13/04/2024 16/04/2024 Με την ευλογία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Μεσσηνίας κ. Χρυσοστόμου και την παρουσία πλήθους κόσμου, τελέσθηκε και φέτος η Δ’ Στάση των Χαιρετισμών της Θεοτόκου στο ιστορικό Ανδρομονάστηρο Μεσσηνίας. Την Ακολουθία τέλεσε ο Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Μεσσηνίας Αρχιμ. Φίλιππος Χαμαργιάς ο οποίος προ του πέρατος της Ακολουθίας κήρυξε τον θείο λόγο ερμηνεύοντας τον οίκο “Ψάλλοντες...
13 Απριλίου, 2024 - 13:41
Τελευταία ενημέρωση: 16/04/2024 - 20:54

H Δ’ Στάση των Χαιρετισμών της Θεοτόκου στο Ανδρομονάστηρο Μεσσηνίας

Διαδώστε:
H Δ’ Στάση των Χαιρετισμών της Θεοτόκου στο Ανδρομονάστηρο Μεσσηνίας

Με την ευλογία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Μεσσηνίας κ. Χρυσοστόμου και την παρουσία πλήθους κόσμου, τελέσθηκε και φέτος η Δ’ Στάση των Χαιρετισμών της Θεοτόκου στο ιστορικό Ανδρομονάστηρο Μεσσηνίας.

Την Ακολουθία τέλεσε ο Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Μεσσηνίας Αρχιμ. Φίλιππος Χαμαργιάς ο οποίος προ του πέρατος της Ακολουθίας κήρυξε τον θείο λόγο ερμηνεύοντας τον οίκο “Ψάλλοντες σου τον τόκον ανυμνούμεν σε πάντες, ως έμψυχον ναόν Θεοτόκε…”.

Τέλος ευχαρίστησε τους παριστάμενους τοπικούς άρχοντες και ιδιαιτέρως την τ.Υπουργό κ. Εύη Χριστοφιλοπούλου για την παρουσία της.

Το Ανδρομονάστηρο, ένα από τα πιο εντυπωσιακά μνημεία της Μεσσηνίας, σπουδαίο για την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική του, βρίσκεται σε ένα ειδυλλιακό τοπίο ιδιαίτερης φυσικής ομορφιάς, στον οικισμό Πετράλωνα, δίπλα στην αρχαία Μεσσήνη.

Η ονομασία του συνδέεται την με τον αυτοκράτορα Ανδρόνικο Β΄ Παλαιολόγο, που για να τιμήσει τον Πατριάρχη Αθανάσιο Α΄, ο οποίος καταγόταν από την Ανδρούσα, πρόσφερε τη μονή στη γενέτειρά του.

Η Μονή ιδρύθηκε στα τέλη του 12ου ή στις αρχές του 13ου αιώνα. Διέθετε μεγάλη περιουσία και συνέβαλε σημαντικά στην επανάσταση του 1821, αλλά υπέστη ζημιές από τις επιδρομές του Ιμπραήμ. Ήταν μετόχι της Μονής Σινά από το 1780 έως το 1929.

Τότε η περιουσία της εκποιήθηκε και ο ναός αφιερώθηκε στη Μονή Βουλκάνου, της οποίας αποτελεί μετόχι μέχρι σήμερα.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων