01/08/2021 14/10/2021 Σήμερα 1η Αυγούστου 2021, Κυριακή ΣΤ΄ Ματθαίου, ο Σεβ. Μητροπολίτης Σύμης κ. Χρυσόστομος χοροστάτησε στον Όρθρο, λειτούργησε και κήρυξε τον θείον λόγο, στην Ι. Μονή Πανορμίτου με συλλειτουργούς του τον Πανοσιολ. Καθηγούμενο Αρχιμανδρίτη π. Αντώνιο Πατρό, τον Οσιολογ. Ιερομόναχο π. Ανδρέα Δημητρίου και τον Ευλαβ. Διάκονο π. Γεώργιο Κακακιό, ενώ το ι. Αναλόγιο διακόνησε ο...
01 Αυγούστου, 2021 - 13:09
Τελευταία ενημέρωση: 14/10/2021 - 1:13

Εορτή της Προόδου του Τιμίου Σταυρού στην Ι. Μονή Πανορμίτου

Διαδώστε:
Εορτή της Προόδου του Τιμίου Σταυρού στην Ι. Μονή Πανορμίτου

Σήμερα 1η Αυγούστου 2021, Κυριακή ΣΤ΄ Ματθαίου, ο Σεβ. Μητροπολίτης Σύμης κ. Χρυσόστομος χοροστάτησε στον Όρθρο, λειτούργησε και κήρυξε τον θείον λόγο, στην Ι. Μονή Πανορμίτου με συλλειτουργούς του τον Πανοσιολ. Καθηγούμενο Αρχιμανδρίτη π. Αντώνιο Πατρό, τον Οσιολογ. Ιερομόναχο π. Ανδρέα Δημητρίου και τον Ευλαβ. Διάκονο π. Γεώργιο Κακακιό, ενώ το ι. Αναλόγιο διακόνησε ο Πρωτοψάλτης της Ι. Μονής, κ. Μερκούριος Γιανναράς, Αναγνώστης, ο κ. Μιχαήλ Κυπριώτης και ο κ. Αντώνιος Τερεζάκης Αναγνώστης.

Μετά την Δοξολογία ο Σεβασμιώτατος τέλεσε τον Αγιασμό επί τη ενάρξει του νέου μηνός, και την ανάμνηση της «Προόδου του Τιμίου Σταυρού», η οποία σύμφωνα με το Συναξάριο της ημέρας, αναφέρεται στην παλαιά συνήθεια που επικρατούσε στην Κωνσταντινούπολη τις ημέρες αυτές, να περιφέρεται στις οδούς και πλατείες το Τίμιο Ξύλο του Σταυρού για τον αγιασμό του τόπου και την απαλλαγή από τις λοιμικές ασθένειες. Κατά την σημερινή ημέρα, εξερχόταν ο Τίμιος Σταυρός από το βασιλικό θησαυροφυλάκιο και μέχρι την εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, αφού λιτανευόταν σε όλη την Πόλη, τοποθετείτο στην Αγία Σοφία για προσκύνηση από το λαό, γεγονός που ονομάζεται «πρόοδος» του Τιμίου Σταυρού.

Ο Σεβασμιώτατος δραττόμενος της ευλογημένης αυτής ευκαιρίας, ομίλησε προς τους πολυπληθείς πιστούς περί του θαύματος της σημερινής Ευαγγελικής περικοπής, εκείνου της θεραπείας του Παραλυτικού, αλλά αναφέρθηκε επίσης και στην αρξαμένη περίοδο του Δεκαπενταυγούστου, κατά την οποία η Αγία μας Εκκλησία μας προτρέπει να τηρήσουμε με ευλάβεια και προθυμία την καθιερωμένη νηστεία και εν μετανοία, καθώς και με την συμμετοχή μας στις εναλλασσόμενες Ιερές, Μικρές και Μεγάλες Παρακλήσεις, να τιμήσουμε θεοφιλώς την Παναγία μας και να υποδεχτούμε πνευματικά την μεγάλη Θεομητορική εορτή της Κοιμήσεως Αυτής.

Τέλος είναι αξιοσημείωτο το γεγονός, ότι δεκάδες πιστοί αξιοποιώντας την πνευματική ευκαιρία του προσκυνήματος στην Ι. Μονή κατά την θερινή αυτή περίοδο, προσήλθαν στο Ποτήριον της Ζωής, λαμβάνοντας Χάρη και δύναμη εξ ύψους, επικαλούμενοι τις ακοίμητες πρεσβείες της Υπεραγίας Θεοτόκου και την απροσμάχητη προστασία του Παμμεγίστου Ταξιάρχου μας.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων