχαιοτήτων Χανίων δια την γόνιμη συνεργασία ως και τον Καθηγούμενο της Ι. Μονής, Παν. Αρχ. π.Αγαθάγγελο, ο οποίος και επωμίστηκε το επίπονο έργο συλλογής των απαραίτητων δικαιολογητικών κλπ. που απαιτούσε το Πρόγραμμα. Η ιστορική Ι. Μονή Παναγίας Χρυσοσκαλιτίσσης, σκαρφαλωμένη πάνω στο βράχο, μαρτυρεί τον τόπο, την ιστορία και την πίστη και αποτελεί φάρο, απάνεμο λιμάνι παρηγοριάς και στήριξης, καταφύγιο των χιλιάδων προσκυνητών που προσφεύγουν στο σπίτι Της».

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων