19/08/2022 19/08/2022 Με την τέλεση του μεγάλου εόρτιου Εσπερινού θα αρχίσει η πανήγυρη στην Ιερά Μονή Παναγίας “Κυρα- Ξένης” στην ιερά νήσο Τήνο αύριο Σάββατο, 20 Αυγούστου 2022 και ώρα 8:00 μ.μ. Την επόμενη ημέρα, Κυριακή, 21 Αυγούστου 2022, στη Μονή θα πανηγυρίσουν την εορτή της Κοίμησης της Θεοτόκου με την τέλεση Όρθρου και Πανηγυρικής Θείας Λειτουργίας...
19 Αυγούστου, 2022 - 18:30
Τελευταία ενημέρωση: 19/08/2022 - 18:31

Εορτασμός της Παναγίας Κυρά-Ξένης στην Τήνο

Διαδώστε:
Εορτασμός της Παναγίας Κυρά-Ξένης στην Τήνο

Με την τέλεση του μεγάλου εόρτιου Εσπερινού θα αρχίσει η πανήγυρη στην Ιερά Μονή Παναγίας “Κυρα- Ξένης” στην ιερά νήσο Τήνο αύριο Σάββατο, 20 Αυγούστου 2022 και ώρα 8:00 μ.μ.

Την επόμενη ημέρα, Κυριακή, 21 Αυγούστου 2022, στη Μονή θα πανηγυρίσουν την εορτή της Κοίμησης της Θεοτόκου με την τέλεση Όρθρου και Πανηγυρικής Θείας Λειτουργίας από τις 7:30 π.μ.

Καλούνται οι ευσεβείς και φιλακόλουθοι Χριστιανοί να συμμετάσχουν στις ως άνω Ιερές Ακολουθίες.

Εις τας Ιεράς Ακολουθίας θα τηρηθούν τα προβλεπόμενα μέτρα προστασίας της Δημοσίας Υγείας σύμφωνα με τις Εγκυκλίους του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Σύρου και Τήνου κ. Δωροθέου Β’, της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος και την υπ’ αριθμ. Δ1α/Γ.Π.οικ.:44590 Κ.Υ.Α.

Η μονή της Κυρά Ξένης, που πλέον δεν λειτουργεί, είναι χτισμένη σε σημείο με μοναδική θέα του Πανόρμου. Σύμφωνα με την παράδοση, στις αρχές του 18ου αι., ο καπετάν Κοσμάς περνούσε με το ιστιοφόρο του από το βόρειο τμήμα της Τήνου, όταν ξέσπασε μεγάλη θαλασσοταραχή. Οι αγωνιώδεις προσπάθειες του πληρώματος να προσεγγίσουν τον Πάνορμο δεν έχουν αποτέλεσμα και το πλοίο προσκρούει σε βράχια. Ο καπετάν-Κοσμάς κρατάει την εικόνα της Παναγίας και τάζει ότι αν σωθεί, θα χτίσει εκκλησία στη Χάρη της και θα γίνει μοναχός. Μετά από μάχη με τα κύματα, καταφέρνει να σωθεί και κατευθύνεται προς το πιο κοντινό χωριό, τον Μαρλά. Στο σημείο που είναι χτισμένη σήμερα η μονή, το εικόνισμα του φάνηκε ασήκωτο και πείστηκε ότι εκεί έπρεπε να εκπληρώσει το τάμα του. Στην Κυρά Ξένη έζησε μέχρι το τέλος της ζωής του.

Το όνομα Κυρά Ξένη πιθανώς συνδέεται με την παραπάνω παράδοση, αφού ήρθε από τα “ξένα” και προστατεύει τους “ξένους”.

Οι εργασίες για την ανοικοδόμηση της μονής ολοκληρώθηκαν το 1755.

Η ευρύτερη περιοχή θεωρείται από τις αρχαιότερες κατοικημένες περιοχές του νησιού, όπως διαπιστώνεται από τα αρχαιολογικά ευρήματα του θολωτού μυκηναϊκού τάφου και του τάφου των Γεωμετρικών χρόνων.

Φέτος, η Ιερά Μονή γιορτάζει την πρώτη Κυριακή μετά τον Δεκαπενταύγουστο. Κάποιες χρονιές τη δεύτερη.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων