01/06/2023 02/06/2023 Στην Ιερά Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή Μονή Βλατάδων τελέσθηκε την Πέμπτη 1η Ιουνίου 2023 Αρχιερατικός Εσπερινός επί τη ιερά μνήμη του Αγίου Νικηφόρου Αρχιεπισκόπου Κωνσταντινουπόλεως, ημέρα κατά την οποία άγει τα ονομαστηριά του ο Ηγούμενος της Μονής Επίσκοπος Αμορίου κ. Νικηφόρος. Θεσσαλονίκη – Φωτορεπορτάζ: Ραφαήλ Γεωργιάδης / ope.gr Στην ακολουθία του Πανηγυρικού Αρχιερατικού Εσπερινού χοροστάτησε ο...
01 Ιουνίου, 2023 - 20:46
Τελευταία ενημέρωση: 02/06/2023 - 2:50

Φωτορεπορτάζ ope.gr: Αρχιερατικός Εσπερινός Αγίου Νικηφόρου και ονομαστήρια Επισκόπου Αμορίου στην Ιερά Μονή Βλατάδων

Διαδώστε:
Φωτορεπορτάζ ope.gr: Αρχιερατικός Εσπερινός Αγίου Νικηφόρου και ονομαστήρια Επισκόπου Αμορίου στην Ιερά Μονή Βλατάδων

Στην Ιερά Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή Μονή Βλατάδων τελέσθηκε την Πέμπτη 1η Ιουνίου 2023 Αρχιερατικός Εσπερινός επί τη ιερά μνήμη του Αγίου Νικηφόρου Αρχιεπισκόπου Κωνσταντινουπόλεως, ημέρα κατά την οποία άγει τα ονομαστηριά του ο Ηγούμενος της Μονής Επίσκοπος Αμορίου κ. Νικηφόρος.

  • Θεσσαλονίκη – Φωτορεπορτάζ: Ραφαήλ Γεωργιάδης / ope.gr

Στην ακολουθία του Πανηγυρικού Αρχιερατικού Εσπερινού χοροστάτησε ο Καθηγούμενος της Ιεράς Πατριαρχικής και Σταυροπηγιακής Μονής Βλατάδων Επίσκοπος Αμορίου κ. Νικηφόρος.

Τον Θεοφιλέστατο πλαισίωσαν οι ιερείς και διάκονοι της Μονής ενώ συμπροσευχόμενοι βρέθηκαν και ιερείς της Ιεράς Μητρόπολης Θεσσαλονίκης.

Ο Άγιος Νικηφόρος, γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη το 758 μ.Χ. Οι γονείς του Θεόδωρος και Ευδοκία ανήκαν σε αρχοντική και επίσημη κοινωνική τάξη αλλά ήταν ευσεβείς και ενάρετοι άνθρωποι οι οποίοι γαλούχησαν τον γιο τους με τα νάματα των Θείων Γραφών.

Η προσήλωση μάλιστα του πατέρα του στην ορθή πίστη, έγινε αιτία να διωχθεί και να εξορισθεί από τον εικονομάχο και δυσεβή αυτοκράτορα Κωνσταντίνο Ε’, τον Κοπρώνυμο στη Νίκαια, όπου και πέθανε.

Προικισμένος με ιδιαίτερες πνευματικές ικανότητες, απέκτησε μεγάλη θεολογική και θύραθεν εκπαίδευση. Γρήγορα όμως αποσύρθηκε σε ένα κτήμα του στον Βόσπορο, όπου αφοσιώθηκε στην άσκηση και τη μελέτη των Θείων Γραφών. Όμως ο αυτοκράτορας τον υποχρέωσε να αναλάβει τη διεύθυνση του μεγάλου πτωχοκομείου της Κωνσταντινουπόλεως. Όταν εκοιμήθη ο Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως Ταράσιος, ο αυτοκράτορας Νικηφόρος Α’, υπέδειξε ως άξιο διάδοχό του τον Νικηφόρο. Και όντως την Κυριακή του Πάσχα του 806 ανήλθε στον Πατριαρχικό Θρόνο. Θρόνος ο οποίος ισοδυναμούσε με Γολγοθά. Έδωσε σκληρούς αγώνες για την τιμή και την προσκύνηση των ιερών Εικόνων. Όταν όμως το 813 μ.Χ. ανέβηκε στο θρόνο της Βασιλεύουσας, ο ασεβής Λέων Ε’, ο Αρμένιος, ξέσπασε μεγάλος και απηνής διωγμός κατά των εικονολατρών. Η αγέρωχη στάση και εμμονή του Νικηφόρου στην προστασία της Ορθοδοξίας, προκάλεσε την οργή του αυτοκράτορα, ο οποίος τον απομάκρυνε από τον πατριαρχικό θρόνο. Υπέστη πολλές ταλαιπωρίες και τελικά, αρκετά ταλαιπωρημένος παρέδωσε στο δίκαιο μισθαποδότη Θεό το πνεύμα του στις 2 Ιουνίου 822 μ.Χ.

Περισσότερες φωτογραφίες:

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων