26/03/2023 27/03/2023 Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Θηβών, Λεβαδείας και Αυλίδος κ. Γεώργιος τέλεσε τη Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Λεβαδείας την Κυριακή 26 Μαρτίου 2023, Δ΄ Κυριακή των Νηστειών. Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας ο Σεβασμιώτατος τέλεσε το ετήσιο Μνημόσυνο του μακαριστού π. Δημητρίου Αργυρίου, τέως Γενικού Αρχιερατικού Επιτρόπου της Μητροπόλεως και Εφημερίου της Ενορίας...
26 Μαρτίου, 2023 - 21:45
Τελευταία ενημέρωση: 27/03/2023 - 3:42

Εορτασμός της Επετείου Κήρυξης της Επανάστασης στη Ρούμελη

Διαδώστε:
Εορτασμός της Επετείου Κήρυξης της Επανάστασης στη Ρούμελη

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Θηβών, Λεβαδείας και Αυλίδος κ. Γεώργιος τέλεσε τη Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Λεβαδείας την Κυριακή 26 Μαρτίου 2023, Δ΄ Κυριακή των Νηστειών.

Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας ο Σεβασμιώτατος τέλεσε το ετήσιο Μνημόσυνο του μακαριστού π. Δημητρίου Αργυρίου, τέως Γενικού Αρχιερατικού Επιτρόπου της Μητροπόλεως και Εφημερίου της Ενορίας για 50 έτη.

Στο κήρυγμα ο Σεβασμιώτατος ανέλυσε το Δοξαστικό των Αίνων της Δ΄ Κυριακής των Νηστειών: «Δεῦτε ἐργασώμεθα ἐν τῷ μυστικῷ ἀμπελῶνι καρπούς μετανοίας, ἐν τούτῳ ποιούμενοι οὐκ ἐν βρώμασι καί πόμασι κοπιῶντες, ἀλλ’ ἐν προσευχαῖς καί νηστείαις τάς ἀρετάς κατορθοῦντες, τούτοις ἀρεσκόμενος, ὁ Κύριος τοῦ ἔργου δηνάριον παρέχει δι οὗ ψυχάς λυτροῦται, χρέους ἁμαρτίας, ὁ μόνος πολυέλεος». Επίσης, ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε με σεβασμό στον μακαριστό π. Δημήτριο και την προσφορά του στην Ενορία της Ευαγγελίστριας· τόνισε ότι διηκόνησε την Εκκλησία και τους συνανθρώπους του με σεβασμό και αγάπη και ευχήθηκε ο Θεός να αναπαύει την εκλεκτή ψυχή του και να έχουν την ευχή του τα παιδιά του, τα εγγόνια του και οι ενορίτες του.

Κατόπιν, ο Σεβασμιώτατος μετέβη στην Ιερά Μονή Οσίου Λουκά για τον εορτασμό της Επετείου της Κήρυξης της Επανάστασης στη Ρούμελη, η οποία έλαβε χώρα την 27η Μαρτίου 1821.

Στο Καθολικό της Μονής τελέστηκε Δοξολογία χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Θηβών, Λεβαδείας και Αυλίδος κ. Γεωργίου, πλαισιούμενου από τον Καθηγούμενο της Μονής πανοσ. αρχιμ. π. Σεραφείμ Παυλίδη, την αδελφότητα της Μονής και κληρικούς της περιοχής, τις αρχές του τόπου, τους πιστούς και τους μαθητές των σχολείων της περιοχής με τις σημαίες.

Μετά τη Δοξολογία εν πομπή κλήρος και λαός προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου, ο οποίος κρατούσε το Τετραβάγγελο του Επισκόπου Σαλώνων και οι κληρικοί τη μίτρα, τη ράβδο και τα δικηροτρίκηρα του ηρωϊκού Επισκόπου Σαλώνων Ησαΐα, που φυλάσσονται στο Μοναστήρι, καθώς και την πιστόλα του Αθανασίου Διάκου, μετέβησαν στο μνημείο του Επισκόπου Σαλώνων Ησαΐα, που βρίσκεται στον προαύλιο χώρο της Μονής, όπου τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση υπέρ αναπαύσεως των ψυχών των πεσόντων υπέρ πίστεως και πατρίδος κατά την Επανάσταση του 1821. Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων και επίκαιρη ομιλία. Κατόπιν, στο προαύλιο της Μονής χόρεψαν παραδοσιακούς χορούς χορευτικά πολιτιστικών συλλόγων της περιοχής. Τέλος, όπως πάντα στο φιλόξενο αρχονταρίκι της Μονής εδόθη σε όλους τους προσκυνητές και επισκέπτες το καθιερωμένο μοναστηριακό κέρασμα.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων