06/08/2022 26/09/2022 Την Μεγάλη Δεσποτική Εορτή της Θείας Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Χριστού, πανηγύρισε και εφέτος με την δέουσα εκκλησιαστική λαμπρότητα η νήσος της Σύμης, η οποία σεμνύνεται με τέσσερις Ιερές Μονές και Ναούς που τιμώνται στην μεγάλη αυτή Δεσποτική εορτή. Το απόγευμα της Παρασκευής 5ης Αυγούστου 2022, παραμονή της εορτής, τελέσθη στο κατανυκτικό Καθολικό της Ιεράς Μονής...
06 Αυγούστου, 2022 - 21:53
Τελευταία ενημέρωση: 26/09/2022 - 19:19

Εορτή της Μεταμορφώσεως στη Ιερά Μονή Μεγάλου Σωτήρος Σύμης

Διαδώστε:
Εορτή της Μεταμορφώσεως στη Ιερά Μονή Μεγάλου Σωτήρος Σύμης

Την Μεγάλη Δεσποτική Εορτή της Θείας Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Χριστού, πανηγύρισε και εφέτος με την δέουσα εκκλησιαστική λαμπρότητα η νήσος της Σύμης, η οποία σεμνύνεται με τέσσερις Ιερές Μονές και Ναούς που τιμώνται στην μεγάλη αυτή Δεσποτική εορτή.

Το απόγευμα της Παρασκευής 5ης Αυγούστου 2022, παραμονή της εορτής, τελέσθη στο κατανυκτικό Καθολικό της Ιεράς Μονής του Μεγάλου Σωτήρος, ο Μέγας πανηγυρικός Εσπερινός χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Σύμης, Τήλου, Χάλκης και Καστελλορίζου κ. Χρυσοστόμου, πλαισιουμένου από τον Καθηγούμενο της Ιεράς Μονής Πανορμίτου Αρχιμ. Αντώνιο Πατρό, τον φιλοξενούμενο Πανοσιολ. Αρχιμανδρίτη π. Δαμασκηνό Κασσώτη, τον Ιερομόναχο π. Ανδρέα Δημητρίου, τον Εφημέριο του Ευαγγελισμού Σύμης π. Αντώνιο Μανιά, και τον Διάκονό π. Γεώργιο Κακακιό.

Το δε ιερό αναλόγιο διακόνησαν γλυκυφθόγγως οι Ιεροψάλτες, κ. Μερκούριος Γιανναράς και κ. Αγαπητός Μιχελλής. Προ της απολύσεως ο Σεβασμιώτατος με τον εμβριθή θεολογικό του λόγο, μύησε τους πιστούς στα υψηλά νοήματα της μεγάλης αυτής Δεσποτικής εορτής της Μεταμορφώσεως, επισημαίνοντας τις εντός της Εκκλησίας μας προσφερόμενες δυνατότητες για εσωτερική μεταμόρφωση και μετοχή στο Θαβώριο Φως. Στη συνέχεια ακολούθησε το παραδοσιακό πανηγύρι με την ορχήστρα του Μιχαήλ Μισού, και προσφέρθηκε εορταστική τράπεζα νηστήσιμων έδεσμάτων. Στον Εσπερινό συμμετείχαν ο Δήμαρχος Σύμης κ. Ελευθέριος Παπακαλοδούκας, ο Στρατιωτικός Διοικητής Δ.Α.Ν. Σύμης Σχης (ΠΖ) κ. Παν. Βρανάς και ο Αντιδήμαρχος κ. Νικήτας Γρύλης.

Το επόμενο πρωί της κυριωνύμου ημέρας, το Σάββατο 6 Αυγούστου 2022, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σύμης κ. Χρυσόστομος, χοροστάτησε στον Όρθρο και τέλεσε την Θεία Λειτουργία, στην Ιερά Μονή «Μεγάλου Σωτήρος». Συλλειτούργησαν ο Πανοσιολ. Καθηγούμενος της κυριάρχου Μονής Αρχιμανδρίτης του Οικουμενικού Θρόνου π. Αντώνιος Πατρός, Πανοσιολ. Αρχιμανδρίτης π. Δαμασκηνός Κασσώτης, ο Οσιολογ. Ιερομόναχος π. Ανδρέας Δημητρίου, ο Εφημέριος της Ενορίας Ευαγγελισμού Σύμης π. Αντώνιος Μανιάς και ο Διάκονος π. Γεώργιος Κακακιός. Το ιερό αναλόγιο κόσμησαν, ο Πρωτοψάλτης της Ιεράς Μονής Πανορμίτου κ. Μερκούριος Γιανναράς και ο Ιεροψάλτης .κ. Αγαπητός Μιχελής. Μετά το Ευαγγέλιον προτροπή και ευλογία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Σύμης, τον θείο λόγο κύρηξε ο συμαίος κληρικός Αρχιμανδρίτης π. Δαμασκηνός Κασσώτης.

Κατά το έθος της Εκκλησίας μας, ο Σεβασμιώτατος ευλόγησε τους νέους καρπούς της αμπέλου κατά την εκκλησιαστική παράδοση της ημέρας και απηύθυνε λόγο εόρτιο. Εν τω τέλει δε προεχείρησε εις Αρχιμανδρίτην τον Ιερομόναχο π. Ανδρέα Δημητρίου, κληρικό της Ιεράς Μητροπόλεως Σύμης, προσφωνήσας αυτόν καταλλήλως. Αργότερα αφού προσεφέρθη ο παραδοσιακός καφές, διενεμήθη στους πολυπληθείς προσκυνητές ατομική συσκευασία γεύματος ιχθύων, συμφώνως προς τις Κανονικές διατάξεις της Εκκλησίας μας.

Το απόγευμα της εορτής κατά τα ειθισμένα, μετεφέρθη η εφέστιος Ιερά Εικόνα της Μεταμορφώσεως από την ομώνυμη Μονή, στον Πανορμίτη. Την ιερά Εικόνα συνόδευσε ο Γεν. Αρχιερατικός Επίτροπος π. Στέφανος Μακρής και υποδέχθηκε στην εξωτερική είσοδο της Μονής ο Καθηγούμενος π. Αντώνιος Πατρός, για να την εισαγάγει στην Ιερά Μονή του Ταξιάρχου, στην Πύλη της οποίας ανέμενε τιμητικώς ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σύμης κ. Χρυσόστομος, πλαισιούμενος από τους Πατέρες, την Εφορεία της Μονής και πλήθος πιστών.

Εν συνεχεία χοροστάτησε στην Ακολουθία του μεθεόρτου Εσπερινού και του Παρακλητικού Κανόνος στην Υπεραγία Θεοτόκο, ενώ προ της Απολύσεως στο προαύλιο (πλατύ) της Μονής του Ταξιάρχου ευλογήθησαν οι Άρτοι.

ΕΣΠΕΡΙΝΟΣ:

 

ΘΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ:

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων