04/07/2023 04/07/2023 Με ιδιαίτερη λαμπρότητα και επισημότητα εορτάστηκε, την Κυριακή 2 Ιουλίου 2023, η 196η επέτειος της νικηφόρου Μάχης του Μεγάλου Σπηλαίου. Στον Εσπερινό του Σαββάτου χοροστάτησε και ομίλησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ελασσώνος  κ. Χαρίτων. Την Κυριακή στον Όρθρο χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων κ. Τιμόθεος, ενώ στην Αρχιερατική Θεία Λειτουργία προεξήρχε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σερβίων...
04 Ιουλίου, 2023 - 15:37
Τελευταία ενημέρωση: 04/07/2023 - 16:02

Εορτασμοί για την 196η επέτειο της Μάχης του Μεγάλου Σπηλαίου

Διαδώστε:
Εορτασμοί για την 196η επέτειο της Μάχης του Μεγάλου Σπηλαίου

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα και επισημότητα εορτάστηκε, την Κυριακή 2 Ιουλίου 2023, η 196η επέτειος της νικηφόρου Μάχης του Μεγάλου Σπηλαίου.

Στον Εσπερινό του Σαββάτου χοροστάτησε και ομίλησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ελασσώνος  κ. Χαρίτων.

Την Κυριακή στον Όρθρο χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων κ. Τιμόθεος, ενώ στην Αρχιερατική Θεία Λειτουργία προεξήρχε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σερβίων και Κοζάνης κ. Παύλος, συνιερουργούντων των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών Ελασσώνος κ. Χαρίτωνος, Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων κ. Τιμοθέου και του οικείου Ποιμενάρχου Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Ιερωνύμου.

Συμπροσευχόμενος παρέστη ο Σεβασμιώτατος Γέρων Μητροπολίτης κ. Αμβρόσιος.

Τον Θείο λόγο κήρυξε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων κ. Τιμόθεος.

Τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε ο κ. Σωτήριος Γιαννόπουλος, Καθηγητής του τμήματος Φιλολογίας του ΕΚΠΑ, τον οποίο παρουσίασε ο Πρόεδρος της Παγκαλαβρυτινής Ενώσεως κ. Δημήτριος Βαρβιτσιώτης. Ο κ. Γιαννόπουλος, μιλώντας από στήθους, αναφέρθηκε στο ηρωικό κατόρθωμα των μοναχών και των αγωνιστών του Μεγάλου Σπηλαίου ενάντια στη στρατιά του Ιμπραήμ πασά και προέβαλε την αξία της ενότητας των Ελλήνων, «διά της οποίας επιτυγχάνεται το φαινομενικά ακατόρθωτο».

Επίσης, στον αύλειο χώρο της Ιεράς Μονής παρουσιάστηκε από τον Οθωμανολόγο Δρ. κ. Δημήτριο Σταθακόπουλο το Λεύκωμα της Ιεράς Μητροπόλεως, με τίτλο «Η θυσιαστική και οικονομική συμμετοχή των Ιερών Μονών μας στον Αγώνα του 1821», το οποίο συνέγραψε η Φιλόλογος- Ιστορικός κ. Βάνα (Ευανθία) Μπεντεβή.

Στη συνέχεια, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Ιερώνυμος τίμησε την κ. Μπεντεβή για την πολύτιμη επιστημονική και πολύμοχθη ερευνητική εθνωφελή προσφορά της σχετικά τόσο με την καθιέρωση της τοπικής ιστορικής Επετείου της «Μυστικής Συνελεύσεως της Βοστίτσης», όσο και με την επιτυχή ανάδειξη της εθνικής και οικονομικής συμβολής των παλαιφάτων Ιερών Μονών της Ιεράς Μητροπόλεως στην Εθνική Παλιγγενεσία. Για τον λόγο αυτό ο Σεβασμιώτατος προσέφερε τιμητικά στην κ. Μπεντεβή τον Σταυρό της Ιεράς Μητροπόλεως και Ευεργετήριο Γράμμα.

Η κ. Μπεντεβή ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο για την υψίστη αυτή τιμή προς το πρόσωπό της και του προσέφερε τιμητικά έναν σημειοδέκτη, αυθεντικό κειμήλιο, σε ανάμνηση της αναρρήσεως στον θρόνο του Βασιλέως Κωνσταντίνου.

Τιμή αποδόθηκε επίσης στον πρόωρα εκλιπόντα σκηνοθέτη και αφηγητή της αναπαράστασης Ιωάννη Σταματίου από τον Πρόεδρο της Παγκαλαβρυτινής Ενώσεως κ. Δημήτριο Βαρβιτσιώτη.

Ακολούθησαν η αναπαράσταση της «Ηρωικής Μάχης του Μεγάλου Σπηλαίου κατά του Ιμπραήμ», από τη Διασυλλογική Ομάδα Θεάτρου της Παγκαλαβρυτινής Ενώσεως σε σκηνοθεσία Χρήστου Κοντογιάννη, η παρέλαση οργανωμένων τμημάτων με παραδοσιακές ενδυμασίες και παραδοσιακοί χοροί.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Ιερώνυμος, στο τέλος των εορταστικών εκδηλώσεων, ευχαρίστησε με θερμά λόγια τους προσκεκλημένους Αρχιερείς για τη φιλάδελφη παρουσία και τη συμμετοχή τους στις λατρευτικές εκδηλώσεις, τους Καθηγουμένους του Μεγάλου Σπηλαίου  Πανοσιολογιώτατο Αρχιμανδρίτη π. Καλλίνικο Αποστολόπουλο και της Αγίας Λαύρας Πανοσιολογιώτατο Αρχιμανδρίτη π. Ευσέβιο Σπανό, τους πατέρες των Ιερών Μονών, τον Πρόεδρο της Παγκαλαβρυτινής Ενώσεως κ. Δημήτριο Βαρβιτσιώτη και όλους όσοι μετείχαν στην άψογη και επιτυχημένη διοργάνωση των εκδηλώσεων.

Εκ μέρους της Ελληνικής Κυβέρνησης και των Τοπικών Αρχών παρούσα ήταν η Υφυπουργός Υποδομών κ. Χριστίνα Αλεξοπούλου, ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Ανδρέας Φίλιας, ο Δήμαρχος Καλαβρύτων κ. Αθανάσιος Παπαδόπουλος, μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαβρύτων, εκπρόσωποι Συλλόγων, Φορέων, Σωμάτων Ασφαλείας και πλήθος κόσμου.

Περισσότερες φωτογραφίες:

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων