05/02/2023 05/02/2023 Σε κλίμα συγκίνησης τελέσθηκε το Σάββατο 4 Φεβρουαρίου 2023 στο Καθολικό του Ιερού Ησυχαστηρίου Αναστάσεως του Κυρίου και Υπεραγίας Θεοτόκου «το Άξιόν Εστι» Ιεράπετρας το ετήσιο μνημόσυνο του αοιδίμου Αρχιμ. Αναστασίου Χατζάκη, κτήτορος και επί πολλά έτη Εφημερίου και Πνευματικού του μοναστηριού. Ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος χοροστάτησε κατά την Ακολουθία του...
05 Φεβρουαρίου, 2023 - 11:45
Τελευταία ενημέρωση: 05/02/2023 - 12:00

Ετήσιο μνημόσυνο του μακαριστού Αρχιμανδρίτη Αναστασίου Χατζάκη

Διαδώστε:
Ετήσιο μνημόσυνο του μακαριστού Αρχιμανδρίτη Αναστασίου Χατζάκη

Σε κλίμα συγκίνησης τελέσθηκε το Σάββατο 4 Φεβρουαρίου 2023 στο Καθολικό του Ιερού Ησυχαστηρίου Αναστάσεως του Κυρίου και Υπεραγίας Θεοτόκου «το Άξιόν Εστι» Ιεράπετρας το ετήσιο μνημόσυνο του αοιδίμου Αρχιμ. Αναστασίου Χατζάκη, κτήτορος και επί πολλά έτη Εφημερίου και Πνευματικού του μοναστηριού.

Ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος χοροστάτησε κατά την Ακολουθία του Όρθρου και στη συνέχεια ιερούργησε και τέλεσε το ετήσιο μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του μακαριστού Γέροντος.

Κατά τη διάρκεια του «Κοινωνικού», ο Πανοσιολ. Αρχιμ. Παΐσιος Δερμιτζάκης, Ηγούμενος της Ι. Μονής Φανερωμένης Ιεράπετρας, κατ᾽ εντολήν του Σεβ. κ. Κυρίλλου μίλησε για το πρόσωπο του αειμνήστου Γέροντος Αναστασίου, σημειώνοντας ότι «έζησε με εγκράτεια και υπομονή, με προσευχή και ταπείνωση σε όλη την επίγεια πορεία του. Αφιερώθηκε ολοκληρωτικά στον Χριστό και αναλώθηκε στη διακονία των ανθρώπων, παρηγορώντας ενισχύοντας και στηρίζοντας πολλές ψυχές. Συνέβαλε με τον προσωπικό του αγώνα και τις αμέτρητες ώρες προσευχής να θεραπεύσει και να αναπαύσει πνευματικά πολλούς βασανισμένους και ταλαιπωρημένους ανθρώπους… Με ιεροπρέπεια και φόβο Θεού στεκόταν μπροστά στο Ιερό Θυσιαστήριο χωρίς να βιάζεται να τελειώσει την ακολουθία, και κάθε φορά που τελούσε τη Θεία Λειτουργία βίωνε τη παρουσία του Χριστού και γευόταν τη Βασιλεία του Θεού. … Με πολύ υπομονή και διάκριση δεχόταν κάθε ανθρωπο που ήθελε τη συμβουλή του και τις προσευχές του. Μέσα από το Μυστήριο της Ιεράς Εξομολογήσεως λύτρωσε πολλούς ανθρώπους από τα βέλη του πονηρού…».

Σε άλλη σημείο της ομιλίας του ο π. Παΐσιος τόνισε ότι «ο γέροντας γεννήθηκε και ανδρώθηκε στις Κάτω Ασίτες Ηρακλείου που βρίσκονται κάτω από τη σκιά και τη σκέπη του Αγίου Γεωργίου Γοργολαΐνι. Σε αυτό το ιστορικό μοναστήρι εργάστηκε και πολλαπλώς βοήθησε για την αναστήλωση και ανακαίνισή του. Πήρε πολύ δύναμη και ευλογία από τον Άγιο Γεώργο και γι’ αυτό στο μοναστήρι του στο Επανωσήφη εκάρη μοναχός, εκεί έγινε η διακονική και ιερατική χειροτονία του και εγκαταβίωσε μία δεκαετία. Όμως η μέγιστη καταφυγή του και το πνευματικό λιμάνι του ήταν η Παναγία. Στο ιστορικό μναστήρι της Παναγίας της Παληανής Ηρακλείου υπήρξε Εφημέριος και εξομολόγος και στο μοναχολόγιο της Ι. Μονής Παναγίας Φανερωμένης Ιεράπετρας ενεγράφη μοναχός το έτος 1977, όταν ήλθε από την Ιερά Αρχιεπισκοπή Κρήτης στην Ιερά Μητρόπολη Ιεραπύτνης και Σητείας. …Εδώ στη μοναστική πολιτεία της Υπεραγίας Θεοτόκου το Άξιον Εστι και της Αναστάσεως του Κυρίου, που αποτελεί μια πνευματκή όαση στην περιοχή μας και όχι μόνο, εργάστηκε για πολλά χρόνια ως καλος γεωργός για να καλιεργήσει προστατέψει και κατευθύνει εκατοντάδες ψυχές. Ατελείωτες ώρες εξομολόγησης και πνευματικών συζητήσεων. Αμέτρητες βασανισμένες και πονεμένες ψυχές στήριξε και θεράπευσε. Μοίρασε πραγματικά απλόχερα το περίσευμα της αγαπώσης καρδίας του στις ψυχές πολλών ευσεβών χριστιανών, που για πολλά χρόνια έβρισκαν ανάπαυση και παρηγορία στο πετραχήλι του. Από την Ιεράπετρα, τη Σητεία, τον Άγιο Νικόλαο, το Ηράκλειο και τόσα άλλα μέρη πρόστρεχαν στον αοίδιμο Γέροντα για να εξομολογηθούν».

Και κατέληξε με τα εξής λόγια: «ο Γέροντας Αναστάσιος δακρινόταν για την απλότητά του, την καλογερική υπακοή του, τη φιλοτιμία και την ανεπιτήδευτη αγάπη του προς όλους. Ήταν άνθρωπος καρδιακής προσευχής, ανυπέρβλητης θυσίας και θείας χάριτος και αυτό το καταλάβαιναν όλοι όσοι τον γνώριζαν… Έχουμε τη βεβαιότητα ότι τώρα αδιαλείπτως πρεσβεύει από τα ουράνια σκηνώματα που βρίσκεται για όλους μας και ιδιαίτερα για την ευλογημένη αδελφότητα αυτού του Ι. Ησυχαστηρίου, που είναι πνευματικός του κόπος, και για όλα τα πνευματικά του παιδιά. Σε ευχαριστούμε για ό,τι μας πρόσφερες και για αυτό που υπήρξε ςγια όλους μας. Ζητούμε ικετευτικά τις ευχές και τις πρεσβείες σου προς τον Τριαδικό Θεό και στην πανύμνητη Θεοτόκο. Αμήν!».

Μετά την Απόλυση ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος, περιστοιχούμενος από τους Κληρικούς, τέλεσε Τρισάγιο επί του τάφου του μακαριστού Αρχιμ. Αναστασίου, στον αύλειο χώρο του μοναστηριού, και ευχήθηκε ο Κύριος της ζωής και του θανάτου να αναπαύει την μακαρία ψυχή του αοιδίμου Γέροντος Αναστασίου μετά των αγίων και δικαίων και να ενισχύει και παρηγορεί με τη θεία παρηγορία στην Ηγουμένη Χριστονύμφη Μοναχή και την Αδελφότητα του μοναστηριού, καθώς και στα πολλά πνευματικά τέκνα του, υπογραμμίζοντας ότι το καλύτερο μνημόσυνό του είναι να κάνουμε πράξη τις διδαχές του, υπακούοντας και εφαρμόζοντας τις εντολές του Θεού.

Στην Αρχιερατική Θεία Λειτουργία και στο μνημόσυνο που ακολούθησε έλαβαν μέρος ο Πανοσιώτατος Αρχιμ. Μεθόδιος Περάκης, Ηγούμενος της Ι. Μονής Καψά Σητείας, ο Πανοσιολ. Αρχιμ. Παΐσιος Δερμιτζάκης, Ηγούμενος της Ι. Μονής Φανερωμένης Ιεράπετρας, ο Πανοσιολ. Αρχιμ. Φιλόθεος Ορφανουδάκης, Προϊστάμενος του Ιερού Ναού Αγίου Αποστόλου Παύλου οδού Ψαρών Αθηνών, ο Αιδεσιμολ. Πρωτ. Φιλοκτήμων Αυγουστινάκης, Εφημέριος της Ενορίας Ευαγγελισμού Θεοτόκου πόλεως Σητείας, ο Αιδεσ. Οικονόμος π. Γεώργιος Μανθαιάκης, Εφημέριος της Ενορίας Μεσελέρων και ο Ιερολογ. Διάκονος Θεμιστοκλής Μπεϊνάς, ενώ παρέστησαν συμπροσευχόμενοι πολλοί άλλοι Κληρικοί μεταξύ των οποίων ήταν θεολόγος-ιατρός Πρωτ. Ευάγγελος Παπανικολάου, κληρικός της Ιεράς Μητροπόλεως Καμερούν και ο Αιδεσιμολ. Πρωτ. Γεώργιος Φασουλάκης, Εφημέριος της Ενορίας Μεταμορφώσεως Σωτήρος Κάτω Ασιτών Ηρακλείου, ο οποίος ήταν επικεφαλής πολλών προσκυνητών από την Ενορία του, γενέτειρα του μακαριστού Γέροντος Αναστασίου.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων