24/06/2022 24/06/2022 Την επέτειο αγιοκατατάξεως του Αγίου Καλλινίκου, Μητροπολίτη Εδέσσης, τίμησε ο Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου στην Ιερά Μονή Βομβοκούς Ναυπάκτου. Την Πέμπτη, 23 Ιουνίου 2022, ο Σεβ. Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιερόθεος χοροστάτησε στον Εσπερινό της εορτής του Γενεθλίου του Τιμίου Προδρόμου στην Ιερά Μονή του Τιμίου Προδρόμου Βομβοκούς Ναυπάκτου. Στην ακολουθία του...
24 Ιουνίου, 2022 - 8:18
Τελευταία ενημέρωση: 24/06/2022 - 8:04

Επέτειος αγιοκατατάξεως του Αγίου Καλλινίκου στην Ιερά Μονή Βομβοκούς

Διαδώστε:
Επέτειος αγιοκατατάξεως του Αγίου Καλλινίκου στην Ιερά Μονή Βομβοκούς

Την επέτειο αγιοκατατάξεως του Αγίου Καλλινίκου, Μητροπολίτη Εδέσσης, τίμησε ο Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου στην Ιερά Μονή Βομβοκούς Ναυπάκτου.

Την Πέμπτη, 23 Ιουνίου 2022, ο Σεβ. Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιερόθεος χοροστάτησε στον Εσπερινό της εορτής του Γενεθλίου του Τιμίου Προδρόμου στην Ιερά Μονή του Τιμίου Προδρόμου Βομβοκούς Ναυπάκτου.

Στην ακολουθία του Εσπερινού μαζί με τα τροπάρια του Προδρόμου εψάλησαν και τροπάρια του Αγίου Καλλινίκου Μητροπολίτου Εδέσσης, του Αίτωλού, λόγω του ότι πριν από δύο χρόνια, παραμονή του Γενεθλίου του Τιμίου Προδρόμου, λίγο πριν από τον Εσπερινό έγινε γνωστή η εκ μέρους του Οικουμενικού Πατριαρχείου κατάταξη στο αγιολόγιο της Εκκλησίας του εν αγίοις πατρός ημών Καλλινίκου Μητροπολίτου Εδέσσης.

Στην Ιερά Μονή Βομβοκούς φυλάσσεται ιερό Λείψανο του Αγίου Καλλινίκου, το οποίο κατά την διάρκεια του Εσπερινού τέθηκε εις προσκύνησιν από τους πιστούς.

Ο Σεβασμιώτατος στο κήρυγμά του μίλησε για τον Τίμιο Πρόδρομο και για τον άγιο Καλλίνικο επισημαίνοντας χαρακτηριστικές αντιστοιχίες.

Αναφέρθηκε στον λόγο του Χριστού για τον Τίμιον Πρόδρομον: «Τι εξήλθετε εις την έρημον θεάσασθαι; κάλαμον υπό ανέμου σαλευόμενον; αλλά τι εξήλθετε ιδείν; άνθρωπον εν μαλακοίς ιματίοις ημφιεσμένον; ιδού οι τα μαλακά φορούντες εν τοις οίκοις των βασιλέων εισίν. αλλά τι εξήλθετε ιδείν; προφήτην; ναί λέγω υμίν, και περισσότερον προφήτου» (Ματθ. ια΄, 7-9).

Ερμήνευσε ότι ο άγιος Ιωάννης ο Πρόδρομος ήταν ερημίτης, σε όλες τις ενέργειες της ζωής του, στον τρόπο της ζωής του, στην σταθερότητα του βίου του, στην καθαρότητα της σκέψης του, αλλά ήταν και μεγάλος Προφήτης που προετοίμασε την οδό του Χριστού.

Στην συνέχεια αναφέρθηκε στο ότι σήμερα εορτάζουμε και την επέτειο της αγιοκατάταξης του Μητροπολίτου Εδέσσης Καλλινίκου, του Αιτωλού, από το Οικουμενικό Πατριαρχείο πριν δύο χρόνια, ο οποίος Καλλίνικος ομοίαζε εν πολλοίς με τον άγιο Ιωάννη τον Πρόδρομο. Ήταν ασκητής Επίσκοπος, ζούσε μέσα στο Μητροπολιτικό οίκημα και στον κόσμο ως ασκητής στο έπακρο, με καθαρότητα βίου, με νηφάλιο νού, με διάκριση, με σταθερότητα στην ζωή του, αφού δεν ήταν σαν το καλάμι που σαλεύεται από τους ποικίλους ανέμους, ασκώντας το προφητικό κήρυγμα, δηλαδή κήρυγμα μετανοίας για να γνωρίσουν οι άνθρωποι τον Χριστό, αλλά και αυτό το έκανε με ιλαρότητα και αγάπη.

Έκφραση αυτής της ασκητικής ζωής του ήταν ότι αγαπούσε την Εκκλησία θυσιάζοντας τον εαυτό του γι’ αυτήν, είχε ορθόδοξη πίστη και δεν συμμετείχε σε παρασκηνιακές κινήσεις και ενέργειες ούτε ανα­μει­γνυόταν σε πολιτικά και διπλωματικά «παιχνίδια». Ήταν ένας αληθινός ασκητής Επίσκοπος. Έλεγε πολλές φορές ότι για να είναι ένας καλός στρατηγός, καλός, πρέπει να είναι πρώτα καλός στρατιώτης, έτσι και ο Κληρικός, μάλιστα ο Επίσκοπος πρέπει να είναι πρώτα καλός ασκητής, να έχη μέσα στο βάθος της καρδιάς του έναν καλό μοναχό.

Γι’ αυτό έχει μεγάλη σημασία να τιμώνται άγιοι Επίσκοποι, αφού, σύμφωνα με το απολυτίκιο, ο άγιος Ιάκωβος ο Αδελφόθεος «ως μάρτυς έχει το απαράτρεπτον, την παρρησίαν ως αδελφόθεος, το πρεσβεύειν ως ιεράρχης». Οι άγιοι Ιεράρχες έχουν την ιδιαίτερη χάρη να πρεσβεύουν στον Θεό.

Κατέληξε ο Σεβασμιώτατος ότι στην σημερινή εποχή που χαρακτη­ρίζεται ως εποχή αυτονομήσεως των χαρισμάτων και αναδείξεως ψευδο­προφητών, κατά την οποία υπονομεύεται από πολλές πλευρές το χάρισμα της Αρχιερωσύνης, και υπερτιμούνται άλλα χαρίσματα, η προβολή αγίων Ιεραρχών, όπως του αγίου Νεκταρίου, του αγίου Καλλινίκου και άλλων, συνιστά μια υγιή εκκλησιολογική αλήθεια και είναι αληθινή προσφορά στο πλήρωμα της Εκκλησίας.

Δείτε το κήρυγμα του Σεβασμιωτάτου: 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων